ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EPG şi WWF-România au lansat un proiect destinat zonelor pretabile accelerării energiei eoliene şi solare în trei ţări

18 Aprilie 2024   |   Agerpres

Pentru susţinerea legislativă a tranziţiei verzi, Uniunea Europeană a adoptat modificări la Directiva privind Energia Regenerabilă (RED III) care stabilesc obligaţii la nivelul statelor-membre pentru cartarea potenţialul aferent tuturor surselor regenerabile (până la 21 mai 2025) şi desemnarea (până la 21 februarie 2026) a unor zone de accelerare pentru investiţiile în energia regenerabilă.

 
 
Energy Policy Group (EPG) şi WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) au lansat proiectul RENewLand, prin care se propune un model de abordare intersectorială şi multidisciplinară pentru desemnarea zonelor pretabile accelerării energiei eoliene şi solare în România, Bulgaria şi Ungaria.

"Odată cu adoptarea noii Legi a Energiei în 2023, România a simplificat procedurile de autorizare pentru proiectele de energie eoliană şi solară. Uniunea Europeană a alocat României sprijin financiar nerambursabil pentru a contribui la punerea în aplicare a măsurilor cheie şi investiţiilor din REPowerEU. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (Componenta 16) se prevede crearea cadrului legal de utilizare a terenurilor neproductive/degradate aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare a investiţiilor din surse regenerabile, în scopul producerii de energie verde, şi realizarea registrului naţional unic al zonelor de accelerare. Cu toate acestea, Planul Naţional în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) revizuit prevede insuficiente măsuri pentru a atinge obiectivele asumate la nivel european", se arată într-un comunicat de presă al APG, transmis joi AGERPRES.


Potrivit sursei citate, prin intermediul proiectului RENewLand, se menţionează un set de principii şi o metodologie pentru identificarea şi desemnarea zonelor de accelerare a energiei regenerabile terestre din sursele solar şi eolian ce vor fi testate în zone-pilot din România, Bulgaria şi Ungaria.

"Pe lângă partea tehnică, vom derula şi activităţi de comunicare adresate atât comunităţii ştiinţifice şi energetice, cât şi publicului larg, astfel încât să contribuim la o mai bună înţelegere a subiectului energiei regenerabile şi impactul acestora asupra mediului şi activităţilor umane. Proiectul a debutat deja cu două Mese Rotunde la care experţi din domeniul energiei regenerabile, planificare teritorială, climă şi protecţia biodiversităţii au identificat o serie de provocări şi riscuri privind dezvoltarea accelerată a energiei regenerabile în România. Toţi participanţii s-au arătat interesaţi de o planificare adecvată care să reducă decalajul între ambiţiile legislative şi punerea în practică a investiţiilor în energia regenerabilă în zonele de accelerare, pentru un viitor energetic durabil", subliniază iniţiatorii proiectului.

Pentru susţinerea legislativă a tranziţiei verzi, Uniunea Europeană a adoptat modificări la Directiva privind Energia Regenerabilă (RED III) care stabilesc obligaţii la nivelul statelor-membre pentru cartarea potenţialul aferent tuturor surselor regenerabile (până la 21 mai 2025) şi desemnarea (până la 21 februarie 2026) a unor zone de accelerare pentru investiţiile în energia regenerabilă.

Proiectul RENewLand se desfăşoară în perioada 1 noiembrie 2023 - 31 decembrie 2025 şi este implementat de către Energy Policy Group România, Centre for Energy Research din Ungaria, şi birourile WWF din România, Ungaria şi Bulgaria.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii în peste o sută de ţări.

Energy Policy Group (EPG), un think-tank independent, non-profit, cu sediul în Bucureşti, specializat în politici energetice şi climatice, analiză de piaţă şi strategie energetică, a fost înfiinţată în februarie 2014.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 623 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...