ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR:Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au scăzut la 24,1% din PIB, în trimestrul IV 2022

12 Aprilie 2023   |   Agerpres

Disponibilităţile de natura numerarului şi depozitelor au înregistrat o majorare semnificativă, în termeni nominali, faţă de trimestrul IV 2021 (34,4%), însă în termeni relativi, creşterea a fost de doar 0,5 puncte procentuale, până la nivelul de 5% din PIB.

 
 
Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au scăzut în ultimul trimestru din 2022 cu 1,8 puncte procentuale, comparativ cu perioada similară a anului anterior, ajungând la 24,1% din PIB, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.
 
Potrivit sursei citate, această dinamică a fost determinată în principal de evoluţia instrumentelor financiare "Participaţii şi acţiuni/unităţi ale fondurilor de investiţii" şi "Credite". Comparativ cu trimestrul IV al anului anterior, participaţiile şi acţiunile/unităţile fondurilor de investiţii au cunoscut o scădere de 2,1 puncte procentuale în ultimele trei luni din 2022, ajungând să reprezinte 9,5% din PIB.
 
În termeni relativi, stocul creditelor s-a redus de la 2,7% din PIB în trimestrul IV 2021 la 2,3% din PIB în trimestrul IV al anului 2022. Poziţia altor conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-a apreciat cu 0,1 puncte procentuale, până la nivelul de 6,9% din PIB la finele anului 2022.
 
Disponibilităţile de natura numerarului şi depozitelor au înregistrat o majorare semnificativă, în termeni nominali, faţă de trimestrul IV 2021 (34,4%), însă în termeni relativi, creşterea a fost de doar 0,5 puncte procentuale, până la nivelul de 5% din PIB.
 
Angajamentele financiare ale administraţiei publice au crescut cu 6,7% în termeni nominali faţă de trimestrul IV al anului anterior, pe fondul majorării semnificative a creditelor angajate (32,9%) şi a elementelor din categoria altor sume de plătit (35,3%). În termeni relativi, angajamentele financiare s-au diminuat cu 5,9 puncte procentuale, ajungând la 51,4% la finele anului trecut.
 
Stocul creditelor angajate a crescut, în termeni relativi, cu 0,9 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 8,3% din PIB.
 
Ponderea elementelor din categoria altor sume de plătit s-a situat la 9,2% din PIB, în creştere cu 1,1 puncte procentuale.
 
Influenţa majorării creditelor angajate şi a altor sume de plătit asupra angajamentelor financiare a fost contrabalansată de evoluţia negativă a titlurilor de natura datoriei emise de administraţia publică, acestea din urmă diminuându-se cu 7,9 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la nivelul de 32,8% din PIB.
 
Sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 3% din PIB în trimestrul IV 2022 şi de 2,9% din PIB în trimestrul IV 2021.
 
Administraţia centrală a prezentat un necesar net de finanţare de 2,4% din PIB în trimestrul IV 2022, comparativ cu 2,2 la sută din PIB în acelaşi trimestru al anului anterior. Administraţiile locale au înregistrat, de asemenea, un necesar net de finanţare în ambele trimestre analizate, şi anume 0,3% din PIB în T4 2022 şi 0,5% din PIB în T4 2021. Administraţiile de securitate socială au prezentat un necesar net de finanţare de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2022, în comparaţie cu cel înregistrat trimestrul IV 2021, de 0,2% din PIB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3924 / 17363
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...