
Managerii din HoReCa consideră că lipsa personalului şi instabilitatea economică vor afecta industria în 2025 (sondaj)
12 Decembrie 2024
AgerpresConform datelor centralizate în cercetare, 22,7% dintre respondenţi cred că instabilitatea economică din România îşi va spune cuvântul în faţa afacerilor din acest domeniu, pe parcursul anului viitor.
Peste o treime (37,6%) dintre antreprenorii şi managerii care activează în industria HoReCa din România consideră că principala încercare a anului 2025 o va constitui lipsa personalului, în timp ce mai mult de un sfert (27,6%) se tem de schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, reiese dintr-un sondaj realizat de Hospitality Culture Institute.
Conform datelor centralizate în cercetare, 22,7% dintre respondenţi cred că instabilitatea economică din România îşi va spune cuvântul în faţa afacerilor din acest domeniu, pe parcursul anului viitor.
Totodată, estimările a 41,5% din totalul celor intervievaţi arată că anul 2025 va aduce cea mai mare creştere a segmentului de QSR (Quick Service Restaurant) & Fast Casual, pe când 29,3% sunt de acord cu dezvoltarea şi mai accentuată a zonei de "take- away" şi de livrări. În acelaşi timp, segmentul de fine dining şi experienţe culinare va fi pe un trend ascendent.
Conform datelor centralizate în cercetare, 22,7% dintre respondenţi cred că instabilitatea economică din România îşi va spune cuvântul în faţa afacerilor din acest domeniu, pe parcursul anului viitor.
Totodată, estimările a 41,5% din totalul celor intervievaţi arată că anul 2025 va aduce cea mai mare creştere a segmentului de QSR (Quick Service Restaurant) & Fast Casual, pe când 29,3% sunt de acord cu dezvoltarea şi mai accentuată a zonei de "take- away" şi de livrări. În acelaşi timp, segmentul de fine dining şi experienţe culinare va fi pe un trend ascendent.
Cea mai mare problemă a sectorului HoReCa va fi legată de lipsa personalului, consideră 37,6% dintre decidenţii din domeniu, 27,6% vorbesc despre schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, iar 22,7% cred că instabilitatea economică îşi va spune cuvântul.
Potrivit sursei citate, peste jumătate (51,4%) dintre manageri declară că, începând cu anul 2025, dar şi în anii care urmează, sustenabilitatea va schimba faţa industriei de ospitalitate şi va atrage după sine şi alte măsuri care pot menţine competitivitatea la un nivel ridicat. În acest sens, 55,8% din totalul celor chestionaţi menţionează inovaţiile în servicii şi meniu, 21,5% investiţiile în marketing şi publicitate şi 18,8% reducerea costurilor operaţionale.
La capitolul profitabilitate, veniturile pentru anul viitor vor rămâne relativ constante, în opinia a 33,1% dintre liderii industriei HoReCa, în timp ce 29,3% se aşteaptă la o creştere uşoară a câştigurilor. La polul opus, 23,8% dintre respondenţi anticipează o uşoară scădere a marjelor.
Sondajul a fost realizat în lunile octombrie şi noiembrie pe un eşantion de 200 dintre cei mai reputaţi manageri şi antreprenori din HoReCa, ale căror afaceri totalizează peste 25% din cifra de afaceri a sectorului.
În luna ianuarie 2025, pentru al optulea an consecutiv, Hospitality Culture Institute va da startul uneia dintre cele mai mari activităţi de cercetare şi sondare a pieţei de ospitalitate. Aceasta se va derula pe două direcţii: cantitativ naţional (800 interviuri telefonice în: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov şi Timişoara), precum şi pe segmentarea pieţei în funcţie de ocaziile de consum. Rezultatele cercetării vor fi gata două luni mai târziu, în luna martie.
Hospitality Culture Institute reuneşte lideri din ospitalitate, profesionişti din diverse industrii, arhitecţi, reprezentanţi media, antreprenori şi manageri.
Misiunea organizaţiei este de a identifica tendinţe cu impact economic, social, politic şi cultural şi de a împărţăşi know-how şi soluţii aplicate. Cele mai importante proiecte ale Hospitality Culture Institute sunt: Romanian Hospitality Awards, Food&Beverages Innovation Camp, F&B Business Accelerator, National Food Service Research, Urbea food Fest şi Intimate Roundtable Conversations.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1326 / 19477 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...