ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OCDE: Economia mondială va încetini, dar va evita o aterizare dură

29 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Conform celor mai noi estimări ale OCDE, ritmul de creştere a economiei mondiale se va modera de la 2,9% în acest an, până la 2,7% în 2024, pentru ca în 2025 să accelereze la 3%.

 
 
Economia mondială va încetini uşor anul viitor, dar riscul unei aterizări dure s-a redus, în pofida nivelului ridicat al datoriilor şi incertitudinilor cu privire la dobânzile de referinţă, a estimat, miercuri, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters.
 
Conform celor mai noi estimări ale OCDE, ritmul de creştere a economiei mondiale se va modera de la 2,9% în acest an, până la 2,7% în 2024, pentru ca în 2025 să accelereze la 3%.
 
Organizaţia cu sediul la Paris subliniază însă că riscurile la adresa prognozelor sale sunt orientate în jos, pe fondul intensificării tensiunilor geopolitice, al perspectivelor incerte privind schimburile comerciale şi al riscurilor că înăsprirea politicii monetare ar putea afecta firmele, consumatorii şi gradul de ocupare mai mult decât se anticipa.
 
"Inflaţia se reduce, dar creşterea economică încetineşte. Prognozăm o aterizare lină pentru economiile avansate, însă asta nu este ceva garantat", a declarat economistul şef de la OCDE, Clare Lombardelli.
 
Potrivit OCDE, economia americană rezistă mai bine decât se anticipa. Conform celor mai noi prognoze, ritmul de creştere a economiei americane va încetini de la 2,4% în acest an, până la 1,5% anul viitor, OECD revizuindu-şi în sus estimările anterioare care mizau pe un avans de 2,2% în 2023 şi unul de 1,3% în 2024.
 
Economia chineză este aşteptată şi ea să încetinească, în contextul în care se confruntă cu o bulă în sectorul imobiliar, iar consumatorii fac economii, având în vedere incertitudinile cu privire la evoluţiile viitoare. Creşterea economiei chineze ar urma să încetinească de la 5,2% în acest an, până la 4,7% în 2024, în ambele cazuri fiind vorba de evoluţii mai bune decât cele preconizate anterior.
 
În ceea ce priveşte zona euro, OCDE se aşteaptă la o accelerare a ritmului de creştere de la 0,6% în acest an, până la 0,9% în 2024 şi 1,1% în 2025, pe măsură ce economia Germaniei va ieşi din recesiune în acest an. Cu toate acestea, OCDE a avertizat că din cauza nivelului ridicat al finanţării bancare în zona euro, impactul deplin al majorării dobânzilor rămâne incert şi ar putea să afecteze creşterea economică mai mult decât se preconizează.
 
În paralel, OCDE a avertizat că multe guverne se confruntă cu o perspectivă fiscală dificilă, pe măsură ce cresc costurile cu serviciul datoriei externe. Pentru a acoperi cererile venite din partea unei populaţii care îmbătrâneşte, precum şi cele asociate cu tranziţia climatică, OCDE este de părere că ţările trebuie să facă eforturi mai mari pe termen scurt pentru a crea spaţiul necesar pentru cheltuieli viitoare.
 
"În concluzie, economia mondială se confruntă cu inflaţie, încetinirea creşterii economice şi agravarea presiunilor fiscale", a spus Clare Lombardelli.
 
Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.
 
În luna ianuarie 2022, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când România şi-a depus pentru prima dată candidatura. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2107 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...