ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer | Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România și primul reprezentant al departamentului juridic desemnat să facă parte din ‘Country Leadership Team’, echipa de conducere a companiei: Oricât de bună ar fi o opinie juridică, ea este valoroasă doar în măsura în care aduce și valoare adăugată organizației din care faci parte

04 Aprilie 2023   |   Ștefania Enache

Ea spune că doamnele din echipa juridică și din echipa de conducere au demonstrat că sunt adevărați profesioniști ce își merită statutul și în niciun caz nu au avut un parcurs mai ușor sau, de ce nu, mai dificil în a-l obține

 
 
Roxana Bumbac-Buture s-a alăturat echipei Nestlé în anul 2018, în calitate de avocat senior.Doi ani mai târziu, a preluat conducerea oficială a departamentului juridic din cadrul companiei.„Pentru a ajunge aici, a trebuit să îmi demonstrez abilitățile de profesionist și de lider atât în fața departamentelor și conducerii locale, cât și la nivel regional și central. Cred că cele mai importante criterii avute în vedere la promovarea mea au fost cele ce țin atât de competența profesională, cât și de managementul resurselor și echipei. Totodată, deschiderea către business și schimbarea mentalității din „Legal-ul e cel care blochează business-ul” în „Departamentul Legal e un partener de încredere implicat din prima zi în toate proiectele”, au cântărit mult în această decizie”, a declarat Legal Managerul Nestlé România într-o discuție cu redactorii BizLawyer.


Echipa juridică pe care o coordonează Roxana este formată preponderent din femei, într-un procent de 75%. Dar și partea masculină a echipei, deși este în inferioritate numerică, este la fel de bine integrată și apreciată. În ceea ce privește echipa de management a companiei, și aici doamnele sunt în număr considerabil mai mare, depășind chiar un procent de 80 %. „Ce mă bucură este că în ambele cazuri formarea echipelor a fost una naturală și nu forțată. Deși diversitatea este importantă, consider că aceasta trebuie să fie una bazată pe meritocrație și nu formată artificial. Cum spunea și profesorul Jordan Peterson, este important să avem egalitate în ceea ce privește oportunitățile, iar nu egalitate în rezultat (equality of opportunity vs. equlity of outcome). Doamnele din echipa juridică și din echipa de conducere au demonstrat că sunt adevărați profesioniști ce își merită statutul și în niciun caz nu au avut un parcurs mai ușor (sau de ce nu, mai dificil) în a-l obține”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.

Roxana Bumbac-Buture este de părere că atuul doamnelor din departamentele juridice este că, pe lângă a fi foarte buni profesioniști, sunt și sociabile. „În mod natural femeile sunt interesate de interacțiunile sociale, iar asta ajută în activitatea in-house unde se lucrează în permanentă cu membrii mai multor departamente. Din punctul meu de vedere, femeile sunt în general mai atente la detalii și au o abilitate crescută în a gestiona mai multe proiecte complexe în același timp”, detaliază avocatul.




Avocatura este un mediu deschis învățării și schimbării continue

Înainte de a activa în zona de in-house, Roxana a optat încă din perioada stagiaturii să lucreze în cadrul caselor de avocatură. În acest mod a fost expusă unor proiecte complexe din diverse arii de drept și industrii. De altfel, crede că decizia de a avea un asemenea traseu profesional a reprezentat o hotărâre bună, care i-a influențat în mod pozitiv cariera. „Mai apoi, cred că decizia de a merge in-house am luat-o exact la momentul potrivit, acumulând suficientă experiență în avocatura de consultanță, dar având și suficientă deschidere pentru a învăța domenii și arii noi. Iar în in-house, am profitat de orice ocazie și oportunitate de învățare și creștere”, completează Legal Managerul Nestlé România.

Alegerea companiei în care activează acum nu a fost una întâmplătoare, Roxana fiind interesată să lucreze cu firme cu expunere globală, iar Nestlé este cel mai mare jucător de pe piața alimentară la nivel global și unul din cei mai mari jucători din industria FMCG. Totodată, Nestlé are ca pilon de temelie „Compliance-ul”, un aspect foarte important pentru un membru al echipei juridice.

„La Nestlé este fascinant și portofoliul de produse și complexitatea modelelor de business pe care acestea le generează, de la cafea la dulciuri, ori de la mâncare de bebeluși la hrană pentru animale, de la vânzarea directă în magazine sau online, la colaborarea cu distribuitori sau retaileri. În cadrul Nestlé se regăsește un grad înalt de profesionalism, un mediu optim de creștere, dar și respect pentru viața privată, asigurându-se acel mult dorit work life balance”, susține Roxana Bumbac-Buture.

Munca în cadrul acestui grup important pe piața internațională i-a permis să se implice în proiecte majore, care au ajutat-o să evolueze foarte mult în carieră. „Un proiect major care cred că a cântărit în promovarea mea ca lider al departamentului juridic a fost unul ce ține de domeniul dreptului imobiliar. Era un proiect de impact nu doar pentru Nestlé Romania, ci și pentru echipa de la centru. Acest proiect, la momentul ajungerii mele în firmă era cunoscut ca fiind imposibil de soluționat. Și cumva acest proiect a fost și crucea și puterea mea căci, de principiu, eu nu cred în lucruri imposibile ci, în cel mai rău caz, dificil de realizat. Și așa a fost. Cu multă muncă, perseverență, management eficient al echipelor și resurselor, am dus la capat acest proiect, iar eforturile mele au fost recunoscute inclusiv de către General Counsel-ul pe Europa al Nestlé”, povestește interlocutoarea BizLawyer.



                                              Citește și
→   Asistența pe contracte generează cel mai mare volum de muncă pentru echipa juridică de la Nestlé România. Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager: Compania are ca obiectiv dublarea activităţii în următorii 5-10 ani. Un scenariu ideal, în care epidemia de Covid și conflictul din Ucraina ar înceta, ar permite tuturor să se concentreze mai mult pe creștere și proiecte inovatoare în loc de management al riscului

→   Criteriile ESG sunt parte din procesul decizional al Nestlé România, iar membrii departamentului juridic sunt implicați în toate activitățile aferente fiecărui proiect. Despre obiectivele legate de sustenabilitate pe care le are compania, într-o discuție cu Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager



→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Roxana Buture, Legal Manager Nestlé Romania: Consider că frumusețea Nestlé constă în diversitate. Mai multe categorii de produse, mai multe modele de business aduc mai multă complexitate juridică, ceea ce ne ține antrenați și mereu pregătiți pentru orice provocare




De asemenea, un proiect care a făcut-o să realizeze și mai mult importanța avocaților in-house a implicat suportul pe care l-a acordat colegilor din Nestlé USA, atunci când compania americană a fost victima unui atac de tip phising. „În concret, sistemele companiei au fost accesate în mod nelegal și o sumă considerabilă a fost transferată într-un cont al unei bănci din România. Pentru ca banii să nu plece mai departe și să li se piardă urma, a fost nevoie ca organele penale să intervină foarte rapid, în lipsa acestei intervenții banca neputând să blocheze banii. Demersurile au presupus redactarea de plângeri penale rapide, audiențe la organele penale, discuții cu banca, cu echipa de la centru, din SUA. Toate demersurile au fost efectuate în decursul a maximum două zile și astfel am reușit să recuperăm banii transferați în mod fraudulos. Deși nu este o speță care să impacteze Nestlé România, mie personal mi-a adus o satisfacție foarte mare, deoarece a fost una din acele situații în care a trebuit să fac totul singură, nefiind timp de implicare a avocaților externi și care, a arătat în același timp importanța unei echipe juridice globale ce comunică în mod eficient”, detaliază Roxana Bumbac-Buture.

În opinia sa, perseverența și proptitudinea furnizării soluțiilor au fost cele care au ajutat-o să crească în cadrul companiei. Totodată, apreciată este și aplecarea sa către business. „Focusul a fost întotdeauna pe soluții juridice, care să fie și implementabile. Cum spuneam și cu altă ocazie, oricât de bună ar fi o opinie juridică, ea este valoroasă doar în măsura în care aduce și valoare adăugată organizației din care faci parte. Munca mea a fost recunoscută și prin numirea ca membru al echipei de conducere a companiei (Country Leadership Team), fiind de altfel primul reprezentant al departamentului juridic care să facă parte din această echipă”, menționează avocatul.

Din poziția pe care o ocupă, Roxana Bumbac-Buture are privilegiul de a lucra îndeaproape cu Directorul General al Nestlé Romania, Silvia Sticlea – prima femeia numită la conducerea firmei de la înființarea acesteia în țara noastră. „Spun privilegiu pentru că Silvia este un model de forță, ambiție, perseverența și atenție la detalii. Considerându-mă a fi o fire ambițioasă la rândul meu, sunt recunoscătoare că am ocazia să învăț și să lucrez cu ea. Cu siguranță este un model de inspirație pentru oricine a avut ocazia să o numească coleg sau mentor. Cred că, cel puțin în România, doamnele avocat nu au dificultăți atunci când vine vorba despre ascensiunea în carieră. Mediul juridic este unul propice pentru oricine este dispus să muncească mult și este deschis învățării și schimbării continue”, încheie interlocutoarea BizLawyer.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 351 / 1700
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...