ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Resursele de energie primară au scăzut cu 5%, în primele cinci luni; consumul de energie electrică al populaţiei, pe minus cu 0,4%

15 Iulie 2024   |   Agerpres

Principalele resurse de energie primară, în intervalul de analiză, au totalizat 12,801 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 669.800 tep.

 
 
Resursele de energie primară ale României au scăzut cu 5%, iar cele de energie electrică s-au diminuat cu 2,4%, în primele cinci luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Principalele resurse de energie primară, în intervalul de analiză, au totalizat 12,801 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 669.800 tep.

De asemenea, producţia internă a însumat 7,248 milioane tep, mai puţin cu 347.700 tep (-4,6%), raportat la primele cinci luni ale anului anterior, în timp ce importul a fost de 5.553 milioane tep (-5,5%).


Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie - mai 2024, resursele de energie electrică au fost de 27,855 miliarde de kWh, în scădere cu 697,1 milioane kWh faţă de acelaşi interval din 2023.

Totodată, producţia din termocentrale s-a ridicat la 7 miliarde de kWh, în scădere cu 501,9 milioane kWh (-6,7%), iar producţia din hidrocentrale a fost de 7,245 miliarde de kWh, cu 1,791 miliarde de kWh (-19,8%) sub nivelul înregistrat la finele lunii mai 2023. În acelaşi timp, producţia din centralele nuclearo-electrice s-a situat la 4,677 miliarde de kWh, în creştere cu 57,4 milioane kWh (+1,2%).

Datele INS relevă faptul că, din ianuarie şi până la 31 mai 2024, producţia din centralele electrice eoliene a fost de 3,063 miliarde de kWh, în scădere cu 583,9 milioane kWh faţă de perioada similară a anului trecut, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice a crescut cu 444,1 milioane de kWh, până la 1,217 miliarde de kWh.

Conform statisticii oficiale, consumul final de energie electrică a fost de 20,656 miliarde de kWh, cu 0,3% mai mic faţă de perioada 1 ianuarie - 31 mai 2023, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 0,1%.

Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,9%, timp în care consumul populaţiei a scăzut cu 0,4%.

Exportul de energie electrică a fost de 4,941 miliarde de kWh, cu 541,7 milioane de kWh sub nivelul din anul precedent, raportat la primele cinci luni.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,259 miliarde de kWh, în scădere cu 103,4 milioane kWh, de la un an la altul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2254 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...