ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Marile dosare în care au lucrat avocații Mușat & Asociații specializați în ‘White-collar crime’ și proiectele aflate acum pe masa de lucru. Liviu Togan, Partener: Evoluția departamentului va fi una de remarcat, anul acesta

13 Mai 2019   |   Ștefania Enache

În ultimii ani s-a observat o tendință de accelerare a dinamicii acestei arii de practică, dar și a complexității cazurilor cu care se confruntă avocații.

Liviu Togan, Partener, Co-head al departamentului de Criminal Law din cadrul firmei Musat & Asociatii

 
 
Primele luni din 2019 au arătat că avem în față un an complex, cu multe multe schimbări legislative, atât din punct de vedere penal, cât și din punct de vedere fiscal. Pe acest fond, avocații specializați în white-collar crime au fost provocați să găsească soluții noi, inedite, soluții care să țină pasul cu toate schimbările legislative anunțate, precum și cu provocările născute din deciziile pronunțate de către Curtea Constituțională a României. “Astfel, putem spune că, până acum,  anul 2019 a fost unul al provocărilor pentru avocații specializați în white-collar crime”, punctează Liviu Togan, Partener, Co-head al departamentului de Criminal Law din cadrul firmei Mușat & Asociații.


În ultimii ani s-a observat o tendință de accelerare a dinamicii acestei arii de practică, dar și a complexității cazurilor cu care se confruntă avocații. ”Pe lângă dosarele clasice de corupție sau de criminalitate economică, se poate constata o intensificare a practicii cu elemente de pharma, de proprietate intelectuală, criminalitate informatică, precum și din domeniul muncii. Anticipăm că practica de white-collar crime se va intensifica și specializa în perioada următoare”, subliniază Liviu Togan.

Avocatul amintește faptul că schimbările legislative reprezintă o practică curentă și firească a dreptului penal al afacerilor și toți avocații se confruntă cu astfel de tendințe de modernizare a legislației. “Cine nu se adaptează noilor cerințe și prevederi legale nu poate ține pasul cu solicitările și nevoile clienților, însă acest lucru nu înseamnă că practica avocaților specializați în white-collar crime va fi afectată, ba din contră”, completează expertul Mușat & Asociații.

De asemenea, în ultimul timp se poate observa o specializare a reprezentanților Ministerului Public ce asigură „acuzarea” în marile dosare penale. „Sunt evidente profesionalismul și specializarea procurorilor, iar bătălia din instanță devine una, de multe ori, intensă și de lungă durată”, mai spune Liviu Togan.

Dosare complexe, clienți din mediul de afaceri și mediul politic

Profesioniștii Mușat & Asociații au fost și sunt implicați în foarte multe dosare care vizează practica de Criminal Law. Majoritatea clienților pe care firma de avocatură îi reprezintă provin din mediul privat de afaceri, atât din companii naționale, cât și  din firme internationale care desfășoară activități în România. Există însă printre clienți și reprezentanți ai mediului politic.

“Marile dosare instrumentate în prezent în România și în care au fost implicați avocați din cadrul Mușat & Asociații S.p.a.r.l. au un vădit substrat economic, cu prejudicii chiar și de peste un miliard de euro. Acest aspect este inerent oricărui dosar mare ce implică infracțiuni de prejudiciu”, arată Liviu Togan.

Printre dosarele cele mai complexe în care Mușat & Asociații a fost implicată în cursul anului 2018 putem aminti dosarul „ROMPETROL II”, dosarul „Motorina”, precum și dosarul „Retrocedărilor ilegale”. Toate aceste dosare au avut puncte culminante pe parcursul gestionării mandatului, care au constat în administrarea unor probe noi, reducerea sechestrului aplicat, precum și soluțiile obținute.

“Probabil cea mai importantă victorie obținută de către firma noastră în cursul anului 2018 a fost reprezentantă de achitarea clientului pe care îl reprezentăm în dosarul „Retrocedărilor ilegale”, soluție ce a vizat patru acuzații de corupție (constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și complicitate la spălare de bani). Victoria reportată de către echipa de avocați white-collar din cadrul Mușat & Asociații S.p.a.r.l. a reprezentat încununarea unei munci continue de mai bine de patru ani”, menționează Liviu Togan.

În ceea ce privește proiectele aflate acum pe masa de lucru a echipei Mușat & Asociații, avocatul nominalizează ca fiind printre cele mai interesante cele în care sunt implicate companii internaționale, precum ROMPETROL, ENGIE ROMÂNIA și LEONI AG.







O carte de vizită impresionantă


Mușat & Asociații are o carte de vizită impresionantă atunci când vine vorba despre munca departamentului de White-collar crime. Activitatea firmei stă sub semnul unei echipe unite, formate din mai bine de 14 avocati, care este coordonată în mod direct de către fondatorul firmei, Gheorghe Mușat, și partenerul Liviu Togan.

Experții din cadrul acestui departament au o experiență continuă în domeniul dreptului penal al afacerilor și participă în mod curent, ca și speakeri, la conferințe de profil.

Nu în ultimul rând, includerea Departamentului de drept penal al afacerilor în cadrul  unor publicații de profil, precum Legal 500, reprezintă o recunoaștere a capacităților și a profesionalismului echipei implicate în domeniul white-collar crime din cadrul Mușat & Asociații.

“Evoluția Mușat & Asociații S.p.a.r.l., precum și a departamentului de white-collar crime în anul 2019 va fi una de remarcat, fiind estimată o dezvoltare progresivă a acestei arii de practică”, a nuanțat partenerul firmei de avocați. Printre factorii ce fac diferența între Mușat & Asociații S.p.a.r.l. și celelalte societăți din piață cu departamente de drept penal al afacerilor putem aminti: echipa specializată și dedicată ariei de white-collar crime, formată din peste 14 avocați, experiența avocaților implicați (peste 20 de ani), precum și rezultatele constante și aprecierea primită din partea clienților. ”Nu în ultimul rând, integrarea departamentului de white-collar crime în cadrul unei firme full-service cum este Mușat & Asociații S.p.a.r.l. s-a făcut încă de la începuturile firmei și reprezintă unul dintre obiectivele de viitor ale acesteia”, a conchis Liviu Togan.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1636 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...