ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţia Ad Astra solicită 1% din PIB pentru activitatea de Cercetare-Dezvoltare-Inovare

01 Februarie 2021   |   Agerpres

Asociaţia propune asumarea unui buget şi a unui calendar anual de competiţii de granturi pentru cercetarea fundamentală, inclusiv proiecte de cercetare postdoctorală, tinere echipe, proiect de cercetare exploratorie, proiecte complexe de cercetare de frontieră şi proiecte de cercetare "ERC-like".

 
 
Asociaţia Ad Astra solicită, într-o scrisoare adresată luni premierului Florin Cîţu, alocarea a 1% din PIB pentru activitatea de Cercetare-Dezvoltare-Inovare.
 
"Pentru a răspunde provocărilor actuale în domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), considerăm că este nevoie de o organizare a cercetării la nivel de minister astfel încât cercetarea să beneficieze de o sursă de finanţare amplă, variată şi predictibilă. În acest fel atingerea obiectivelor viitoarei strategii de specializare inteligentă, cercetare şi inovare (2021-2027) poate deveni un proces fezabil", precizează Ad Astra.
 
Asociaţia propune asumarea unui buget şi a unui calendar anual de competiţii de granturi pentru cercetarea fundamentală, inclusiv proiecte de cercetare postdoctorală, tinere echipe, proiect de cercetare exploratorie, proiecte complexe de cercetare de frontieră şi proiecte de cercetare "ERC-like".
 
De asemenea, Ad Astra propune bugetarea corespunzătoare a fiecărui proiect pentru a deveni ofertante pentru producerea de rezultate performante la nivel internaţional, precum şi pentru crearea de echipe de cercetare performante, stabile şi sustenabile în timp, ca şi asumarea unor mecanisme care să pună şcoala doctorală şi doctorandul în postura reală de a putea livra rezultate în cercetare, crescând competitivitatea absolvenţilor în competiţiile internaţionale.
 
Lansarea anuală de competiţii pentru consorţii de cercetare formate din universităţi, institute de cercetare şi companii private, pentru dezvoltarea ecosistemului de cercetare public-privat, stimularea inovaţiei, transferului tehnologic şi dezvoltării de produse de înaltă tehnologie, inclusiv de tip Bridge Grant, transfer de cunoaştere la operatorul economic, proiect experimental demonstrativ, transfer la operatorul economic, parteneriate (PCCA); sponsorizarea start-up-urilor tehnologice prin astfel de proiecte; deducerea de impozit pentru firme care cofinanţează astfel de proiecte; deducerea de impozit pentru firme care realizează activităţi de cercetare şi de cercetare-dezvoltare, se numără printre măsurile propuse de Asociaţia Ad Astra.
 
Potrivit asociaţiei, prin implementarea acestor puncte cercetătorii performanţi, inclusiv din diaspora, vor fi "cu siguranţă" atraşi de instituţiile de cercetare româneşti.
 
"Anul 2021 reprezintă pentru cercetare un an de vârf, în care atât Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă, cât şi viitorul Plan Naţional CDI vor fi finalizate şi adoptate şi, mai mult, pentru prima dată se va face o evaluare a politicilor naţionale în domeniul CDI, a guvernanţei şi arhitecturii instituţionale, în vederea unei mai bune integrări în Spaţiul European al Cercetării. Din aceste considerente sperăm că pentru actuala coaliţie de guvernare va reprezenta o prioritate întreprinderea unor măsuri urgente în vederea creării unui program de finanţare predictibil şi suficient de amplu pentru a se putea ajunge la ponderea de 1% din PIB pentru activitatea de CDI", se mai arată în scrisoarea Ad Astra. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13540 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...