ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NAI Romania: Costurile evaluărilor s-au dublat din 2007, dar tarifele au rămas la fel

20 Iunie 2024   |   BizLawyer

Pentru evaluarea unui apartament din orașele mari ale României se percepe aceeași sumă precum în urmă cu 17 ani, de circa 100-125 de euro * Un evaluator de talie medie câștiga 400-500 de euro pe lună în 2007, iar acum câștigă peste 1.000 de euro, dar leul a pierdut 38% din valoare față de finalul acelui an.

 
 
Costurile serviciilor de evaluare s-au dublat față de momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar tarifele au rămas la același nivel, ceea ce generează deja dificultăți în menținerea salariilor la un nivel atractiv, în recrutarea și motivarea personalului, iar pe termen lung poate duce la dispariția mai multor jucători de talie mică de pe piață, apreciază Appraisal & Valuation SA, compania deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB (simbol: APP).

Tariful primit de evaluatori pentru unul dintre serviciile solicitate cel mai des – evaluarea unui apartament, într-unul dintre marile orașe ale țării, în situația acordării unui credit ipotecar – a rămas la circa 100-125 de euro (500-625 de lei), respectiv la același nivel precum în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.


Între timp, toate costurile au crescut semnificativ, fiind vorba de cel puțin o dublare a acestora, în condițiile în care un leu din prezent este devalorizat cu 38% față de un euro (3,6102 lei la final de 2007), iar litrul de benzină a urcat, de la un preț mediu de 3 lei (2007), la peste 7 lei (2024).

Pe de altă parte, complexitatea rapoartelor de evaluare a sporit în ultimii 17 ani, pe măsură ce evaluatorii s-au aliniat evoluției cadrului de reglementare și au fost nevoiți să țină seama de tot mai multe prevederi legale, intervenite după aderarea României la Uniunea Europeană.

Comparativ cu situația din România, în Polonia un serviciu de evaluare pentru un credit ipotecar imobiliară poate ajunge la 800 de zloți (195 de euro), în Franța se situează la circa 250 euro, în Spania de la 300 euro (pentru apartament cu două dormitoare) până la 600 euro (pentru o casă), în Irlanda tariful se situează între 150 și 250 de euro, iar în Portugalia costul unei astfel de evaluări pornește de la circa 210 euro.

„Dublarea costurilor, dar stagnarea onorariilor pentru serviciile de evaluare la același nivel ca în 2007 este tot mai dificil de gestionat de către companiile de profil, devenind un obstacol în atragerea de noi profesioniști, pregătirea și motivarea acestora, în condițiile unui deficit de forță de muncă în toate domeniile. Situația nu este benefică nici pentru dezvoltarea sănătoasă a pieței, descurajând apariția unor noi furnizori de servicii de evaluare, limitând competiția și având ca efect probabil închiderea unor firme de evaluare. O aliniere a tarifelor la nivelul creșterii costurilor și a inflației ar fi benefică pentru industria noastră, care oferă servicii vitale partenerilor noștri din bănci, cumpărătorilor, investitorilor și altor stakeholderi”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 71 / 17169
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...