Practica de M&A de la ZRVP a mers cu motoarele turate anul trecut, când 7 din cele 11 proiecte asistate s-au încheiat cu succes, celalte fiind în desfășurare. Criza sanitară nu a avut un impact semnificativ asupra modului în care au fost stabilite onorariile, deși s-a simțit o anumită presiune asupra fee-urilor | Anca Danilescu, Senior Partner: Investitorii vor căuta cu și mai mare intensitate o predictibilitate rezonabilă a dezvoltării afacerii targetate, astfel încât vor impune mecanisme sofisticate de determinare a prețului
16 Martie 2022
Ștefania EnachePractica de M&A din cadrul ZRVP continuă tendința de anul trecut, astfel că, la începutul anului 2022, majoritatea tranzacțiilor în derulare provin din sectoarele de tehnologie, construcții, energie, gaze naturale și activități conexe acestora.
Practica de M&A din cadrul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a intrat în forță în anul 2022, firma de avocatură primind solicitări venite din partea unor clienți noi, atât locali cât și europeni, interesați să achiziționeze participații în societăți din România. Trendul este în linie cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut în zona de fuziuni și achiziții, statisticile specialiștilor indicând faptul că valoarea tranzacțiilor M&A în România a depășit, în 2021, cinci miliarde de euro, cu peste 30% mai mult decât valoarea înregistrată în 2020.
„Realitatea a întrecut toate scenariile optimiste de la începutul anului 2021. Există semnale că un asemenea trend ascendent se va menține și în perioada următoare, în ciuda multiplicării factorilor economici și geo-politici locali de natură să descurajeze un investitor precaut (situația din energie, criza ucraineană etc.)”, punctează Anca Danilescu, Senior Partner ZRVP.
„Realitatea a întrecut toate scenariile optimiste de la începutul anului 2021. Există semnale că un asemenea trend ascendent se va menține și în perioada următoare, în ciuda multiplicării factorilor economici și geo-politici locali de natură să descurajeze un investitor precaut (situația din energie, criza ucraineană etc.)”, punctează Anca Danilescu, Senior Partner ZRVP.
Ținând cont de toate aceste elemente de risc, avocatul se așteaptă la creșterea numărului de tranzacții în care mecanismul de determinare a prețului să depindă de performanțele financiare pe termen scurt sau mediu ale societății preluate (așa-numitele aranjamente de tip earn-out), concomitent cu menținerea, în managementul acesteia, a persoanelor-cheie de care depindea activitatea targetului înainte de preluare.
Tranzacții mai multe, cu valori mai scăzute
Practica de M&A din cadrul ZRVP continuă tendința de anul trecut, astfel că, la începutul anului 2022, majoritatea tranzacțiilor în derulare provin din sectoarele de tehnologie, construcții, energie, gaze naturale și activități conexe acestora. „Valorile variază, însă și aici trendul înregistrat în 2021 la nivel local pare să fie replicat: un număr mai mare de tranzacții cu valori mai scăzute față de perioadele anterioare. Deadline-urile sunt influențate de obicei de perioada alocată pentru efectuarea unei analize diligente cu privire la societatea țintă, precum și de necesitatea obținerii unor aprobări din partea entităților locale publice sau private anterior transferului dreptului de proprietate (Consililul Concurenței, bănci etc.)”, explică Anca Danilescu.
Avocatul mai spune că, în mod poate paradoxal, deși, în contextul pandemiei, paradigma socială s-a modificat semnificativ, nu a sesizat schimbări dramatice în caracteristicile tranzacțiilor de M&A.
Au apărut clienții - persoane fizice
Dintre tranzacțiile în care echipa de experți ZRVP s-a implicat anul trecut, șapte au fost finalizate cu succes, iar alte patru sunt în continuare în desfășurare.
Firma de avocatură a asistat în astfel de proiecte atât fonduri, investitori strategici, antreprenori locali, cât și persoane fizice interesate să preia societăți din România. Această categorie de clienți este una aparte.
„Dimensionarea și componența echipelor alocate unui anumit proiect depind de natura si amploarea acestuia, de specializările pe care le implică asistența solicitată, de gradul de încărcare la nivelul departamentului etc. Coordonarea este făcută, ca regula, de unul dintre partenerii ZRVP, aceștia fiind implicați, spre beneficiul clienților, în toate detaliile tehnice pe care le presupune asistența juridică, nelimitându-se nicidecum la partea administrativă a proiectului. Ne lăudăm cu o foarte bună cooperare între membrii echipei noastre, fapt esențial pentru succesul oricărui mandat”, susține avocatul ZRVP.
Echipa ZRVP a avut întotdeauna o relație de foarte bună cooperare cu firme internaționale mari, atât de avocatură cât și, în general, de consultanță, care i-au cooptat pe avocații români în proiecte multijurisdicționale.
Anca Danilescu subliniază faptul că tipul acesta de colaborare reprezintă, într-adevăr, o sursă foarte apreciată de atragere a clienților, dar nu este nici singura, și nici cea mai importantă resursă a ZRVP de mărire a portofoliului. „Reputația construită în timp grație calității și promptitudinii serviciilor furnizate, precum și clienții mulțumiți de asistența acordată contribuie în mare măsură la dezvoltarea portofoliului de clienți ZRVP. Din fericire aș spune, practica noastră de M&A nu se limitează la eforturile unui Rainmaker și nu depinde de acesta. Fiecare dintre membrii echipei noastre face eforturi considerabile pentru a oferi clienților servicii de consultanță la standarde de calitate ireproșabile. Or, din experiența noastră, un client mulțumit este cel mai bun Rainmaker, alegând nu doar să dezvolte relația de cooperare cu ZRVP, ci și să ne recomande altor clienți interesați să apeleze la asistența noastră juridică”, consideră expertul.
Referitor la onorarii, Partenerul ZRVP arată că firma de avocatură a solicitat de fiecare dată, cred eu, un preț corect al serviciilor noastre. „Criza sanitară nu a avut un impact semnificativ asupra modului în care am stabilit onorariile noastre în proiectele de M&A, deși o anumită presiune asupra fee-urilor s-a simțit. Pe de altă parte, tendințele inflaționiste vor avea impact și asupra costurilor serviciilor de consultanță, care vor avea un trend ascendent în viitorul apropiat și mediu”, detaliază Anca Danilescu.
Sunt așteptate creșteri și în 2022
Efervescența existentă în acest moment pe piața fuziunilor și achizițiilor conduce spre ideea că domeniul va cunoaște creșteri importante și în 2022. La nivelul practicii ZRVP, activitatea curentă a avocaților indică sectoarele tehnologiei, materialelor de construcții și resurselor naturale ca principală sursă a tranzacțiilor de M&A în acest an. De interes, în viitorul imediat, vor rămâne și agricultura și industriile conexe, logistica și anumite infrastructuri critice.
„Contextului sanitar, economic și geo-politic la nivel global și local va influența cu siguranță deciziile de business. Investitorii vor căuta cu și mai mare intensitate ca în trecut o predictibilitate rezonabilă a dezvoltării afacerii targetate, astfel încât vor impune mecanisme sofisticate de determinare a prețului, care să depindă, parțial, de rentabilitatea pe termen scurt și mediu a businessului preluat. La pachet, așa cum spuneam mai sus, cu menținerea, pentru o perioadă limitată de timp, în managementului societății, a acelor persoane - cheie în cunoașterea și dezvoltarea afacerii achiziționate. Se va căuta găsirea unui echilibru între apetitul de risc al investitorilor, interesul lor de a securiza performanțele viitoare ale targetului și dorința vânzătorilor de a ieși din afacere. Dar nu cu orice preț”, atrage atenția avocatul.
Din punctul său de vedere, ne putem aștepta, în viitorul mediu, la reversarea delocalizării unor industrii, investitorii reorientându-se discret către piețele mature care generează consumul. „Trendul poate fi influențat de factori geopolitici, dar determinante sunt riscurile la nivelul lanțurilor de distribuție, unde anul 2021 a adus șocuri semnificative, cu impact de lungă durată din păcate”, a conchis specialistul intervievat de BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 869 / 1881 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...