ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

One United Properties raportează afaceri de 1, 5 mld. lei şi un profit brut de 524 mil. lei, în 2023

27 Februarie 2024   |   Agerpres

La nivelul vânzărilor şi pre-vânzărilor de unităţi rezidenţiale, în ciuda unei scăderi generale cu 16% a numărului de vânzări rezidenţiale în Bucureşti în 2023, One United Properties a infirmat tendinţele pieţei printr-o creştere cu 59% faţă de 2022.

 
 
One United Properties a obţinut în 2023 o cifră de afaceri consolidată preliminară de 1,5 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de 2022, iar profitul brut a ajuns la 524 de milioane de lei, un plus de 9%, excluzând câştigul unic din achiziţia negociată a Bucur Obor de 94,1 milioane de lei recunoscut în 2022.

Profitul net se ridică la 443,2 milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de 2022, excluzând evenimentul anterior menţionat, potrivit unui comunicat al companiei, remis marţi AGERPRES.

"Anul trecut a adus numeroase provocări pentru sectorul imobiliar la nivel global, însă One United Properties a prosperat, după cum o demonstrează numărul record de livrări şi nivelul ridicat de pre-vânzări pentru dezvoltările aflate în prezent în fază de construcţie. Politica noastră de recunoaştere a veniturilor garantează că vânzările rezidenţiale nu sunt doar câştiguri imediate, ci se transformă în profitabilitate pe termen lung, pe măsură ce avansăm în fazele de construcţie. Această abordare strategică, susţinută de angajamentul nostru de a asigura o marjă de profit pe termen lung de 35% pentru toate dezvoltările este o dovadă a potenţialului nostru solid de investiţii. În ciuda obstacolelor întâmpinate de industrie, am reuşit să menţinem indicatorul loan-to-value la 28%, semnificativ sub media europeană de 50% din sectorul imobiliar. Capacitatea noastră de a menţine un nivel atât de scăzut al îndatorării pe tot parcursul anului 2023, concomitent cu extinderea portofoliului, reprezintă un indicator clar al eficienţei operaţionale a companiei, al bilanţului nostru solid şi al managementului prudent. Toate acestea creează premise excelente pentru ca anul 2024 să fie încă un an de creştere susţinută pentru compania noastră", a declarat Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.


Veniturile din segmentul rezidenţial au atins 1,12 miliarde de lei în 2023, înregistrând o creştere anuală de 46%, determinată de oferta rezidenţială diversificată. Valoarea vânzărilor rezidenţiale, adică veniturile recunoscute anul trecut pentru vânzările realizate în anii precedenţi în funcţie de nivelul de finalizare, reprezintă un record absolut pentru Grup, depăşind pentru prima dată pragul de 1 miliard de lei într-un singur an.

La nivelul vânzărilor şi pre-vânzărilor de unităţi rezidenţiale, în ciuda unei scăderi generale cu 16% a numărului de vânzări rezidenţiale în Bucureşti în 2023, One United Properties a infirmat tendinţele pieţei printr-o creştere cu 59% faţă de 2022.

Grupul a vândut şi a pre-vândut 953 de apartamente cu o suprafaţă totală de 80.757 mp, precum şi 1.584 de locuri de parcare şi alte tipuri de unităţi, pentru un total de 274,9 milioane de euro. Până la sfârşitul anului trecut, 71% din portofoliul Grupului a fost vândut şi pre-vândut, subliniind cererea crescută pentru toate dezvoltările One United Properties. În baza contractelor semnate cu clienţii până la 31 decembrie 2023, One United Properties estimează încasări suplimentare de numerar în valoare de 295 de milioane de euro până în 2025,se spune în comunicat.

Cu toate acestea, veniturile şi profitul tuturor vânzărilor realizate în 2023 nu sunt reflectate integral în rezultatele Grupului pentru anul 2023 datorită politicii de recunoaştere a veniturilor pe care o aplică One United Properties. Prin urmare, marja netă a segmentului rezidenţial a ajuns la 27,4% pentru 2023, o scădere faţă de 41,4% înregistrată în 2022, deoarece trei noi dezvoltări de mari dimensiuni aflate în stadii incipiente de construcţie au fost adăugate la portofoliul de vânzări între T4 2022 şi T3 2023, afectând temporar marja netă.

"Este estimat ca marja din vânzările rezidenţiale să continue să crească în anii următori pe măsură ce construcţia acestor dezvoltări de mari dimensiuni - One Lake Club, One High District şi One Lake Club - avansează. One United Properties îşi propune să obţină o marjă pe termen lung de 35% la toate dezvoltările sale rezidenţiale", conform documentului citat.

Veniturile din chirii, incluzând veniturile din servicii către chiriaşi, au crescut cu 63%, atingând suma de 128,4 milioane de lei în 2023, determinată de veniturile provenite de la chiriaşii din One Tower, One Cotroceni Park Office 1, One Victoriei Plaza şi Bucur Obor.

One United Properties a închiriat şi pre-închiriat 34.200 mp de spaţii de birouri şi comerciale în 2023, înregistrând o creştere anuală de 8% determinată de acordul record semnat cu Infineon Technologies pentru o dezvoltare de birouri la cheie de 20.000 mp, One Technology District. În plus, One United Properties şi-a vândut participaţia în patru proprietăţi închiriate în 2023, totalizând 41,7 milioane euro şi generând un multiplu 5x al capitalului investit, cu o rată internă de rentabilitate (IRR) cuprinsă între 30%+ şi 60%+ per vânzare.

Grupul a încheiat anul 2023 cu o poziţie solidă de numerar în valoare de 420,7 milioane lei, în scădere cu 26% faţă de 2022, pe fondul activităţii semnificative de dezvoltare desfăşurate în 2023, cu dezvoltări aflate în construcţie care însumau la sfârşitul anului peste 1,2 miliarde de euro în valoare brută de dezvoltare.

În 2023, One United Properties a finalizat patru dezvoltări cu o valoare brută de dezvoltare de 350,4 milioane de euro şi a gestionat alte nouă şantiere pentru dezvoltări viitoare care cuprind 4.241 de unităţi şi peste 15.000 mp de spaţii comerciale.

Ca rezultat, valoarea combinată a proiectelor finalizate şi a celor aflate în construcţie a depăşit 1,5 miliarde de euro în 2023.

"În 2023, One United Properties nu doar că a obţinut vânzări record, ci şi-a crescut semnificativ şi activitatea de dezvoltare pentru a satisface cererea tot mai mare a clienţilor. Cu peste 21.000 de persoane care au lucrat anul trecut în cadrul dezvoltărilor noastre din Bucureşti, nu numai că îmbunătăţim peisajul urban, dar contribuim şi la creşterea economică a Bucureştiului. Valoarea totală a dezvoltărilor noastre aflate în construcţie în 2023, care a atins un impresionant prag de 1,5 miliarde de euro a valorii brute de dezvoltare, arată mai mult decât creşterea companiei. Ea demonstrează şi capacitatea noastră de a gestiona şi executa eficient mai multe proiecte fără a compromite calitatea", a declarat Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.

Indicatorul loan-to-value brut al One United Properties a fost de 28% la sfârşitul anului 2023, fiind stabil din 2022 şi dovedind o situaţie financiară solidă şi un nivel scăzut al îndatorării Grupului în comparaţie cu alte companii similare din Europa.

La 31 decembrie 2023, datoria netă era de 606,9 milioane lei, reprezentând 12% din activele totale, care au atins valoarea istorică de 5 miliarde de lei.

One United Properties este principalul investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din Bucureşti, România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 817 / 17220
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Vectr Realty achiziționează clădirea de birouri The Landmark. RTPR și Wolf Theiss, în tranzacție
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...