
Preţul locuinţelor din România s-a majorat cu 0,8% în primele trei luni din 2019 (analiză)
22 Aprilie 2019
AGERPRESÎn topul oraşelor în care s-au înregistrat creşteri de preţuri la apartamente se află, pentru al patrulea trimestru consecutiv, Braşov, cu un salt de 2%, respectiv de 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro/mp util.
Preţul proprietăţilor rezidenţiale din România s-a apreciat, în primul trimestru al anului, cu 0,8% faţă de ultimele trei luni din 2018, ajungând la un nivel apropiat de cel consemnat la începutul anului 2010, relevă cel mai nou raport de piaţă, întocmit de Analize Imobiliare.
Conform analizei, în marile centre regionale, preţurile apartamentelor s-au majorat, în general, în intervalul ianuarie - martie 2019, deşi în cele două trimestre anterioare, marjele de creştere nu au depăşit pragul de 2%.
În topul oraşelor în care s-au înregistrat creşteri de preţuri la apartamente se află, pentru al patrulea trimestru consecutiv, Braşov, cu un salt de 2%, respectiv de 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro/mp util.
Conform analizei, în marile centre regionale, preţurile apartamentelor s-au majorat, în general, în intervalul ianuarie - martie 2019, deşi în cele două trimestre anterioare, marjele de creştere nu au depăşit pragul de 2%.
În topul oraşelor în care s-au înregistrat creşteri de preţuri la apartamente se află, pentru al patrulea trimestru consecutiv, Braşov, cu un salt de 2%, respectiv de 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro/mp util.
Locul secund este ocupat de Cluj-Napoca (atât în topul trimestrial - de 1,7%, cât şi în cel anual - de 6,4%), cu un preţ mediu solicitat pentru un apartament de până la 1.560 de euro/mp util).
Potrivit sursei citate, în Bucureşti, locuinţele s-au scumpit cu 1,3%, în T1 din 2019, respectiv cu 5,7% la 12 luni, până la 1.320 de euro/mp util, iar pe următoarele locuri în clasamentul anual al creşterilor de preţ se află Timişoara (+5,1%), Constanţa (+3,8%) şi Iaşi (+3,7%).
Raportul pieţei imobiliare din România arată, totodată, că, în primele trei luni din acest an, au existat câteva reşedinţe de judeţ unde au avut loc creşteri de preţ sensibil mai mari decât în marile centre regionale, dar şi decât media naţională. Astfel, pe primul loc în clasamentul naţional al scumpirilor se află Botoşani, cu un avans de 7,1%, până la o medie de 800 de euro/mp util, urmat de Miercurea-Ciuc (+6,3%, până la 900 de euro/mp), Drobeta Turnu Severin (+5,3%, până la 670 de euro/mp), Târgu-Jiu (+5,2%, până la 980 de euro/mp) şi Sibiu (+4,5%, până la 940 de euro/mp).
Pe parcursul primului trimestru al anului 2019, aproximativ 164.000 de potenţiali cumpărători au căutat apartamente şi case scoase la vânzare prin intermediul Imobiliare.ro, cu aproape 30% mai mult decât în cele trei luni anterioare, însă comparativ cu perioada similară din 2018, volumul cererii s-a diminuat cu 20% la nivelul centrelor regionale.
Datele centralizate de către cei de la Analize Imobiliare arată, pentru primele trei luni din 2019, o majorare de 15,4% a ofertei de locuinţe (apartamente şi case construite înainte de anul 2000) în cele şase centre regionale analizate, dar în comparaţie cu perioada similară din 2018, în marile oraşe există o tendinţă de scădere a ofertei, acest indicator fiind cu 7% mai mic decât în urmă cu 12 luni.
Statistica Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă faptul că, în primul trimestru al anului în curs, au fost încheiate, pe plan naţional, un număr de 116.109 de vânzări de imobile, în scădere cu 22% faţă de perioada similară din 2018, când au fost consemnate 148.951 astfel de operaţiuni.
Lansat în ianuarie 2000, portalul Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România şi care a depăşit, de curând, pragul de 1,67 milioane de vizitatori unici pe lună.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 19079 / 19548 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...