ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Femeile sunt mai numeroase decât bărbaţii în magistratură în Europa, dar nu şi în posturi de conducere (raport)

05 Octombrie 2022   |   AGERPRES

CEPEJ a analizat datele din 44 dintre cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei (Liechtenstein şi San Marino nu şi-au comunicat datele), la care se adaugă cele trei ţări cu statut de observator - Israel, Kazahstan şi Maroc.

 
 
Există un număr semnificativ mai mare de femei decât de bărbaţi printre judecătorii şi procurorii din Europa, însă ele sunt subreprezentate în posturile de conducere, relevă un raport publicat miercuri de Consiliul Europei (CoE) despre starea sistemelor judiciare în ţările sale membre, relatează AFP.

Raportul pe 2022 al Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ), realizat pe baza datelor colectate în 2020, arată de asemenea o creştere medie nominală (neajustată la inflaţie) cu 8% a bugetelor acordate justiţiei în ţările europene comparativ cu 2018 şi variaţii importante între ţări ale stocurilor de procese în aşteptare.

CEPEJ a analizat datele din 44 dintre cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei (Liechtenstein şi San Marino nu şi-au comunicat datele), la care se adaugă cele trei ţări cu statut de observator - Israel, Kazahstan şi Maroc.


Autorii studiului observă că accesul femeilor la funcţii de conducere în sistemul judiciar este încă limitat. Deşi majoritatea magistraţilor sunt femei (56%), ele sunt încă "net subreprezentate" ca preşedinţi de tribunale (38%) sau ca şefi de parchet (38%).

S-au înregistrat totuşi "progrese considerabile" în Italia şi, într-o măsură mai mică, în Austria sau Olanda, notează raportul, care mai subliniază că procentul de femei în rândul magistraţilor este "semnificativ mai ridicat" în ţările unde este posibilă munca part-time, spre deosebire de ţările unde aceasta nu este o opţiune.

Bugetele acordate sistemelor judiciare naţionale au crescut în medie cu 8% între 2018 şi 2020, dar cu disparităţi mari între ţări.

Astfel, creşterea a fost mai mare în Malta (46%), Bulgaria (26%), Cehia (14%) sau Danemarca (12%), moderată în Belgia (5%) sau Franţa (4%), în timp ce bugetele au fost reduse în Grecia (-13%) sau Cipru (-3%).

CEPEJ observă de asemenea o "tendinţă generală de creştere" a bugetelor consacrate tehnologiilor informaţiilor şi comunicării (TIC), văzute ca instrumente care pot "contribui la creşterea transparenţei, eficacităţii şi calităţii" serviciilor judiciare, cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19. Letonia, Polonia şi Israelul sunt "locomotive" în acest domeniu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6503 / 17698
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...