ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un nou succes al echipei de arbitraje de la Țuca Zbârcea & Asociații, într-un litigiu cu o miză globală de 6 mil. €

15 Martie 2021   |   BizLawyer

În litigiul arbitral, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații. Activitatea de asistență și reprezentare în căile de atac a fost coordonată de Ana Popa, Managing Associate în cadrul aceluiași departament. Din echipă au făcut parte și Andrei Diaconescu și Bianca Cercel, Associates.

 
 
Avocații specializați în arbitraje din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații au câștigat un litigiu arbitral în legătură cu un proiect de lucrări publice cu miză globală de 6 milioane euro. Țuca Zbârcea și Asociații a asigurat reprezentarea unei companii specializate în marcaje și semnalizări rutiere în procedurile arbitrale derulate conform regulilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Litigiul arbitral, inițiat de companie în octombrie 2017, s-a născut din încălcarea unui contract de asociere încheiat pentru participarea la un proiect în valoare de 6 milioane de euro, care avea ca obiect efectuarea marcajelor rutiere pe drumuri naționale din România. Compania solicitase în arbitraj recuperarea profitului aferent lucrărilor la care era îndreptățită conform contractului de asociere pentru proiectul în cauză, precum și penalitățile de întârziere aferente. Prin sentința arbitrală pronunțată în aprilie 2019, tribunalul arbitral a admis integral cererea de arbitrare și a respins cererea reconvențională formulată de partea adversă.


Potrivit lui Cornel Popa, coordonator al practicii de arbitraj al Țuca Zbârcea & Asociații, tribunalul arbitral a soluționat o serie de probleme importante, precum cele legate de atribuțiile liderului de consorțiu participant la un proiect de lucrări publice, repartizarea între asociați a lucrărilor primite de la autoritățile publice cu respectarea constantă a procentului contractual convenit pentru fiecare lucrare în parte și respectarea obligației de informare de către liderul de consorțiu cu privire la lucrările primite. Tribunalul a tranșat și o chestiune de principiu cu privire la interpretarea contractului prin raportare la practicile statornicite între părți, care pot fi reținute numai dacă există o determinare insuficientă a conținutului contractului și numai dacă practicile sunt stabilite între părți, iar nu în relația cu autoritatea contractantă, care este terț față de contractul de asociere. Soluția pronunțată are efect asupra ansamblului relațiilor dintre părți în legătură cu proiectul în dispută, astfel încât implicațiile financiare subsecvente sunt mai mari decât obiectul cererii arbitrale.

Acțiunea în anulare promovată de pârâtă a fost respinsă cu titlu definitiv de către instanțele judecătorești. În octombrie 2019, Curtea de Apel București a reținut soluția tradițională în domeniul arbitrajului, în sensul că instanța de judecată nu are dreptul să cerceteze fondul pricinii și că interpretarea raporturilor juridice dintre părți este un atribut exclusiv al tribunalului arbitral, soluție confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 23 februarie 2021.
 
În litigiul arbitral, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații. Activitatea de asistență și reprezentare în căile de atac a fost coordonată de Ana Popa, Managing Associate în cadrul aceluiași departament. Din echipă au făcut parte și Andrei Diaconescu și Bianca Cercel, Associates.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat în 2020 premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1075 / 1783
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Erste Group și BCR în finanțarea dezvoltării unui proiect eolian onshore de 99,2 MW achiziționat de Nala Renewables de la OX2. Nadia Badea (Partener) și Andreea Șișman (Counsel), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...