Conflictele armate, riscurile de mediu şi dezinformare - principalele ameninţări la nivel mondial, în 2025 (raport)
15 Ianuarie 2025
AgerpresDatele publicate miercuri arată că aproape un sfert dintre respondenţi au menţionat conflictul armat drept cea mai gravă ameninţare a anului 2025, în timp ce dezinformarea şi manipularea se menţin printre cele mai mari riscuri pe termen scurt pentru al doilea an consecutiv.
Conflictele între state, riscurile de mediu şi dezinformarea sunt principalele ameninţări pe termen scurt la nivel mondial, conform celei de-a 20-a ediţii a Global Risks Report, publicaţia World Economic Forum.
Datele publicate miercuri arată că aproape un sfert dintre respondenţi au menţionat conflictul armat drept cea mai gravă ameninţare a anului 2025, în timp ce dezinformarea şi manipularea se menţin printre cele mai mari riscuri pe termen scurt pentru al doilea an consecutiv. Alte riscuri importante pe termen scurt includ evenimentele meteorologice extreme, polarizarea socială, spionajul şi războiul cibernetic.
De asemenea, riscurile de mediu domină perspectiva pe termen lung, clasamentele pentru următorii 10 ani fiind conduse de evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversităţii şi colapsul ecosistemelor, schimbări critice ale sistemelor terestre şi deficitul de resurse naturale.
Datele publicate miercuri arată că aproape un sfert dintre respondenţi au menţionat conflictul armat drept cea mai gravă ameninţare a anului 2025, în timp ce dezinformarea şi manipularea se menţin printre cele mai mari riscuri pe termen scurt pentru al doilea an consecutiv. Alte riscuri importante pe termen scurt includ evenimentele meteorologice extreme, polarizarea socială, spionajul şi războiul cibernetic.
De asemenea, riscurile de mediu domină perspectiva pe termen lung, clasamentele pentru următorii 10 ani fiind conduse de evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversităţii şi colapsul ecosistemelor, schimbări critice ale sistemelor terestre şi deficitul de resurse naturale.
Totodată, poluarea, al cincilea risc de mediu în Top 10, este percepută şi ca un risc major pe termen scurt. În acelaşi timp, clasarea sa pe locul şase pe termen scurt reflectă recunoaşterea în creştere a impactului grav asupra sănătăţii şi ecosistemelor cauzat de o gamă largă de poluanţi din aer, apă şi sol. În ansamblu, evenimentele meteorologice extreme sunt evidenţiate ca riscuri imediate, pe termen scurt şi lung.
Pe termen lung, riscurile tehnologice legate de dezinformare, manipulare şi efecte negative din utilizarea tehnologiilor AI completează acest peisaj sumbru.
Raportul de specialitate, bazat pe opiniile a peste 900 de experţi în riscuri globale, factori de decizie şi lideri din mediul de afaceri, oferă o perspectivă sumbră asupra deceniului următor.
Astfel, respondenţii sunt mult mai puţin optimişti cu privire la perspectivele globale pe termen lung comparativ cu cele pe termen scurt. Aproape două treimi anticipează un peisaj global turbulent sau tumultuos până în 2035, cauzat în special de intensificarea provocărilor de mediu, tehnologice şi sociale.
Peste jumătate dintre respondenţi aşteaptă instabilitate într-un interval de doi ani, reflectând clivajul extins în zona cooperării internaţionale. Previziunile pe termen lung indică provocări şi mai mari, pe măsură ce mecanismele de cooperare se confruntă cu presiuni tot mai mari. Riscurile sociale precum inegalitatea şi polarizarea socială apar proeminent atât în clasamentele riscurilor pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Creşterea preocupărilor legate de activităţile economice ilicite, datoriile tot mai mari şi concentrarea resurselor strategice evidenţiază vulnerabilităţi care ar putea destabiliza economia globală în anii următori. Toate aceste probleme riscă să accentueze instabilitatea internă şi să erodeze încrederea în guvernanţă, complicând şi mai mult eforturile de abordare a provocărilor globale.
Potrivit sursei citate, toate cele 33 de riscuri incluse în clasament înregistrează o creştere a severităţii pe termen lung, reflectând preocupările respondenţilor cu privire la frecvenţa sau intensitatea mai ridicată a acestor riscuri pe măsură ce deceniul următor se desfăşoară.
Pe măsură ce decalajele se adâncesc şi fragmentarea remodelează peisajele geopolitice şi economice, necesitatea unei cooperări globale eficiente este mai urgentă ca niciodată. Totuşi, cu 64% dintre experţi anticipând o ordine globală fragmentată marcată de competiţia între puteri mari şi mijlocii, multilateralismul se confruntă cu presiuni semnificative.
"Deceniul următor reprezintă un moment crucial pentru liderii globali de a naviga printre riscuri complexe şi interconectate şi de a aborda limitările structurilor de guvernanţă existente. Pentru a preveni o spirală descendentă a instabilităţii - şi pentru a reconstrui încrederea, a spori rezilienţa şi a asigura un viitor durabil şi incluziv pentru toţi - naţiunile trebuie să prioritizeze dialogul, să întărească legăturile internaţionale şi să creeze condiţii pentru o colaborare reînnoită", se menţionează în document.
Global Risks Report este publicaţia emblematică a World Economic Forum dedicată riscurilor globale, aflată acum la cea de-a 20-a ediţie. Produs de Global Risks Initiative în cadrul World Economic Forum, raportul valorifică perspectivele oferite de Global Risks Perception Survey, care reuneşte opiniile a peste 900 de lideri globali din mediul de afaceri, guvernamental, academic şi societatea civilă.
Reuniunea Anuală 2025 a World Economic Forum, care se va desfăşura la Davos-Klosters în perioada 20-24 ianuarie, va reuni lideri globali sub tema "Collaboration for the Intelligent Age".
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4 / 18275 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...