ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NAI Romania: Costurile evaluărilor s-au dublat din 2007, dar tarifele au rămas la fel

20 Iunie 2024   |   BizLawyer

Pentru evaluarea unui apartament din orașele mari ale României se percepe aceeași sumă precum în urmă cu 17 ani, de circa 100-125 de euro * Un evaluator de talie medie câștiga 400-500 de euro pe lună în 2007, iar acum câștigă peste 1.000 de euro, dar leul a pierdut 38% din valoare față de finalul acelui an.

 
 
Costurile serviciilor de evaluare s-au dublat față de momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar tarifele au rămas la același nivel, ceea ce generează deja dificultăți în menținerea salariilor la un nivel atractiv, în recrutarea și motivarea personalului, iar pe termen lung poate duce la dispariția mai multor jucători de talie mică de pe piață, apreciază Appraisal & Valuation SA, compania deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB (simbol: APP).

Tariful primit de evaluatori pentru unul dintre serviciile solicitate cel mai des – evaluarea unui apartament, într-unul dintre marile orașe ale țării, în situația acordării unui credit ipotecar – a rămas la circa 100-125 de euro (500-625 de lei), respectiv la același nivel precum în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.


Între timp, toate costurile au crescut semnificativ, fiind vorba de cel puțin o dublare a acestora, în condițiile în care un leu din prezent este devalorizat cu 38% față de un euro (3,6102 lei la final de 2007), iar litrul de benzină a urcat, de la un preț mediu de 3 lei (2007), la peste 7 lei (2024).

Pe de altă parte, complexitatea rapoartelor de evaluare a sporit în ultimii 17 ani, pe măsură ce evaluatorii s-au aliniat evoluției cadrului de reglementare și au fost nevoiți să țină seama de tot mai multe prevederi legale, intervenite după aderarea României la Uniunea Europeană.

Comparativ cu situația din România, în Polonia un serviciu de evaluare pentru un credit ipotecar imobiliară poate ajunge la 800 de zloți (195 de euro), în Franța se situează la circa 250 euro, în Spania de la 300 euro (pentru apartament cu două dormitoare) până la 600 euro (pentru o casă), în Irlanda tariful se situează între 150 și 250 de euro, iar în Portugalia costul unei astfel de evaluări pornește de la circa 210 euro.

„Dublarea costurilor, dar stagnarea onorariilor pentru serviciile de evaluare la același nivel ca în 2007 este tot mai dificil de gestionat de către companiile de profil, devenind un obstacol în atragerea de noi profesioniști, pregătirea și motivarea acestora, în condițiile unui deficit de forță de muncă în toate domeniile. Situația nu este benefică nici pentru dezvoltarea sănătoasă a pieței, descurajând apariția unor noi furnizori de servicii de evaluare, limitând competiția și având ca efect probabil închiderea unor firme de evaluare. O aliniere a tarifelor la nivelul creșterii costurilor și a inflației ar fi benefică pentru industria noastră, care oferă servicii vitale partenerilor noștri din bănci, cumpărătorilor, investitorilor și altor stakeholderi”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1349 / 18446
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...