![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Cinci români din zece consideră că au cunoştinţe financiare destul de bune (sondaj)
22 Noiembrie 2021
AgerpresTotodată, aproximativ 22% dintre respondenţi estimează că acele cunoştinţe financiare pe care le deţin în momentul de faţă sunt insuficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze/de care au nevoie.
Cinci români din zece consideră că au cunoştinţe financiare destul de bune, conform unui sondaj online care i-a îndemnat să îşi autoevalueze nivelul de educaţie financiară.
Sondajul s-a desfăşurat cu prilejul lansării ediţiei a II-a a campaniei naţionale de educaţie financiară 'Ştii totul despre asigurări şi câştigi', la care au participat aproape 4.700 de români invitaţi să îşi autoevalueze nivelul educaţiei financiare. Pe de altă parte, nouă din zece declară că ar dori să îşi îmbunătăţească nivelul cunoştinţelor financiare.
Totodată, aproximativ 22% dintre respondenţi estimează că acele cunoştinţe financiare pe care le deţin în momentul de faţă sunt insuficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze/de care au nevoie. Astfel, unul din patru români estimează că nu are suficiente cunoştinţe despre ce sunt şi cum funcţionează asigurările.
Sondajul s-a desfăşurat cu prilejul lansării ediţiei a II-a a campaniei naţionale de educaţie financiară 'Ştii totul despre asigurări şi câştigi', la care au participat aproape 4.700 de români invitaţi să îşi autoevalueze nivelul educaţiei financiare. Pe de altă parte, nouă din zece declară că ar dori să îşi îmbunătăţească nivelul cunoştinţelor financiare.
Totodată, aproximativ 22% dintre respondenţi estimează că acele cunoştinţe financiare pe care le deţin în momentul de faţă sunt insuficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze/de care au nevoie. Astfel, unul din patru români estimează că nu are suficiente cunoştinţe despre ce sunt şi cum funcţionează asigurările.
Potrivit aceluiaşi studiu, peste jumătate dintre respondenţi se informează din social media despre produsele financiare, iar patru români din zece ar fi dispuşi să aloce timp de câteva ori pe săptămână educaţiei financiare.
Conform cercetării, circa 49% dintre respondenţii care au participat la sondajul "Tu cum îţi evaluezi cunoştinţele financiare?" au declarat că, în acest moment, consideră că au cunoştinţe financiare "destul de bune", în timp ce 8% le-au evaluat ca fiind "foarte bune". Pe de altă parte, 18% îşi percep cunoştinţele financiare drept "destul de slabe", 14% declară cu au "foarte puţine" cunoştinţe financiare, iar 11% nu pot estima nivelul acestora.
De asemenea, 45% dintre respondenţi apreciază că aceste cunoştinţe financiare pe care le deţin, în prezent, sunt suficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze/de care au nevoie, cum ar fi asigurări/împrumuturi/investiţii/economii/ depozite/fonduri de obligaţiuni etc, în timp ce alţi 25% estimează că acestea sunt suficiente ca să înţeleagă modul în care funcţionează majoritatea produselor financiare de care au nevoie. Doar 22% consideră că aceste cunoştinţe sunt insuficiente.
Întrebaţi despre ce componentă a domeniului financiar ar vrea să aibă mai multe informaţii în acest moment, 4 din 10 respondenţi (41%) au optat pentru investiţii, iar alţi 29%, pentru produsele de economisire. De asemenea, 11% vor să afle mai multe despre asigurări, în timp ce 12% nu se pot decide.
În ceea ce priveşte asigurările, 46% dintre respondenţi estimează că ştiu "într-o oarecare măsură" ce sunt şi cum funcţionează aceste produse financiare, iar 29% - "într-o mare măsură". Pe de altă parte, 25% consideră că nu au suficiente informaţii despre asigurări: 6% dintre participanţii la sondaj recunosc că nu ştiu cum funcţionează o asigurare, iar 19%, doar "într-o mică măsură".
"De câteva ori pe săptămână (41%), respectiv de câteva ori pe lună (26%) - atât de des ar fi dispuşi cei mai mulţi participanţi la sondaj să aloce timp creşterii nivelului lor de educaţie lor financiară şi dezvoltării cunoştinţelor financiare. Pe de altă parte, 22% declară că ar dori să aloce timp zilnic acestui aspect.", mai susţin autorii studiului.
Circa 57% dintre respondenţi declară că, de obicei, se informează din social media cu privire la diverse teme de natură financiară, 18% preferă cursurile offline sau online, 15% aleg presa financiară, iar 10%, presa generală.
La sondajul desfăşurat online, în perioada 4 - 17 noiembrie 2021, au participat 4.675 de respondenţi, dintre care 62% femei şi 38% bărbaţi. Majoritatea respondenţilor are vârsta cuprinsă între 18 - 50 de ani: 51% au între 18 - 25 de ani, 18% au între 36 - 50 de ani, iar 17%, între 26 - 35 de ani.
Campania "Ştii totul despre asigurări şi câştigi" - ediţia a II-a este organizată de APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11088 / 18445 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...