ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Intel ar putea primit cinci miliarde de euro de la statul german pentru viitoarea sa uzină de cipuri

17 Martie 2022   |   Agerpres

Marţi, Intel a anunţat că a ales oraşul Magdeburg drept locaţie pentru o fabrică de cipuri de ultimă generaţie, în care ar urma să investescă 17 miliarde de euro.

 
 
Germania analizează modalităţile prin care să acorde Intel fonduri publice în valoare de peste cinci miliarde de euro, pentru ca grupul american să construiască o importantă uzină de cipuri la Magdeburg (nord-est-ul Germaniei), au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea negocierilor.
 
Marţi, Intel a anunţat că a ales oraşul Magdeburg drept locaţie pentru o fabrică de cipuri de ultimă generaţie, în care ar urma să investescă 17 miliarde de euro.
 
Autorităţile germane şi Intel poartă discuţii cu privire la suma exactă a subvenţiilor pe care grupul american ar putea să le primească însă sursele citate de Bloomberg susţin că Guvernul de la Berlin intenţionează să acorde ajutoare de stat în valoare de peste cinci miliarde de euro.
 
Acordul va trebui analizat şi aprobat de Comisia Europeană în conformitate cu regulile privind ajutoarele de stat.
 
Biroul ministrului german al Economiei, Robert Habeck, a informat că valoarea finală a subvenţiilor va depinde de discuţiile cu Executivul comunitar dar a adăugat că luând în considerare investiţiile "mari" avute în vedere de Intel, fondurile publice ar trebui să fie şi ele "de ordinul miliardelor".
 
Construcţia uzinei de la Magdeburg ar urma să înceapă în primul semestru al anului următor iar producţia de cipuri de ultimă generaţie în 2027. Facilitatea din Germania, care potrivit Intel va da naştere unui hub de producţie de cipuri în regiune, va crea 3.000 de locuri de muncă permanente în sectorul hight-tech, alături de 7.000 de locuri de muncă în construcţii.
 
Comisia Europeană a prezentat în luna februarie o propunere legislativă, denumită "Actul european privind cipurile", conform căreia vor fi alocate 43 de miliarde de euro pentru crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producţie şi un lanţ de aprovizionare rezilient.
 
Directorul general de la Intel, Pat Gelsinger, a subliniat marţi că atât UE cât şi SUA au pierdut teren în domeniul producţiei de cipuri în ultimele decenii pentru că ţările asiatice au subvenţionat puternic această industrie astfel că în prezent este între 30% şi 40% mai ieftin să produci cipuri în Asia. "Actul european privind cipurile şi US Chips Act sunt concepute să creeze un mediu concurenţial egal", a apreciat Pat Gelsinger.
 
Potrivit Bloomberg, Intel şi-a informat deja investitorii că se aşteaptă ca până la 30% din cheltuielile sale pentru noi uzine şi echipamente să fie asigurate de subvenţiile guvernamentale.
 
Pat Gelsinger nu a dorit să facă marţi comentarii cu privire la sumele pe care se aşteaptă să le primească de la Guvernul german dar a spus că "astfel de investiţii precum cele pe care le-am anunţat noi sunt competitive cu cele făcute în alte părţi ale lumii astfel încât rezultatul acestor investiţii ne vor permite să concurăm pe piaţa mondială".
 
Pe lângă cele 17 miliarde de euro pe care le va investi în uzina din Germania, Intel a mai anunţat marţi că alte 12 miliarde de euro vor fi investite într-o nouă facilitate de producţie în Irlanda, o facilitate de back-end manufacturing în Italia care ar putea însemna o investiţie de 4,5 miliarde de euro, un centru de cercetare & dezvoltare în Franţa, precum şi alte investiţii în Polonia şi Spania. În total, grupul american are în vedere investiţii în valoare de 80 de miliarde de euro pentru Uniunea Europeană în următorii 10 ani. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10810 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...