ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mai mult de jumătate dintre investitorii români nu au încredere în piaţa imobiliară (sondaj)

18 Iulie 2022   |   Agerpres

Cele mai noi date Eurostat arată că preţurile locuinţelor din România au crescut, la sfârşitul primului trimestru din 2022, cu aproape 40% faţă de 2015, mai puţin decât media celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, care a înregistrat o creştere de aproape 46%. În aceeaşi perioadă, preţul chiriilor a crescut cu 18%, în România, respectiv cu 10% în UE.

 
 
Peste jumătate dintre investitorii români (54%) nu au încredere în piaţa imobiliară, iar patru din zece respondenţi (38%) sunt de părere că aceasta se va deprecia în următoarele 12 luni, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă de investiţii.
 
Potrivit cercetării, pe aceeaşi linie a lipsei de încredere se află şi 50% dintre investitorii din Cehia. De asemenea, 49% dintre investitorii polonezi şi 44% dintre cehi consideră că piaţa imobiliară se va deprecia în următoarele 12 luni. Românii par ceva mai puţin pesimişti, doar 38% dintre ei considerând că situaţia de pe piaţa imobiliară se va înrăutăţi, în timp ce 30% consideră că se va îmbunătăţi, iar 29% nu văd nicio schimbare, arată datele eToro Retail Investor Beat.
 
Cele mai noi date Eurostat arată că preţurile locuinţelor din România au crescut, la sfârşitul primului trimestru din 2022, cu aproape 40% faţă de 2015, mai puţin decât media celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, care a înregistrat o creştere de aproape 46%. În aceeaşi perioadă, preţul chiriilor a crescut cu 18%, în România, respectiv cu 10% în UE.
 
De asemenea, în privinţa chiriilor, România este cu mult în urma economiilor ţărilor vecine, precum Ungaria, cu creşteri de aproximativ 43%, Polonia - cu 40%, şi Cehia - cu 21%. În acelaşi timp, aceleaşi ţări au înregistrat o majorare a preţurilor locuinţelor de peste 136% în Ungaria, de 110% în Cehia şi de 60% în Polonia.
 
"Acelaşi fenomen se observă şi în Statele Unite. Dobânda pentru un credit ipotecar fix pe 30 de ani este acum de 5,65%, în creştere de la 3,29% la începutul anului. În timp ce potenţialii cumpărători încep să resimtă împrumuturile mai scumpe, preţurile locuinţelor sunt încă în creştere. În SUA, preţul mediu de listare din luna iunie pentru anunţurile active a fost de 450.000 de dolari, în creştere cu 16,9% faţă de anul trecut şi cu 31,4% faţă de iunie 2020. În oraşele mari, preţurile medii de listare au crescut în medie cu 13,3% faţă de anul trecut. Pe piaţa americană, locuinţa tipică a fost listată 32 de zile pe piaţă în luna iunie, în scădere cu 4 zile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 37 de zile faţă de iunie 2020. Preţul chiriilor începe să se tempereze. După o creştere de 11,4% în ultimul an, chiria medie pentru un apartament cu două camere în SUA a crescut cu doar 0,5% în iunie, în timp ce chiria medie pentru un apartament cu trei camere a scăzut cu 2,9%. De asemenea, au intrat pe piaţa imobiliară mai puţini cumpărători cu credite, cererile de credite ipotecare scăzând luna aceasta la minimumul ultimilor 22 de ani, potrivit Asociaţiei Bancherilor Ipotecari", se notează în sondajul citat.
 
Conform documentului, spre deosebire de europeni, 54% dintre investitorii americani încă mai cred în piaţa imobiliară, iar 40% văd o evoluţie pozitivă în următoarele 12 luni. Indiferent de diferenţele de opinie cu privire la evoluţia pieţei imobiliare, 78% dintre investitorii români şi cehi, 71% dintre investitorii polonezi şi 69% dintre investitorii americani sunt încrezători în investiţiile lor per ansamblu.
 
Sondajul a fost realizat de Appinio, în perioada 7 - 17 iunie 2022, pe un eşantion de 10.000 de investitori individuali din 14 ţări, astfel: câte o mie în Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia şi Spania, şi câte 500 de investitori individuali în Italia, Olanda, Danemarca, Suedia, Polonia, România şi Republica Cehă.
 
Realizatorii cercetării au menţionat că investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiţii sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceştia să fie utilizatori eToro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8698 / 18954
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...