ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Previziuni iBanFirst: Economia României va crește cu 2,7%, inflația va ajunge la 5%, iar cursul RON ̸ EUR se va menține stabil

21 Martie 2024   |   BizLawyer

● Economia României își va menține trendul de creștere în 2024, însă cu un ritm mai moderat. Se așteaptă ca investițiile publice și consumul privat să contribuie la o majorare a PIB-ului de aproximativ 2,7%. ● Inflația este anticipată să oscileze în jurul valorii de 5% în acest an, urmând să revină la ținta de 4% stabilită de BNR abia în 2026. ● Ciclul de relaxare a politicii monetare va începe mai târziu și va fi mai puțin agresiv decât se anticipase inițial. Se așteaptă o primă reducere a ratei dobânzii în luna mai și o rată de 6% până la finalul acestui an, comparativ cu 7% în prezent. ● Cursul valutar EUR/RON se va menține relativ stabil, fluctuând într-un interval strâns pentru cea mai mare parte a anului, între 4,99 și 5,02. Pe de altă parte, se prevede o tendință de creștere pentru cursul valutar USD/RON, cu un punct de referință estimat la 4,80.

 
 
Economia României va crește cu 2,7%, susținută de investițiile publice și consumul privat. Inflația va oscila în jurul valorii de 5%, iar cursul RON/EUR se va menține relativ stabil. Acestea sunt principalele previziuni pentru 2024 ale iBanFirst, unul dintre unul dintre cei mai importanți furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, inclus pentru al cincilea an consecutiv în topul "FT1000" al companiilor europene cu cea mai rapidă creștere.  

Lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat

Indicele prețurilor de consum (IPC) din ianuarie ne-a reamintit cât de dificilă este lupta împotriva inflației. Indicele principal a crescut la 7,4% din cauza presiunilor asupra prețurilor. Analiștii de la iBanFirst sunt îngrijorați, în special, de inflația accentuată în sectorul serviciilor, de potențialele efecte de răspândire asupra salariilor și de posibila relaxare fiscală înaintea alegerilor. Aceștia prognozează că inflația va fluctua în jurul valorii de 5% până la sfârșitul acestui an și va reveni la ținta de 4% a băncii centrale abia în 2026.


Inflația ridicată limitează perspectivele de relaxare a politicii monetare. În cazul în care economia va arăta semne îngrijorătoare de slăbiciune, analiștii cred că banca centrală va prefera să ajusteze lichiditatea interbancară decât să scadă dobânda de referință. În prezent, lichiditatea interbancară se află aproape de un nivel record, ceea ce face posibilă o relaxare a politicii monetare cu puține efecte secundare negative asupra traiectoriei inflației. iBanFirst estimează că ciclul de relaxare monetară va începe mai târziu și va fi mai puțin agresiv decât se anticipa. Analiștii estimează o primă reducere în luna mai, cu o rată de 6% până la finalul acestui an, comparativ cu 7% în prezent.

Economia României va avea o creștere moderată

Economia României va înregistra o creștere moderată, sub potențial, o tendință observată și în restul Europei. iBanFirst estimează că PIB-ul României va crește cu 2,7% în 2024, depășind ușor ritmul de 2,0% din anul precedent. Creșterea economică va fi impulsionată în principal de investițiile publice și consumul privat, reprezentând o performanță notabilă în actualul context macroeconomic.

„Perspectivele noastre privind evoluția economiei românești sunt pozitive. Estimăm că PIB-ul va avea o creștere medie anuală de circa 4% în următorii 10 ani. Această rată de creștere este mai scăzută decât în trecut, deoarece reflectă o încetinire a creșterii la nivel global. Se preconizează că majoritatea economiilor vor opera sub potențialul lor în 2024 și în anii următori”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Partea pozitivă este că, în ultimul deceniu, România a înregistrat progrese semnificative, atât prin triplarea venitului mediu net, cât și prin creșterea ratei de fertilitate - de la 1,3 la 1,8 din anul 2000 până în prezent. Această ultimă tendință, care contrastează cu scăderile observate în majoritatea Europei, are potențialul de a stimula economia pe termen lung.

Principalul motiv de îngrijorare al analiștilor de la iBanFirst este deficitul bugetar ridicat. Cu un deficit de 5,6% din PIB, România se situează peste nivelurile înregistrate de țări cu economii similare, precum Cehia, care are un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB. Deși până în prezent investitorii străini nu au manifestat o preocupare față de această problemă, situația este considerată o potențială amenințare pentru stabilitatea economică pe termen lung, necesitând măsuri urgente de redresare din partea viitorului guvern.

Evoluția leului în raport cu euro și dolarul

Într-un context economic dificil, caracterizat de volatilitatea prețurilor, inflație ridicată și deficite bugetare în creștere, cursul de schimb al leului s-a menținut relativ stabil în raport cu euro, trend care va continua pe parcursul acestui an. Analiștii estimează că perechea EUR/RON se va tranzacționa într-un interval strâns în cea mai mare parte a anului, între 4,99 și 5,02.

În ceea ce privește cursul USD/RON, piața se aștepta la un ciclu descendent al dolarului începând cu al doilea trimestru, pe fondul relaxării politicii monetare a Fed, scăderii productivității în SUA și procesului de dedolarizare. Cu toate acestea, din luna ianuarie, percepția investitorilor față de evoluția dolarului a luat o întorsătură optimistă. Moneda americană se află într-o poziție favorabilă pentru performanță în acest an, sprijinită de factori geopolitici și de reziliența economiei americane, care a înregistrat o creștere a productivității de 3,2% în ultimul trimestru al anului 2023, în contrast cu economia UE. Astfel, analiștii anticipează că dolarul va menține un trend ascendent față de leu pentru cea mai mare parte a anului.

Perechea USD/RON a înregistrat o creștere de 2,60%, la cursul de 4,60, iar prognoza este că va atinge nivelul de 4,80. Alegerile prezidențiale din SUA pot induce o creștere a volatilității valutare, însă este puțin probabil să afecteze evoluția monedei.

Evenimente importante din acest an

Martie 2024: România și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, iar aderarea cu frontierele terestre va fi discutată în anul următor.

Primăvară 2024: Va fi publicat raportul Comisiei Europene pentru România care analizează dezechilibrele macroeconomice.

Primăvară 2024: După 19 ani va fi restabilită o importantă legătură feroviară România-Bulgaria. Contractul are o valoare de peste 130 de milioane de euro.

3-14 iunie 2024: Se va desfasura cel mai mare exercițiu de apărare antiaeriană integrat al NATO, Ramstein Legacy, în România și Bulgaria. Acesta este deosebit de important în contextul războiului din Ucraina.

06-09 iunie: Alegeri europene. Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, va rămâne, probabil, principalul partid din Parlamentul European. Partidul Național Liberal - al doilea partid ca mărime din România și membru al coaliției de guvernare - este membru al PPE.

Alegeri locale (prevăzute în septembrie), prezidențiale și parlamentare (prevăzute în noiembrie-decembrie): Scenariul de bază este că actuala mare coaliție socialist-liberală va continua să formeze guvernul după alegeri. Cu toate acestea, balanța puterii va fi probabil mai mult înclinată spre socialiști. Partidul de extremă-dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea câștiga mai mult teren în aceste alegeri. Potrivit unor sondaje recente, ar putea obține aproximativ 20 % din sprijinul alegătorilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 676 / 17257
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...