
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
28 Martie 2025
Ștefania EnacheLadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”, având ”oportunitatea de a învăța de la cei mai buni oameni din avocatura de business”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
![]() |
Anca Buta Muşat, Partener Muşat & Asociaţii |
De-a lungul timpului, femeile s-au confruntat cu provocarea de a echilibra viața profesională cu cea de familie, dar firmele au înțeles această nevoie și acum acționează astfel încât să poată asigura acest echilibru pentru toți avocații, nu doar pentru doamne. „Acest proces se reflectă în implementarea unor politici mai flexibile, care permit avocaților să gestioneze mai eficient atât cerințele profesionale, cât și pe cele personale, fără a afecta performanța. Firmele au început să recunoască mai mult diversitatea ca un factor esențial al succesului, iar în această diversitate se află și cheia inovării și a soluțiilor creative care fac diferența pe piața de avocatură”, precizează Anca Buta Mușat.
În cariera sa de peste 20 de ani, interlocutoarea BizLawyer nu s-a confruntat cu niciun fel de prejudecăți. În tot acest timp, a lucrat cu echipe mixte, dar a lucrat și cu echipe formate predominant din bărbați și nu a avut în niciun moment senzația că este tratată diferit pentru că este femeie. „În lumea avocaturii de business de astăzi, și aici mă refer la firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”, nuanțează avocatul.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)

--------------------------------------------------------------------------
Se evidențiază gândirea strategică și consultanța personalizată pentru fiecare client în parte
În viața profesioniștilor de astăzi, tehnologia a devenit o realitate, fiind unul dintre principalii aliați ai celor care vor să progreseze. Atât pentru doamne, cât și pentru domni, utilizarea tehnologiei și a inteligenței artificiale facilitează comunicarea în echipă și cea cu clienții, duce la automatizarea unor procese repetitive și asigură o documentare eficientă pentru diverse spețe. „Suntem într-o perioadă în care oricine are acces la tehnologie, ceea ce înseamnă că devin extrem de importante aspectele pe care inteligența artificială nu le poate acoperi: gândirea strategică și consultanța personalizată pentru fiecare client în parte”, amintește interlocutoarea BizLawyer.
Proiectele în care avocații de business se implică sunt unele cu impact major în economie.
Partenerul Mușat & Asociații a lucrat în ultimul an în multe mandate relevante, dar unul dintre cele mai importante este cel legat de ARCON – Asociația Română de Dreptul Concurenței, organizație pe care a înființat-o în urmă cu trei ani, alături de o echipă de avocați de dreptul concurenței și care s-a dezvoltat extraordinar de atunci. „ARCON promovează schimbul de idei și experiențe între profesioniștii interesați de domeniul dreptului concurenței, dreptului proprietății intelectuale și al practicilor neloiale, prin crearea unui forum obiectiv pentru dezbateri. Suntem deschiși tuturor celor interesați de aceste domenii - magistrați, avocați, consilieri juridici, funcționari publici, cadre universitare, experți în mărci și brevete, economiști, specialiști în comerț și studenți. Mă bucur să văd că avem deja o comunitate solidă de membri și am construit o rețea de specialiști și parteneriate cu asociații de concurență internaționale, pentru a facilita schimbul de idei și bune practici. Organizăm periodic evenimente pentru membrii ARCON, la care participarea este gratuită. Mai mult, fiecare membru ARCON devine automat membru al Ligii Internaționale de Dreptul Concurenței (LIDC) și poate participa la evenimentele și dezbaterile internaționale organizate de aceasta”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

→ Interviurile primăverii | Ioana Gelepu, fondatoarea și coordonatoarea ‘Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement’: ”Știința de carte, pasiunea și dedicarea sunt unisex”
--------------------------------------------------------------------------
Anca Buta Mușat mărturisește faptul că femeia pe care o admiră cel mai mult este mama sa, deoarece nimeni nu a contribuit mai mult la formarea sa ca om așa cum a făcut-o aceasta. „Ea mi-a pus în mână prima carte de Hemingway, de Thomas Hardy, de Victor Hugo, cu ea am învățat primele cuvinte în franceză și în engleză, ea m-a dus prima dată la teatru, cu ea am avut prima discuție despre Dumnezeu. Oricând simt un moment de nesiguranță mă gândesc la ea. Ce relevanță are asta pentru avocatul care sunt astăzi? E foarte important să știi că cineva te iubește și are încredere în tine indiferent cum ești. Acesta poate fi și motivul pentru care am avut cea mai longevivă echipă din cadrul firmei”, subliniază Partenerul Mușat & Asociații.
Analizând parcursul pe care l-a avut până acum, interlocutoarea BizLawyer apreciază că una dintre cele mai bune decizii care i-au definit evoluția profesională a fost faptul că a ales să studieze Dreptul în patru sisteme diferite, la facultăți din România, Austria, SUA și Marea Britanie. „Fără acest lucru nu aș fi putut fi avocatul care sunt astăzi. M-am format ca avocat de dreptul concurenței, una dintre cele mai ofertante arii ale dreptului”, mai spune avocata.
Din punctul său de vedere, fiecare moment al carierei sale a fost un pas înainte. „Nu cred că aș putea numi niște momente cheie ale parcursului meu profesional, deși îmi amintesc de emoțiile primei audieri în fața Plenului Consiliului Concurenței, ale primelor cuvinte rostite în fața unui complet de judecată”, nuanțează Anca Buta Mușat.
După finalizarea studiilor, alăturarea sa firmei Mușat & Asociații a fost una firească având în vedere că este societatea fondată de tatăl său în urmă cu 35 de ani. „Nu cred că există o altă firmă de avocatură care să le ofere tinerilor avocați mai multe oportunități de dezvoltare decât Mușat & Asociații, prin prisma taliei clienților și a complexității mandatelor pe care le gestionăm”, susține Partenerul Mușat & Asociații.
Anca Buta Mușat mai spune că s-a dezvoltat într-o echipă fantastică și a avut oportunitatea de a învăța de la cei mai buni oameni din avocatura de business. „Ulterior, la rândul meu, am coordonat echipa de dreptul concurenței și dreptul proprietății intelectuale, două arii de nișă care la acel moment generau cele mai mari venituri din consultanță în cadrul firmei”, încheie interlocutoarea BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 93 / 2032 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...