ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiul de fezabilitate pentru podul Giurgiu-Ruse 2 a fost aprobat; Vălean: Sper să se mişte repede şi să obţină finanţare efectivă

21 Februarie 2024   |   AGERPRES

Ea susţine că, în conformitate cu cele mai noi hărţi de infrastructură europene adoptate recent, Giurgiu-Ruse 2 ar trebui să fie un pod rutier şi de cale ferată.

 
 
Studiul de fezabilitate pentru un nou pod Giurgiu-Ruse, depus de România pe fondurile de mobilitate militară, a fost aprobat, a declarat comisarul european Adina Vălean, la Bruxelles, pentru AGERPRES, exprimându-şi speranţa că autorităţile române se vor mişca repede şi vor aplica şi pentru finanţarea efectivă a lucărilor, iar proiectul final va avea şi o secţiune feroviară.

"A venit relativ târziu proiectul pentru un studiu de fezabilitate, a fost depus de România pe fondurile de mobilitate militară. A fost aprobat, dar (aprobarea) este în acest moment doar pentru studiul de fezabilitate. Eu sper ca lucrurile se mişte cât mai repede, să poate să aplice şi pentru finanţarea efectivă a lucrărilor. În acest moment el este depus doar ca un pod rutier, cu opţiune pentru feroviar. Eu sper să fie un pod şi cu feroviar, pentru că este pe acest Coridor Nord-Sud, care trebuie să fie deservit de o trecere modernă peste Dunăre", a afirmat marţi comisarul european pentru transporturi.


Ea susţine că, în conformitate cu cele mai noi hărţi de infrastructură europene adoptate recent, Giurgiu-Ruse 2 ar trebui să fie un pod rutier şi de cale ferată.

"De altfel, Comisia a investit sute de milioane în refacerea căii ferate Bucureşti-Giurgiu. Este absolut natural ca acest coridor să continue spre sud, mai ales în contextul noilor posibilităţi de conectivitate care vin în Marea Egee dinspre Grecia, Bulgaria, deci pe Coridorul Nord-Sud, pe care acum România se află. Un coridor nou pe care l-am adus României, Coridorul Nord-Sud - de la Marea Baltică, la Marea Egee, cu conectare la Marea Neagră. Deci este foarte important ca acest pod să fie la standarde şi Comisia este perfect dornică să investească în el", a precizat Adina Vălean.

Înaltul oficial european afirmă că acesta este unul dintre două proiecte legate de Dunăre pe care le consideră extrem de importante pentru România şi pe care a încercat să le impulsioneze în întreg mandatul său.

"Al 2-lea proiect legat de Dunăre la care făceam referire este Fast Danube, 'Dunărea rapidă', care ar asigura navigabilitatea pe Dunăre tot timpul anului - şi în contextul coridoarelor solidarităţii cu Ucraina, transportului de mărfuri pe Dunăre dinspre porturile dunărene din est pe Dunăre în amonte către Europa Centrală şi alte porturi, porturile italiene sau croate - este extrem de important, astfel încât e un context favorabil care aduce cu siguranţă sprijinul Comisiei Europene şi o prioritizare a proiectului", a explicat Adina Vălean.

Comisarul UE pentru transporturi apreciază că România şi Bulgaria şi-au respectat obligaţia, despre care afirmă că a impus-o personal, de a depune un proiect comun pe programul Fast Danube 2 până la sfârşitul lui ianuarie.

"(...) România a reuşit să propună acest proiect, să-l depună împreună cu Bulgaria. Eu sper ca el să fie selectat, astfel încât să beneficieze deja de finanţare în această schemă financiară multianuală. (...) Am avut această ambiţie ca până la finalul mandatului meu să văd acest proiect depus odată de România şi Bulgaria şi era, ca să spun, ultimul apel de proiecte până la sfârşitul lui ianuarie", a spus comisarul UE.

Ea a precizat că proiectul a fost depus cu sprijinul task-force-ului care este finanţat de Comisia Europeană şi care ajută România şi Bulgaria să scrie proiecte cât mai competitive "şi care a identificat modalităţi practice de depăşire a unor obstacole, să spunem, privind date adunate din proiecte precedente".

"În fine, am făcut o reţetă nouă, să spun, doar ca să vedem acest proiect depus şi sper sincer să aibă succes, să fie finanţat", a mai afirmat Vălean.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3140 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...