ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Christine Lagarde (BCE) avertizează asupra dificultăţilor de pe piaţa muncii

28 Noiembrie 2023   |   Agerpres

"În pofida încetinirii activităţii economice, per ansamblu, piaţa forţei de muncă rămâne rezilientă, deşi se observă semne ale încetinirii creşterii numărului locurilor de muncă spre finalul anului", a declarat şeful BCE în Parlamentul European.

 
 
Există dovezi ale dificultăţilor pe piaţa locurilor de muncă din zona euro, a afirmat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, un indicator analizat de oficialii BCE care evaluează impactul înăspririi politicii monetare, transmit Reuters şi Bloomberg.
 
"În pofida încetinirii activităţii economice, per ansamblu, piaţa forţei de muncă rămâne rezilientă, deşi se observă semne ale încetinirii creşterii numărului locurilor de muncă spre finalul anului", a declarat şeful BCE în Parlamentul European.
 
La ultima şedinţă de politică monetară, care a avut loc luna trecută, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referinţă, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se aşteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în primăvara lui 2024 pe măsură ce inflaţia scade, iar economia stagnează sau chiar ar putea să se contracte.
 
Noile date publicate recent arată că rata şomajului s-a menţinut la 6,5%, ceea ce indică rezilienţa pieţei forţei de muncă din zona euro.
 
Vorbind despre perspectivele economice, Lagarde a atras atenţia asupra reducerii locurilor de muncă, un factor cheie luat în considerare pentru determinarea impactului înăspririi politicii monetare.
 
Presiunile inflaţioniste în zona euro ar urma să se atenueze, dar creşterea salariilor încă este la un nivel solid, iar perspectivele sunt nesigure, astfel încât eforturile Băncii Centrale Europene de a contracara inflaţia nu s-au încheiat încă, a afirmat Lagarde.
 
Oficialul a adăugat: "Nu este momentul să declarăm victoria. Trebuie să rămânem vigilenţi la diferitele forţe care afectează inflaţia şi să ne concentrăm pe stabilitatea preţurilor".
 
Dobânzile ridicate, creşterea redusă şi problemele de pe piaţa muncii vor ajuta ca inflaţia să revină la ţinta BCE de 2%, susţine Lagarde.
 
Oficialii Băncii Centrale Europene ar putea în curând revizui bondurile achiziţionate în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) şi ar putea reconsidera înlocuirea titlurilor de valoare ajunse la scadenţă, a afirmat Lagarde.
 
"Am indicat că vom continua să reinvestim cel puţin până în 2024. Această problemă urmează să fie discutată curând şi luată în discuţie la reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE", a explicat şeful BCE.
 
Deşi unii oficiali spun că sunt în favoarea începerii discuţiilor privind derularea programului PEPP, Lagarde este mult mai prudentă. La precedenta reuniune de politică monetară din octombrie, şeful BCE a spus doar că problema nu a fost discutată, fără a da amănunte.
 
Conform actualelor îndrumări, reinvestirea va continua până la finalul lui 2024.
 
Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Robert Holzmann, s-a declarat în favoarea unei discuţii pe acest subiect la reuniune de politică monetară din decembrie, şi o reinvestire graduală din martie 2024.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2148 / 17698
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...