INTERVIU VIDEO - 20 de ani de avocatură practicată cu pasiune (ultima parte) | Alături de Cosmin Vasile, coordonator ZRVP, pe drumul de la avocat stagiar la managing partner într-o firmă de top. Azi, despre transformările pieței avocaturii, despre emoții generate de proiecte chiar și după două decenii de avocatură de top și un mic secret: ce i-ar cere peștișorului de aur un avocat cu o carieră de succes
20 Mai 2022
G.S. & L.A.Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.
INTERVIU - Cosmin Vasile, 20 de ani de avocatura practicata cu pasiune (ultima parte)
|
Pe de altă parte, după 25 de ani de existență, piața avocaturii de business are în continuare nevoie de dialog și rezultate pentru a ajunge la etapa de maturitate. ”Practic, am parcurs primii cei mai grei ani, ai nașterii, ai începutului. Cred însă că lipsesc încă rezultatele unui dialog și eforturi susținute astfel încât cererea să înțeleagă în mod corespunzător și să facă distincțiile necesare cu privire la ofertă”, a punctat Dr. Cosmin Vasile în ultima parte a interviului, publicată azi. ”Cu alte cuvinte, piața nu poate ajunge la o etapă de maturitate, cu toate mecanismele și fenomenele specifice, atâta timp cât beneficiarul – cererea de servicii juridice - nu cunoaște și nu înțelege în profunzime oferta de servicii juridice”, a nuanțat interlocutorul BizLawyer. Dar, spune avocatul, dupa 40 de ani de comunism, nu avea cum să fie altfel. Este o chestiune de evoluție firească.
În cea de-a treia parte a interviului, Dr. Cosmin Vasile recunoaște că are încă emoții generate de proiecte și azi, după 20 de ani de avocatură de top. ”Mă deranja și îngrijora starea de emoție, într-un fel controlabilă, dar foarte prezentă, puternică, pe care o am întotdeauna și exclusiv în momentul în care pledez în fața instanței. Nu am emoții la întâlniri cu clienții, să spunem, și nici în alte împrejurări, dar actul de a pleda, care este, dacă vreți, chintesența și punctul culminant al carierei, vieții profesionale a litigatorului, este precedat în continuare de această emoție”, a mărturisit coordonatorul ZRVP. Iar asta îl scotea din sărite, pentru că era o manifestare irațională.
Dar a citit, la un moment dat, un studiu despre rolul pe care îl are emoția și întregul complex de factori care stau la bazele acesteia în calitatea prestației artistice ale cuiva care se află pe scenă, în fața publicului. ”În esență, teoria este că acea emoție, cu tot ce presupune ea, nu numai că nu este negativă, dar este unul dintre elementele care trebuie să existe pentru a potența și a mobiliza corespunzător, la cel mai înalt nivel, prestația celui aflat în fața publicului. Și în momentul acela m-am liniștit”, a punctat Dr. Cosmin Vasile.
Trebuie spus că interlocutorul nostru, Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.
Reamintim că interviul acordat de Dr. Cosmin Vasile are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită. În primul episod, avocatul a rememorat primii pași în profesie și a împărtășit publicului BizLawyer amintiri legate de „momentul zero” ce i s-au păstrat vii în memorie.
În cea de-a doua parte a interviului, difuzată săptămâna trecută, interlocutorul nostru a vorbit despre lecțiile învățate în 20 de ani de avocatură, întâlnirea cu mentorul, norocul de a începe o carieră sub îndrumarea maestrului Călin Zamfirescu și a analizat performanța în avocatură.
Ultimul episod, publicat azi, ne va oferi șansa de a privi avocatura – piață a serviciilor și profesie – de la vârf și a înțelege transformările ultimilor 20 de ani. Dr. Cosmin Vasile spune, de asemenea, cum urci și ce trebui să faci pentru a te menține în linia întâi pe o piață concurențială dură și oferă sfaturi discipolilor. În final răspunde și unei provocări, împărtășindu-ne un secret: ce i-ar cere peștișorului de aur dacă ar avea șansa să îl întâlnească. O bună ocazie de a afla care sunt dorințele unui avocat cu o carieră de succes.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 781 / 1870 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...