ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Acoperirea naţională cu tehnologii pe fibră optică pentru internet de cel puţin 1 Gbps este de peste 93 %

12 August 2024   |   Agerpres

Din raportările furnizorilor, pe baza cărora a fost realizat studiul, mai reiese că populaţia din 1.635 de localităţi nu are acces sau are acces parţial la servicii de internet în bandă largă, cele mai multe astfel de localităţi fiind în judeţele Alba şi Hunedoara, menţionează ANCOM într-un comunicat remis luni AGERPRES.

 
 
Gradul de acoperire naţional, la nivel de localitate, cu tehnologii pe fibră optică capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de cel puţin 1 Gbps este de peste 93%, conform unui studiu al ANCOM privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe de comunicaţii electronice, capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă.

Din raportările furnizorilor, pe baza cărora a fost realizat studiul, mai reiese că populaţia din 1.635 de localităţi nu are acces sau are acces parţial la servicii de internet în bandă largă, cele mai multe astfel de localităţi fiind în judeţele Alba şi Hunedoara, menţionează ANCOM într-un comunicat remis luni AGERPRES.


Conform datelor primite de la furnizori şi prelucrate de ANCOM în cadrul studiului, gradul de acoperire a localităţilor din România cu reţele de fibră optică instalate până la nivelul numerelor administrative (tehnologii FTTH/B) este de peste 93%. Următoarele tehnologii care permit furnizarea de internet în bandă largă sunt, în funcţie de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicaţii de tip DSL cu o acoperire de peste 33%, tehnologiile de comunicaţii fără fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% şi tehnologiile de comunicaţii de tip DOCSIS 3 cu o acoperire de peste 22%.

După prelucrarea informaţiilor primite de la furnizori referitoare la vitezele maxime de download, la nivel naţional, a reieşit că se pot atinge viteze mai mari sau egale cu 1000 Mbps în peste 93% dintre localităţile din România.

Din analiza datelor prelucrate, se observă că localităţile neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps şi superioare sunt concentrate în general în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din delta Dunării sau în localităţi rurale izolate din zone de deal şi de câmpie.

"Aşadar, conform studiului, populaţia din 1.635 de localităţi din 39 de judeţe nu are acces sau are acces parţial la servicii de comunicaţii electronice în bandă largă, printre care enumerăm judeţele Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin care au cele mai multe localităţi neacoperite, respectiv 306, 177 şi respectiv 99 de localităţi", se menţionează în comunicat.

În anul 2023, ANCOM a solicitat furnizorilor de reţele şi/sau servicii publice fixe de comunicaţii electronice informaţii privind tehnologia de comunicaţii, viteza maximă de download şi de upload şi, de asemenea, informaţii relevante despre investiţiile planificate pentru instalarea de noi reţele sau modernizarea ori extinderea reţelelor existente cu reţele de foarte mare capacitate (VHCN) în următorii trei ani. Studiul a fost realizat pe baza raportărilor a 474 de furnizori.

Pe baza datelor la nivel de adresă administrativă transmise de furnizori, ANCOM a stabilit gradul de acoperire cu reţele capabile să asigure viteze de download al datelor de cel puţin 2, 30, 100, 300, 500 şi, respectiv, 1000 Mbps la nivel de localitate. Această abordare urmăreşte să ofere o perspectivă cât mai exactă asupra gradului de acoperire cu servicii fixe de comunicaţii electronice, la nivel de localitate, cu posibilitatea de analiză şi decizie informată pentru autorităţile centrale şi locale referitoare la zonele specifice unde se apreciază ca fiind necesară dezvoltarea infrastructurii şi stimularea investiţiilor în domeniul comunicaţiilor electronice, prin scheme de ajutor de stat sau prin alte fonduri.

"Rezultatele studiului ilustrează prelucrarea informaţiilor transmise de furnizori cu privire la adresele administrative ce pot fi deservite de furnizorii de comunicaţii electronice", precizează sursa citată.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17365
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...