ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INTERVIU | Băiculescu & Asociații, firmă specializată în Drept penal-comercial, pornește la drum cu avocați experimentați și dosare complexe, în care sunt imputate clienților infracțiuni grave sau cu prejudicii semnificative. Vasile Băiculescu, Managing Partner: Cred în ideea potrivit căreia a fi în serviciul oamenilor reprezintă cel mai bun mod de existență. Pentru următorii ani ne propunem să devenim un jucător important în acest domeniu de nișă. Furnizarea unor servicii premium reprezintă un obiectiv major pentru noi

29 Mai 2022   |   M.T. & L.A.

Firma are absolut toate resursele pentru a asigura clienților cele mai bune servicii. Atunci când lucrează în dosare care necesită expertiză în alte domenii – fiscalitate, taxe, etc - avocații apelează la specialiști recunoscuți sau colaborează cu firme specializate.

 
 
Băiculescu & Asociații, un ”Boutique Law Firm” specializat în Drept penal-comercial, a pornit la drum, la începutul acestui an, cu cinci avocați cu expunere pe proiecte mari, pentru clienți importanți, aleși după un proces intens de selecție.Vasile Băiculescu, avocat cu experiență de 10 ani dobândită în societăți de avocați prestigioase și prin colaborări cu profesioniști din linia întâi a avocaturii, coordonează firma nou-înființată și își propune să o transforme, în următorii ani, într-un jucător important în zona avocaturii de Drept penal-comercial.”Am crezut cu tărie că lansarea în piață a unei societăți de avocatură poate fi realizată numai în momentul în care voi acumula suficientă experiență profesională. Pe parcursul colaborărilor avute, am avut șansa de a dobândi cunoștințele și maturitatea necesare pentru a face acest pas”, a declarat Vasile Băiculescu într-un interviu acordat publicației noastre.


În momentul de față, avocații firmei Băiculescu & Asociații sunt angrenați în mai multe proiecte complexe și spectuloase, majoritatea fiind dosare în cadrul cărora se presupune că ar fi fost săvârșite infracțiuni de evaziune fiscală sau infracțiuni de coruptie. În portofoliul de clienți al casei de avocați sunt firme recunoscute în plan local sau internațional și oameni de afaceri cu nume de rezonanță.

”Deși discutăm despre lansarea în piața a societății noastre, ne propunem implicarea intr-un număr limitat de mandate. Astfel vom putea să fim dedicați proiectelor în cadrul cărora lucrăm și sperăm ca prin aceasta să putem furniza cele mai bune servicii pe care le putem oferi. Fiecare avocat va avea un anumit număr de proiecte alocate, în funcție de complexitatea cauzelor, astfel încât să menținem în mod permanent legătura cu clientul, să evităm epuizarea psihică a avocatului și să putem furniza servicii de înaltă calitate”, a precizat Vasile Băiculescu în discuția cu redactorii BizLawyer.
Noua firmă are birouri în clădirile One City Floreasca și, prin avocații parteneri și colaboratori, este membră a Asociației Internaționale de Drept Penal. De asemenea, este membră a Asociației Române de Științe Penale. 

” Noi credem cu tărie în calitatea serviciilor pe care le furnizăm și ne propunem să fim un competitor serios în acest domeniu de nișă”, a subliniat coordonatorul firmei de penal-comercial în interviul acordat BizLawyer.

Mai multe despre echipa Băiculescu & Asociații, intențiile fondatorului și proiectele în care se implică firma, în interviul acordat de Vasile Băiculescu.

* * * * * 

BizLawyer: În primul nostru interviu, realizat în 2014, când erai proaspăt absolvent de Drept, în primii 10 admiși în profesie și în căutarea propriului drum, îmi spuneai că ai mai multe obiective legate de carieră, printre care și acela de a deveni partener fondator al unei case de avocatură despre care aveai credința că va ajunge, în timp, în topul firmelor de profil. A venit momentul să anunți înființarea Băiculescu și Asociații, firma specializată în practica de penal comercial. Te rog să ne spui cum s-a închegat această idee și cine sunt avocații din echipă, cu care ai pornit la drum.

Cu titlu prealabil aș dori să mulțumesc echipei BizLawyer, atât pentru interviul din 2014, cât și pentru interviul de astăzi. Desi există dorința formării unei societăți de avocatură, discuția cu echipa BizLawyer a transformat această dorință într-o promisiune. Pentru a aduce la îndeplinire această promisiune am înțeles că este necesară concentrarea pe două paliere: primul ar fi dobândirea unor cunoștințe solide în domeniul Dreptului penal, iar cel de-al doilea maturizarea profesională.

Pe parcursul celor 10 ani, de la intrarea în profesie, am acumulat suficientă experientă lucrând în firme de avocați prestigioase și colaborând cu profesioniști din linia întâi a avocaturii, astfel încât lansarea Băiculescu și Asociații reprezintă un pas firesc al dezvoltării profesionale.

Echipa noastră este una compactă și plină de entuziasm. În momentul de față aceasta este formată dintr-un număr de 5 avocați și preconizăm o creștere a numărului de avocați în perioada imediat următoare. În prezent suntem în proces de recrutare.

De unde a venit această atracție pentru penal-comercial? Cine ți-a fost mentor pe acest drum? De la cine ai ”învățat meserie”?

Atracția față de dreptul penal am dobândit-o din facultate. Încă imi aduc aminte discuția avută într-o pauză cu profesorul de seminar, în cadrul căreia mi-a explicat în ce constă avocatura de Drept penal și care sunt direcțiile pe care ar trebui să le urmez pentru a accede în profesie. Ulterior, după intrarea în profesie, am avut oportunitatea de a colabora cu dl. profesor univ. dr. Constantin Duvac.

Alături de dumnealui am avut posibilitatea de a lucra în dosare complexe de evaziune fiscală și corupție, aceasta fiind sursa atracției fată de Dreptul penal comercial. Pot spune, cu certitudine, că am învățat meserie de la dl. profesor univ. dr. Constantin Duvac. Perioada de colaborare cu acesta a reprezentat primul palier al dezvoltării profesionale și anume acela al acumulării unor cunoștinte solide în domeniul Dreptului penal.

Care au fost cele mai intense trăiri și valoroase experiențe în practica ta din ultimii ani? Și care a fost cel mai fericit moment de împlinire profesională din cariera?

De departe, cea mai intensă trăire este dată de momentul în care organele judiciare apreciază cu privire la luarea sau nu a unei măsuri preventive, privativă de libertate, fața de client, iar noi încercăm să venim cu toată experiența noastră pentru a determina evitarea unei astfel de masuri.

Cea mai valoroasă experiență este dată de momentul în care organele judiciare au fost convinse de eforturile noastre și a fost evitată o măsura preventivă privativă de libertate. Să ieși cu clientul pe aceeași ușa, reprezintă o experiența valoroasă pentru noi întrucât discutăm despre dosare complexe în cadrul carora sunt imputate clienților infracțiuni grave sau cu prejudicii semnificative.

Pe de altă parte,  experiențele valoroase sunt oferite de rezultatele obținute în favoarea clientului.

Nu este oare o activitate mai grea, raportat la activitatea unui avocat ”de consultanță”? Vorbim de arestați, audieri, program de lucru extins, asistență pentru oameni învinuiți de anumite infracțiuni… Motivația este dată doar de onorariile probabil mai mari ?

Este o activitate intensă, în cadrul căreia rezistăm numai dacă ne desfășurăm activitatea cu pasiune. Personal, consider avocatura de Drept penal ca fiind un mod de viață și cred în ideea potrivit căreia a fi în serviciul oamenilor reprezintă cel mai bun mod de existență. Cred că aceste elemente mă ajută să consider activitatea ca fiind una frumoasă.

Lucrul extins pare sa fie o practică in avocatură astfel încât, indiferent de zona de acțiune, avocații sunt învățați cu munca suplimentară. În cadrul societății noastre încercăm să combatem acest obicei prin acceptarea unui număr limitat de mandate și alocarea unui număr limitat de cauze fiecărui avocat.

Prin această metodă încercăm, pe de o parte, să evităm consumul fizic și psihic al colaboratorilor noștri, iar pe de altă parte asigurăm livrarea către client a celor mai bune servicii pe care le putem furniza.
Motivația financiară, deși este un factor important în viața fiecărei persoane, consider că nu poate reprezenta un element în raport de care să alegem Dreptul penal. Indiferent de zona în care activăm, cred că onorariile percepute de avocat ar trebui să reflecte valoarea serviciilor furnizate în piață.

Ce te-a determinat să crezi că acum a venit momentul să îți deschizi propriul drum prin înființarea firmei Băiculescu și Asociații? Ce condiții au fost îndeplinite, care a fost mecanismul care te-a propulsat spre acest proiect propriu?

Am crezut cu tărie că lansarea în piață a unei societăți de avocatură poate fi realizată numai în momentul în care voi acumula suficientă experiență profesională. Pe parcursul colaborărilor avute, am avut șansa de a dobândi cunoștințele și maturitatea necesară pentru a face acest pas.  

Deși cred că este evident acest aspect, lansarea în piață a unei societăți de avocați trebuie să întrunească mai multe condiții, cum ar fi, de exemplu, formarea unei echipe, acumularea unui portofoliu de clienți, crearea infrastructurii necesare pentru funcționare, etc. Îndeplinirea acestor condiții ne-a determinat să lansăm Băiculescu și Asociații.

 
 
 

Un ”Boutique Law Firm”, specializat în zona Dreptului penal comercial


Cum ai ales oamenii cu care lucrezi? Ce abilități ai “vânat” la aceștia? Ce calități trebuie să aibă un om pentru a se potrivi echipei? Cum trebuie să fie? Cât de ușor se găsesc oameni potriviți în acest domeniu de practică?

Alegerea colaboratorilor noștri a fost realizată după un proces intens de selecție. Abilitățile fiecăruia dintre aceștia ne-au determinat să începem colaborarea. Principalele calități pe care le-am urmărit au fost dedicarea pentru profesie și respectarea termenelor promise pentru livrarea serviciilor.

Referitor la identificarea unor persoane interesate să lucreze în acest domeniu de practică, în prezent suntem în proces de recrutare a unor noi colaboratori, avocați stagiari. Am avut placuta surpriză de a primi un număr ridicat de cv-uri, de la persoane care au urmat cursurile unor universitați de top din România sau din afara țării, ceea ce ne transmite dorința avocaților de a lucra în zona Dreptului penal.

Având în vedere interesul ridicat al avocaților de a lucra în acest domeniu, cred că alegerea oamenilor potriviți depinde de principiile de funcționare ale fiecărei societăți și, desigur, ale fiecărui avocat aplicant.

Cum simți concurența pe această nișă? Cât de greu este să concurezi (ca firma) cu cabintele unor foști procurori/judecători/polițiști, ancorați doar în zona penală?

Existența concurenței în acest domeniu de nișă reflectă dezvoltarea serviciilor avocațiale pe piața din România și credem că este un lucru benefic. Specializarea în anumite domenii de activitate, cum ar fi avocatura de Drept penal comercial, vine cu avantaje majore în beneficiul clientului. Astfel, concurența cu cabinetele unor foști procurori/judecători/polițiști, ancorați doar în zona penală, nu poate avea decât efecte productive.

Noi credem cu tărie în calitatea serviciilor pe care le furnizăm și ne propunem să fim un competitor serios în acest domeniu de nișă.

Va fi un ”Boutique Law Firm”, specializat în Penal Comercial / White Collar și Litigii, sau veți dezvolta, în timp, o firmă full service? Cum vă veți poziționa?

Pentru următorii ani ne propunem să devenim un jucător important în zona avocaturii de Drept penal comercial, astfel încât ne direcționăm atenția către acest obiectiv. Furnizarea unor servicii premium reprezintă un obiectiv major pentru noi și, totodată, mai important decât cel al diversificării zonelor de activitate. Astfel, ne propunem să  fim un ”Boutique Law Firm”, specializat în zona Dreptului penal comercial.

Ce au spus clienții pe care îi reprezentai atunci când i-ai anunțat că vor lucra cu o firmă nou-înființată ? Au avut ezitări?  

Evident că nu ( râde ). Pe parcursul activității profesionale am constatat faptul că în domeniul Dreptului penal se creează o relație de încredere între avocat și client, iar important este profesionistul cu care lucrează.

În cadrul Băiculescu și Asociații există o relație specială cu fiecare client în parte. Furnizarea unor servicii responsabile și dedicate reprezintă unul din obiectivele noastre. Atunci când am anunțat lansarea în piață a societății Băiculescu și Asociații, le-am adus la cunoștintă clienților sau potențialilor clienți obiectivele noastre, iar aceștia s-au arătat încântați de ideile prezentate, astfel încât nu am întâmpinat ezitări în a colabora cu aceștia.

Cât de greu este să ridici azi un start-up în avocatură? Dincolo de costurile inerente ale începutului - sediu, logistică, salarii - dificilă este și perioada lansării firmei: după doi ani de pandemie și cu un război aproape de granițe... Nu îți este teamă ?

Orice lansare a unui start-up reprezintă o provocare și presupune implicarea unor costuri, mai mici sau mai mari, însă cred că acesta este drumul nostru.

E drept că traversăm o perioadă dificilă, dar am reușit să închegăm o echipă faină, tânară, ne-am găsit un spațiu pentru birou în clădirile One City Floreasca, avem un portofoliu de clienți pentru care lucrăm cu plăacere și dedicare, astfel încât cred că sunt îndeplinite condițiile esențiale pentru a funcționa, iar după ce lucrurile se vor mai liniști, anticipăm că vom intra într-o perioadă de creștere accelerată.
 
Vorbește-ne puțin despre modul de lucru al firmei. Sunteți o echipă tânără, dar cu avocați valoroși. Găsiți însă în interiorul firmei toate resursele de care aveți nevoie pentru a reprezenta clienții?

Avem absolut toate resursele pentru a asigura clienților cele mai bune servicii. Atunci când lucrăm în dosare care necesită expertiza în alte domenii – fiscalitate, taxe, etc, apelăm la specialiști recunoscuți sau colaborăm cu firme specializate.

Aveți contacte cu organizații profesionale internaționale?

Băiculescu și Asociații, prin avocații parteneri și colaboratori, este membră a Asociației Internaționale de Drept Penal. De asemenea, suntem membrii ai Asociației Române de Științe Penale. În colaborare cu aceste entități intenționăm să sprijinim desfășurarea în Romănia a unor activități sțiintifice cu participare internațională.

Obiectivul nostru major, alături de Asociația Română de Științe Penale, este acela de a sprijini desfășurarea în Romănia a Congresului Mondial al Asociației Internaționale de Drept Penal. Acesta ar fi cel de-al doilea Congres organizat in România după cel organizat în anul 1929, la București.

Ce tip de clienți/proiecte aveți în vizor pentru primul an de activitate? Care ar fi dimensiunile ideale - mă refer la numărul de avocați - pentru nouă firma pe care o coordonezi?

Deși discutăm despre lansarea în piața a societății noastre, ne propunem implicarea intr-un numar limitat de mandate. Astfel vom putea sa fim dedicati proiectelor in cadrul carora lucrăm și sperăm ca prin aceasta să putem furniza cele mai bune servicii pe care le putem oferi.

În ceea ce privește numărul de avocați în cadrul societății, credem că acesta va crește pe măsura ce vom contracta noi proiecte. Așa cum spuneam mai sus, fiecare avocat va avea un anumit număr de proiecte alocate, în funcție de complexitatea cauzelor, astfel încât să menținem în mod permanent legătura cu clientul, să evităm epuizarea psihică a avocatului și să putem furniza servicii de înaltă calitate.

Care ar fi cele mai complicate/spectaculoase mandate în care asistați clienții în acest domeniu de practică ?

În momentul de față suntem angrenați în cadrul mai multor proiecte complexe și spectuloase. Majoritatea proiectelor noastre sunt formate din dosare în cadrul cărora se presupune că ar fi fost săvârșite infracțiuni de evaziune fiscală sau infracțiuni de corupție. La capitolul spectaculos, pot nominaliza un dosar în cadrul căruia se prespune că ar fi fost săvârșite infracțiuni cu privire la regimul pieței de capital.

Care crezi că ar fi atuurile care v-ar diferenția de celelalte firme de avocați care au departamente sau sunt specializate în cazuistica de penal-comercial? De ce ar apela o companie mare, locală sau internațională, la firma Băiculescu și Asociații?

Deși suntem tineri, avem expunere pe proiecte mari, pentru clienți importanți. Din păcate, nu putem furniza numele sau denumirea clienților noștri, dar avem în protofoliul de clienți firme recunoscute în plan local sau internațional și oameni de afaceri cu nume de rezonanță.

Pe de altă parte, dorința noastră principală este aceea de a asigura clientului o strategie optimă raportat la situația în care se găsește.

Cați avocați vă propuneti să aveți într-un orizont de doi ani, să spunem? Ce anume ar susține creșterea numărului de avocați? Ce tip de avocați - stagiari sau cu experiență - aveți în vizor? După ce criterii îi veți selecta ?

Creșterea numărului de proiecte va determina în mod automat și creșterea numărului de avocați. Ne dorim avocați colaboratori dornici să învețe și dedicați profesiei. Seclecția avocaților va fi efectuată după educație, știință de carte, apetență pentru învățare, dedicare, respect pentru valorile firmei, așa cum sunt avocații care își desfășoară activitatea în cadrul firmei, în prezent.

Care sunt principalele linii strategice ale firmei în primul său an de activitate?

Principalele linii strategice ale societății sunt vizibilitatea în piața de profil, consolidarea portofoliului de clienți mari, consolidarea echipei și furnizarea unor servicii de înaltă calitate pentru clientții noștri.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Ce trebuie să știi pentru a nu ajunge în vizorul procurorilor. Recomandările avocaților


În ultimii ani, în care procurorii/Justitia au fost arătați cu degetul și supuși presiunilor de către clasa politică - să ne amintim de sintagma ”stat paralel” sau de schimbarea conducerii unor instituții - apetența pentru arestări/condamnări pare să se fi domolit până aproape de zero. E mai bine, e mai rău?

Într-adevar, în ultimii ani a existat o amplă dezbatere asupra activităților din justiție și asupra activității organelor judiciare.  Constatăm o diminuare a dosarelor de Drept penal apărute în mass media, însă, ”în teren”, am constatat un grad de încărcare destul de ridicat al organelor de urmărire penală. Există situații în care suspecții sunt reținuți ori inculpații sunt arestați, însă nu sunt cazuri apărute în mass media, chiar dacă vorbim despre dosare cu prejudicii mari imputate.

Care sunt cele mai des întâlnite probleme de penal-comercial cu care se confruntă azi clienții, ce li se întâmplă cel mai des? Te-aș ruga să creionezi un ‘Top 5’ al celor mai frecvente greșeli pe care le fac clienții și ajung să apeleze la avocații de penal-comercial.

În ultima perioada am constatat o creștere a numărului de mandate primite în cadrul dosarelor în care sunt cercetate infracțiuni de evaziune fiscală, infracțiuni cu privire la accesarea sau utilizarea fondurilor europene, infracțiuni în zona pieței de capital, precum și infracțiuni de corupție.

Un top al celor mai frecvente greșeli este dificil de realizat deoarece sistemul comercial este unul complex. Recomandările noastre sunt evitarea introducerii în contabilitate a unor facturi de achiziții mărfuri sau servicii care nu au la bază operațiuni reale; atragerea unor profesioniști în cadrul proiectelor de accesare a fondurilor europene și acordarea unei atenții sporite asupra documentelor utilizate pentru accesarea acestora; utilizarea fondurilor europene obținute exclusiv în scopul realizării proiectelor; nu în ultimul rând, acordarea unei atenții sporite la solicitările primite de la furnizori de efectuare a plăților într-un alt cont bancar decât cel obișnuit, întrucât pot deveni victime ale unor persoane care săvârșesc infracțiuni de înșelăciune prin intermediul sistemelor informatice.

Care ar trebui să fie primul lucru făcut de omul de afaceri/administratorul firmei, când este căutat de procurori ?

Recomandarea noastră pentru persoanele care intră în contact cu organele de urmărire penală este aceea de a apela la un avocat care deține cunoștinte în zona Dreptului penal și să caute cea mai potrivită apărare a drepturilor și intereselor sale. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 672 / 1767
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
  SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
  CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
  Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
  Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
  Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
  Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
  Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
  RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
  RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
  Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...