ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OCDE: Evoluţia pandemiei şi a campaniei de vaccinare pot afecta perspectivele de creştere ale economiei României

28 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Instituţia apreciază că, din 2007, multe vulnerabilităţi macroeconomice s-au redus. În acelaşi timp, înaintea pandemiei, creşterea determinată de cerere a dus la formarea dezechilibrelor macroeconomice, cu o adâncire semnificativă a deficitelor fiscale şi externe. Criza provocată de COVID-19 a agravat aceste dezechilibre, cu o deteriorare puternică a poziţiei fiscale şi a contului curent. Deficitul de cont curent reprezintă un risc, deoarece finanţarea sa a trecut de la surse relativ stabile la unele mai volatile. Necesităţile externe de finanţare au crescut mai rapid decât intrările de investiţii străine directe (ISD), crescând ponderea fluxurilor de capital finanţate prin datorii.

 
 
Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ale economiei României sunt generate de evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare, se arată în studiul dedicat României "Economic Survey of Romania", publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
 
"Dacă rata de vaccinare rămâne scăzută şi numărul infecţiilor creşte rapid, vor fi necesare noi restricţii pentru a limita transmiterea şi a evita suprasolicitarea spitalelor. Noi măsuri de izolare adoptate în Europa vor afecta exporturile şi investiţiile României. Creşterile persistente ale preţurilor materiilor prime vor afecta cererea internă şi externă, erodând competitivitatea preţurilor. De asemenea, noi perturbări în lanţurile de aprovizionare vor submina creşterea exporturilor. Prin contrast, acţiuni politice prompte pentru sprijinirea economiei, inclusiv o absorbţie rapidă şi eficientă a fondurilor europene disponibile, ar ajuta la susţinerea redresării, în timp ce ar îmbunătăţi potenţialul economic", apreciază OCDE.
 
Instituţia apreciază că, din 2007, multe vulnerabilităţi macroeconomice s-au redus. În acelaşi timp, înaintea pandemiei, creşterea determinată de cerere a dus la formarea dezechilibrelor macroeconomice, cu o adâncire semnificativă a deficitelor fiscale şi externe. Criza provocată de COVID-19 a agravat aceste dezechilibre, cu o deteriorare puternică a poziţiei fiscale şi a contului curent. Deficitul de cont curent reprezintă un risc, deoarece finanţarea sa a trecut de la surse relativ stabile la unele mai volatile. Necesităţile externe de finanţare au crescut mai rapid decât intrările de investiţii străine directe (ISD), crescând ponderea fluxurilor de capital finanţate prin datorii.
 
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează că avansul PIB-ului va ajunge la 4,5% în 2022 şi în 2023. Presupunând că pandemia este ţinută sub control şi restricţiile sunt ridicate gradual, consumul privat ar urma să accelereze, pe fondul cererii înfrânate şi al economiilor acumulate ale gospodăriilor. Exporturile ar trebui să capete avânt în urma redresării perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a comerţului cu principalii parteneri comerciali.
 
Condiţiile de pe piaţa forţei de muncă se vor îmbunătăţi treptat iar deficitele din unele sectoare se vor accentua, ducând la creşterea salariilor. În pofida măsurilor de plafonare a preţurilor la energie şi a subvenţiilor pentru consumul de energie, în 2022 inflaţia ar urma să rămână la un nivel ridicat, expusă riscurilor de creştere. În 2023, inflaţia este proiectată să rămână aproape de limita superioară a intervalului ţintit de Banca Naţională a României (BNR), chiar în eventualitatea scăderii preţurilor la energie şi alimente. Politica monetară ar urma să continue să se normalizeze. Sprijinul fiscal se va contracta începând cu 2022, dar plăţile fondurilor europene vor stimula investiţiile, consideră OCDE.
 
"Deficitele externe ridicate sporesc expunerea României la şocurile externe. Estimările de la BNR indică faptul că o deteriorare cu un punct procentual a soldului contului curent ca procent din PIB creşte cu cinci puncte procentuale probabilitatea unei crize valutare. Volatilitatea financiară globală sporită şi apetitul mai scăzut al investitorilor pentru economiile emergente ar putea duce la ieşiri de capital. Creşterile ulterioare ale costurilor de împrumut vor afecta investiţiile companiilor şi vor induce efecte negative privind consumul gospodăriilor. Creşterile abrupte ale spread-urilor suverane ar putea afecta sever sectorul bancar, din cauza expunerii suverane ridicate. Influenţa condiţiilor globale de finanţare asupra activităţii reale din România este semnificativă, deşi mai puţin pronunţată ca în alte ţări Europa Centrală şi de Est (CEE)", avertizează OCDE.
 
În acest context, instituţia consideră că este importantă implementarea reformelor care ar putea susţine o redresare solidă şi sustenabilă.
 
Pentru limitarea pierderilor în capacităţile productive şi evitarea de noi creşteri ale şomajului, este crucială menţinerea sprijinului fiscal direcţionat către firmele şi persoanele din cele mai afectate sectoare, până când redresarea este pe o traiectorie fermă. În special, trebuie întărite serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, furnizând stimulente orientate pentru angajări şi sporirea opţiunilor de recalificare. Dacă pandemia se intensifică din nou şi necesită restricţiile la adresa activităţii economice, schema pentru activitate cu normă redusă ar trebui reactivată şi ar trebui acordate facilităţi fiscale, consideră OCDE.
 
Consiliul OCDE a decis, la data de 25 ianuarie 2022, să facă primul pas în discuţiile de aderare cu România, în paralel cu Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Din acest moment, se vor pregăti foi de parcurs individuale, care vor prezenta termenii, condiţiile şi procesul de aderare, cu condiţia ca ţările respective să confirme adeziunea la valorile, viziunea şi priorităţile reflectate în declaraţia privind viziunea OCDE, făcută cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă, şi în declaraţia din 2021 al Consiliului Ministerial.
 
Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9285 / 17361
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...