ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gaming – Powered by CMS | Despre contribuția industriei jocurilor de noroc la finanțare proiectelor culturale

03 Aprilie 2023   |   Cristina Popescu (Partener) și Sorin Predescu (Associate) – CMS România

Noua obligație de plată a contribuției în cotă 0,5% este aplicabilă exclusiv operatorilor economici deținători de licențe de clasa I (operatorii de jocuri de noroc), modul de calcul al veniturilor asupra cărora se aplică cota de 0,5% fiind cel prevăzut de Art. 1^1 din OUG nr. 77/2009, același cu cel în baza căruia se calculează taxa anuală aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc.

Cristina Popescu (Partener) si Sorin Predescu (Associate) - CMS Romania

 
 
Cu scopul de a îmbunătăți sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, precum și sprijini și implementa proiecte culturale în România, o nouă obligație de plată a fost introdusă recent în sarcina operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, în cotă de 0,5% din veniturile realizate de aceștia, inclusiv pentru activităţile organizate în mediul online, notează Cristina Popescu (Partener) și Sorin Predescu (Associate), avocați CMS Romania, în secțiunea Gaming din BizLawyer. .


Astfel, prin modificarea adusă prin Legea nr. 286/2022 la Art. 21 alin. (1) din Ordonanţa nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale (Ordonanța 51) se introduce o nouă obligație de plată a unei cote “de 0,5% din veniturile realizate de operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv pentru activităţile organizate în mediul online.”

Prevederea legislativă a ridicat, încă de la intrarea sa în vigoare, o serie de probleme de interpretare în rândul specialiștilor din domeniul jocurilor de noroc, având în vedere metoda deficitară de tehnică legislativă prin care a fost stabilită această nouă contribuție în sarcina operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc.

În primul rând, era necesar a se stabili domeniul de aplicare a noii prevederi – care sunt, în fapt, acești „operatori economici din domeniul jocurilor de noroc” obligați la plata acestei noi contribuții?

O interpretare ad litteram a noii dispoziții legale ar fi condus spre concluzia că obligația de plată se aplică atât titularilor de licențe Clasa I (respectiv, organizatorilor de jocuri de noroc propriu-ziși), cât și titularilor de licență Clasa II (respectiv acelor operatori economici care furnizează servicii industriei jocurilor de noroc, cum ar fi dezvoltatorii de software specializat, auditorii, procesatorii de plăți, afiliații în scop de marketing etc). Această concluzie s-ar fi impus, întrucât sintagma „operatori economici din domeniul jocurilor de noroc” nu face nicio distincție în acest sens, iar termenul de „operatori” folosit în cuprinsul Ordonanței 51 este în concordanță cu terminologia folosită de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc (OUG 77/2009), care utilizează acest termen cu referință la ambele tipuri de licențiați.




De abia prin adoptarea Ordinului nr. 2681/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind stabilirea, vărsarea şi gestionarea sumelor care constituie Fondul Cultural Naţional a fost clarificată această problemă de interpretare, Ordinul nr. 2681/2023 specificând expres faptul că noua contribuție se aplică exclusiv organizatorilor de jocuri de noroc propriu-zis (titulari de licențe Clasa I).

Clarificarea acestei probleme prin legislație secundară este cel puțin chestionabilă din punct de vedere al tehnicii legislative. De principiu, norma secundară nu ar fi putut decât să reglementeze modul de aplicare a normei legislative primare. În varianta actuală, Ordinul nr. 2681/2023 adaugă la lege, suplinind o deficiență (de altfel reală) la nivelul actului normativ primar prin care a fost introdusă noua obligație de plată.

Mai mult, până la adoptarea Ordinului nr. 2681/2023, nici metoda de determinare a veniturilor ce reprezintă baza pentru calculul contribuției nu era explicitată. Până la apariția Ordinului nr. 2681/2023 (care a clarificat aplicabilitatea noii contribuții doar pentru organizatorii de jocuri de noroc), această problemă a fost cu atât mai stringentă  pentru deținătorii de licențe Clasa II. Pentru acești operatori economici din domeniul jocurilor de noroc întrebările au fost multiple. Ce venituri constituiau baza de calcul pentru noua contribuție (respectiv, doar veniturile din activitățile aferente jocurilor de noroc, sau și altele)? Intrau în baza de calcul doar veniturile obținute din activitățile prestate organizatorilor de jocuri de noroc din România (sau și pe alte piețe)?

Ca urmare a publicării Ordinului 2681, această chestiune a fost tranșată odată cu clarificarea sferei de aplicare a contribuției exclusiv la categoria operatorilor economici deținători de licențe de clasa I (operatorii de jocuri de noroc). Cu toate acestea, având în vedere intrarea în vigoare a noii obligații de plată (lunare) din noiembrie 2022, până la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 2681/2023 în luna februarie 2023, este posibil ca anumiți titulari de licență Clasa II să fi calculat și plătit această contribuție, din dorința de a se conforma noii legislații, în vigoare chiar dinainte de aplicarea normelor metodologice.

------------------------------------------------------------------------------------------

                                                      Citește și



Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)




Corporate & Commercial - Powered by CMS | Regulamentul F-Gas și impactul amendamentelor recent votate de Comisia de Mediu a Parlamentului European



------------------------------------------------------------------------------------------

Concluzionând, noua obligație de plată a contribuției în cotă 0,5% este aplicabilă exclusiv operatorilor economici deținători de licențe de clasa I (operatorii de jocuri de noroc), modul de calcul al veniturilor asupra cărora se aplică cota de 0,5% fiind cel prevăzut de Art. 1^1 din OUG nr. 77/2009, același cu cel în baza căruia se calculează taxa anuală aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc.

În ce măsură noua taxă asupra industriei jocurilor de noroc va contribui efectiv la finanțarea și implementarea proiectelor culturale în România, rămâne de văzut.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 321 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...