ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”

24 Iunie 2024   |   Ștefania Enache

Până la acest moment, tânăra susține că nu a identificat decât aspectele pozitive ale Facultății de Drept din București, despre care afirmă că sunt cu adevărat multe.

 
 
Maria Teodora Busuioc este unul dintre „bobocii” Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Tânăra este studentă din 2023 la această instituție de învățământ și face parte din galeria primilor admiși din generația ei. La concursul susținut în vara anului trecut a obținut 86 de puncte, rezultat care a plasat-o pe locul nouă, un loc care a bucurat-o, dar în același timp a responsabilizat-o, determinând-o să muncească și mai mult pentru a confirma că este printre cei mai buni.

„Rezultatul obținut m-a făcut să realizez, uitându-mă pe lista de candidați și pe punctajele obținute, că voi avea colegi deosebit de inteligenți și determinați, fapt ce, de altfel, s-a și adeverit. Cu toate acestea, simt că spre deosebire de alte facultăți, de exemplu la Medicină, unde materia pentru examenul de admitere reprezintă un punct de plecare pentru materiile ce vor fi predate în continuare, la Facultatea de Drept, materiile cerute pentru intrarea la facultate, au o legătură mai degrabă indirectă cu lucrurile învățate în cadrul facultății. Prin urmare, un punctaj sau o poziție bună în clasament nu oferă un real avantaj, dar, după părerea mea, demonstrează pasiune și dorință de a reuși în domeniul ales”, subliniază tânăra.


Totodată, atrage atenția că orice elev de liceu, care se gândește să urmeze cursurile Facultății de Drept, trebuie să știe că admiterea e probabil cea mai ușoară parte și că munca adevărată începe abia după. „Trebuie să mai știe că standardele sunt foarte ridicate și că Dreptul, ca domeniu nu se aseamănă cu niciuna din materiile de liceu, ceea ce acutizează senzația de teamă în fața unor termeni, unor formulări, unor noțiuni care sună nefamiliar și, poate, neprietenos. Tocmai din acest motiv, satisfacția e cu atât mai mare și evoluția cu atât mai evidentă, toate dificultățile neavând scopul de a descuraja, ci mai degrabă de a pregăti și de a crea așteptări conforme cu realitatea”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.

Tânăra a simțit lucrul acesta în timpul primei sesiuni, despre care spune că a fost dificilă, deoarece volumul de informații care trebuie învățat pentru un examen este foarte mare, iar metodele de învățare utilizate în perioada liceului nu mai sunt suficiente. „Cum era și de așteptat, în prima sesiune, am făcut greșeli, am învățat din ele, cum ar fi că dacă lași ultimele 20 de pagini neînvățate din Istoria statului și dreptului românesc, care însumează 600 de pagini, exact acelea îți vor fi cerute la examen”, povestește studenta.
Se gândește la un program de master în străinătate

Maria Teodora mărturisește că domeniul Dreptului a atras-o chiar și atunci când nu avea încă o idee bine conturată despre ce presupune el. „M-a fascinat și mă fascinează, privindu-l ca pe o creație complexă a logicii și gândirii umane, o provocare de a raționa și a înțelege bazele și structura societății. Desigur, Dreptul nu a fost singurul domeniu care m-a atras, am contemplat posibilitatea de a urma numeroase alte profesii de-a lungul gimnaziului și liceului, inclusiv unele foarte diferite de calea pe care am ales-o în final, precum medic sau programator”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

În final a optat pentru Facultatea de Drept și experiența de până acum i-a dovedit că alegerea a fost una perfectă pentru ea. „Fiind abia în anul I, nu am o idee bine conturată sau un răspuns clar la niciuna dintre aceste întrebări. Pot spune, totuși, că simt un real entuziasm pentru ceea ce învăț, mai ales pentru disciplinele de Drept privat, și o atracție față de mai multe dintre profesiile juridice, de la magistrat, la avocat și chiar diplomat. Cât despre un program de master, mi-ar plăcea să iau pentru o perioadă calea străinătății pentru a avea parte de o nouă aventură și pentru a trăi noi experiențe academice și culturale”, explică studenta.

Trecerea de la liceu la facultate nu a fost una simplă pentru ea. Maria Teodora Busuioc a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, la profilul matematică-informatică intensiv informatică. „Am avut ocazia să întâlnesc profesori deosebiți, dintre care țin să o menționez în mod particular pe doamna Emilia Cloșcă, profesoara mea de economie și logică, alături de care m-am pregătit și pentru examenul de admitere. De asemenea, am avut parte de colegi de clasă minunați și plini de viață, de care îmi este foarte dor și despre care știu că vor ajunge oameni extraordinari, atât din punct de vedere profesional, cât și personal”, detaliază tânăra.

Dar odată încheiată această etapă, a trebuit să facă o schimbare semnificativă în viața sa, chiar dacă noua experiență nu a fost simplă, plecarea de acasă, din mijlocul familiei, fiind un pas important. „Un aspect din viața de student care a fost mult mai dificil decât mă așteptam a fost plecarea de acasă. Deși am știut încă din gimnaziu că, inevitabil, voi pleca la facultate într-un oraș străin, momentul plecării a părut permanent foarte îndepărtat, chiar și atunci când îmi pregăteam bagajele pentru mutarea la cămin. Dincolo de dorul de casă, de tot ce îmi era cunoscut și familiar, și provocarea unui oraș nou, a unor persoane noi și a unui domeniu complet nou, am simțit  entuziasm în fața tuturor noilor posibilități”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Continuă să simtă acest entuziasm, fiind dornică să învețe cât mai mult, să descopere cât mai multe lucruri noi și ulterior să poată să decidă drumul profesional pe care îl va urma.

Deja are modele la care se raportează, fiind fascinată de faptul că are oportunitatea de a învăța de a oameni atât de bine pregătiți. „Pentru mine a fost și este o onoare să am ocazia să îl cunosc pe domnul profesor Marian Nicolae, în cadrul cursului de Introducere în dreptul civil. Fiecare curs cu dumnealui reprezintă un nou motiv de fascinație, atât pentru materia dreptului civil pe care domnul profesor ne-o prezintă în toată complexitatea ei, cât și față de cunoștințele enciclopedice ale domnului profesor. La cursurile domnului profesor Marian Nicolae mă simt asemenea unui pitic în fața unui uriaș. Și chiar astfel sunt! Dar sunt un pitic care privește în sus și pornește visător și plin de speranță spre înălțimi”, apreciază Maria Teodora.

Până la acest moment, tânăra susține că nu a identificat decât aspectele pozitive ale Facultății de Drept din București, despre care afirmă că sunt cu adevărat multe.

„În primul rând, atât profesorii de la curs, cât și conducătorii de seminar sunt persoane cu vastă experiență academică, cu o reală pasiune pentru drept, pasiune pe care ne-o transmit și nouă, studenților. Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație. Este fascinant pentru mine, ca studentă în anul I, să pot merge în pauza dintre cele două ore ale cursului de Introducere în dreptul civil la domnul profesor Marian Nicolae, unul dintre autorii Noului Cod civil, pentru a-i adresa întrebări privitoare la interpretarea unui anumit articol din Cod. În al doilea rând, apreciez comunicarea foarte bună cu studenții, precum și faptul că ni se oferă, fie de către facultate în mod direct, fie prin asociațiile studențești o paletă amplă de activități precum conferințe, concursuri, evenimente”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

                                                         Citește și

→   Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

→   Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională

→   Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”


→   Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1 / 139
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
  SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
  CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
  Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
  Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
  Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
  Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
  Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
  RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
  RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
  Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...