ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MIPE: Patru proiecte cu finanţare de 16,8 milioane de lei vor ajuta tinerii să se întoarcă la şcoală

21 Septembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, cele patru proiecte vor sprijini tineri care nu mai sunt la şcoală şi nici nu lucrează (Not in Education, Employment or Training - NEETS) să reintre în învăţământ şi să se pregătească pentru un loc de muncă, prin programe de tip "A doua Şansă".

 
 
Un număr de 1.680 de tineri vor fi sprijiniţi din fonduri europene să reia şcoala prin intermediul a patru proiecte cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman (POCU), în valoare de 16,8 milioane de lei, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.
 
Potrivit sursei citate, cele patru proiecte vor sprijini tineri care nu mai sunt la şcoală şi nici nu lucrează (Not in Education, Employment or Training - NEETS) să reintre în învăţământ şi să se pregătească pentru un loc de muncă, prin programe de tip "A doua Şansă".
 
Segmentul NEETS este estimat, în România, la 400.000 tineri. Programul Operaţional Capital Uman (POCU) are fonduri dedicate pentru acest segment, de 561 milioane euro.
 
"Avem datoria de a-i ajuta pe aceşti tineri cu situaţie dificilă să ajungă să aibă un trai decent aici, în ţară. Ei deţin totodată un potenţial imens pentru economie. Gândiţi-vă ce ar însemna ca ei să ajungă să lucreze aici, în ţară, acum când este atâta nevoie de forţă de muncă. Prin proiectele pe care le lansăm în această perioadă, ajungem la un număr semnificativ de tineri NEETs şi vor mai urma", a declarat Csilla Hegedus, secretar de stat în MIPE, cu ocazia lansării proiectelor.
 
În prezent, România se plasează între primele cinci poziţii din Europa, după Italia, Bulgaria, Grecia şi Croaţia în ceea ce priveşte numărul tinerilor care fac parte din categoria NEETs.
 
La nivel naţional, numărul total al tinerilor NEEts este estimat la 400.000 tineri, din care aproximativ 15% sunt înregistraţi în baza de date a ANOFM, iar mai puţin de 1% primesc indemnizaţie de şomaj.
 
"Aşa cum ştim, criza economică cauzata de pandemie a dus la un nivel şi mai ridicat al şomajului în rândul tinerilor. Integrarea pe piaţa muncii, unul dintre primii lor paşi spre o viaţă autonomă, a devenit din ce în ce mai problematică, implicând calificări din ce în ce mai înalte, flexibilitate şi multă răbdare în parcurgerea tuturor etapelor procesului de angajare. Având în vedere aceste realităţi, Ministerul Tineretului şi Sportului caută în permanenţă noi instrumente pentru incluziunea tinerilor NEET şi modalităţi de monitorizare şi analiză a prevalenţei vulnerabilităţii şi a dezangajării tinerilor pe piaţa muncii, pentru a veni în sprijinul lor. Ne dorim ca prin proiectele pe care le lansăm acum, în patru dintre ele MTS fiind pentru prima dată lider, să oferim acea mână de ajutor care le poate oferi şansa unui viitor mai senin", susţine Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului.
 
Reprezentanţii MIPE arată că, prin proiectele lansate marţi, cei 1. 680 tineri din diferite regiuni se pot întoarce la educaţie prin programe de tip "A doua şansă". Dintre aceştia, 10% vor fi din minoritatea romă, iar 30% din mediul rural.
 
Programele de tip "A doua şansă" le oferă posibilitatea continuării şi finalizării învăţământului obligatoriu, fără a fi nevoiţi să-şi întrerupă alte activităţi în care sunt angrenaţi. Programul este structurat pe două niveluri: A doua şansă - învăţământ primar şi A doua şansă - învăţământ secundar inferior - acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională.
 
Finanţările europene acordate de MIPE abordează sprijinul pentru tinerii NEETs din mai multe unghiuri, de la finalizarea educaţiei, la antreprenoriat şi consiliere pentru găsirea unui loc de muncă, inclusiv subvenţii pentru angajatori.
 
La începutul acestei luni, alte 99 proiecte POCU dedicate tinerilor NEETs au fost aprobate şi o parte deja semnate la MIPE şi vizează măsuri de sprijin şi consiliere pentru orientare profesională pentru 60.000 persoane, în timp ce 1.500 vor fi ajutaţi să îşi deschidă propria afacere cu fonduri de câte 25.000 de euro.
 
Totodată, pentru aceeaşi categorie de tineri, MIPE a lansat în consultare publică, luni, 20 septembrie, Ghidul pentru acordarea de subvenţii angajatorilor care angajează tineri NEETs, inclusiv monitorizarea obligaţiilor asumate de angajatori. Beneficiari vor fi 11.500 de tineri, iar valoarea totală este de 70 milioane de euro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10700 / 17296
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...