ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cheltuielile Transelectrica privind consumul propriu tehnologic au crescut cu 110% în 2021

15 Februarie 2022   |   Agerpres

Consumul anului 2021, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut a fost mai mare cu circa 152 GWh (16%) faţă de anul anterior, care a fost puternic influenţat de pandemia Covid-19. Raportat la nivelul anului 2019 CPT este mai mare cu aproximativ 11%.

 
 
Cheltuielile Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica privind consumul propriu tehnologic au crescut anul trecut cu 110% (276 milioane lei) comparativ cu anul 2020, conform datelor preliminate transmise marţi Bursei de Valori Bucureşti.
 
Reprezentanţii companiei subliniază că, datorită caracteristicilor sale, consumul propriu tehnologic (CPT) în Reţeaua Electrică de Transport (RET) este puternic dependent de condiţiile meteorologice, de structura producţiei şi a consumului de energie electrică la nivel naţional, de repartizarea fluxurilor de energie electrică în reţeaua de transport internă şi pe liniile de interconexiune cu sistemele electroenergetice vecine, valoarea sa fiind foarte puţin spre deloc controlabilă în condiţiile unei pieţe de energie regionale interconectate şi cuplate.
 
Consumul anului 2021, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut a fost mai mare cu circa 152 GWh (16%) faţă de anul anterior, care a fost puternic influenţat de pandemia Covid-19. Raportat la nivelul anului 2019 CPT este mai mare cu aproximativ 11%.
 
Un alt factor care a contribuit la creşterea cheltuielilor privind CPT este preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU, care în T4 2021 a fost de peste 3 ori mai mare faţă de perioada similară a anului 2020, depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.
 
"Imprevizibilitatea pieţei s-a manifestat prin creşterea accentuată şi rapidă a preţurilor, în contextul creşterii preţului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităţilor de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producţia bazată pe combustibili fosili, în special pe cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieţei, a lipsei concurenţei producătorilor şi a concurenţei furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-şi putea îndeplini contractele cu numeroşii clienţi ce au optat pentru piaţa liberă", se menţionează în raportul transmis BVB.
 
O altă influenţă vine din aplicarea preţului unic de decontare pe piaţa de echilibrare începând cu data de 1 februarie 2021, precum şi efectuarea decontării la intervalul de granularitate de 15 minute, care au condus la creşteri ale preţului mediu al energiei achiziţionate de pe Piaţa de Echilibrare de circa 40% faţă de perioada similară a anului precedent. Pentru întregul an, costurile CPT aferente pieţei de echilibrare au fost cu circa 160% (+47,5 milioane lei) mai mari decât în 2020.
 
De asemenea, pe parcursul anului 2021 tendinţa Pieţei pentru Ziua Următoare a fost de continuă creştere, înregistrând valori mult mai mari decât cele din anul 2020 (de exemplu pentru T4 preţurile medii nete pe PZU şi Intraday au avut valoare de 1.111 lei/MWh faţă de 255 lei/MWh în anul 2020).
 
Acelaşi trend se observă şi la nivel european, ceea ce va avea un impact semnificativ în costurile înregistrate pentru acoperirea CPT, având în vedere că din data de 17 iunie 2021 s-a realizat cuplarea pieţelor pentru ziua următoare din cadrul 4M MC (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România) cu piaţa regională din Austria, Germania şi Polonia.
 
"În această situaţie, pieţele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrică au înregistrat preţuri istorice nemaiîntâlnite, iar pentru anul 2022 nu se estimează scăderi semnificative ale preţurilor", se mai arată în raport. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11265 / 19539
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...