ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE iniţiază un sistem de conectivitate prin satelit şi stimulează acţiunile privind managementul traficului spaţial

15 Februarie 2022   |   Agerpres

Abordarea UE se axează pe patru elemente: evaluarea cerinţelor şi a impacturilor civile şi militare ale STM pentru UE; consolidarea capacităţii noastre tehnologice de identificare şi de urmărire a vehiculelor spaţiale şi a deşeurilor spaţiale; instituirea cadrului normativ şi legislativ adecvat; crearea unor parteneriate internaţionale privind STM şi colaborarea la nivel multilateral.

 
 
Comisia Europeană a prezentat, marţi, două iniţiative: o propunere de regulament privind o conectivitate securizată bazată pe spaţiu şi o comunicare comună referitoare la o abordare a UE privind managementul traficului spaţial (STM), informează un comunicat de presă.
 
Tehnologia spaţială este esenţială pentru a facilita viaţa de zi cu zi, contribuind la un viitor mai digital, mai verde şi mai rezilient pentru planeta noastră, precizează sursa citată. Întrucât UE este o putere spaţială importantă, Programul spaţial al UE oferă deja date şi servicii valoroase pentru o gamă largă de aplicaţii zilnice, de la transporturi, agricultură şi răspunsul la situaţii de criză până la combaterea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, din cauza noilor provocări şi a creşterii concurenţei la nivel internaţional, politica spaţială a UE trebuie să evolueze în mod constant şi să se adapteze dacă dorim să beneficiem în continuare în mod liber de avantajele pe care le oferă spaţiul. Iniţiativele prezentate marţi vor contribui la garantarea eficienţei şi a securităţii activelor actuale, dezvoltând în acelaşi timp tehnologia spaţială europeană de vârf în beneficiul cetăţenilor şi al economiei, se mai arată în comunicat.
 
"Spaţiul joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa noastră de zi cu zi, precum şi în ceea ce priveşte creşterea noastră economică, securitatea noastră şi importanţa noastră geopolitică. Noua noastră infrastructură de conectivitate va oferi un acces la internet de mare viteză, va servi ca rezervă pentru infrastructura noastră actuală de internet, ne va spori rezilienţa şi securitatea cibernetică şi va oferi conectivitate întregii Europe şi Africii. Ea va fi un proiect cu adevărat paneuropean, care va permite numeroaselor noastre întreprinderi nou-înfiinţate şi Europei în ansamblu să se afle în avangarda inovării tehnologice", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
 
Potrivit Executivului comunitar, planul ambiţios privind un sistem securizat de comunicaţii bazat pe spaţiu al UE prezentat marţi va asigura disponibilitatea pe termen lung a unui acces neîntrerupt, la nivel mondial, la servicii de comunicaţii prin satelit care să fie securizate şi eficiente din punctul de vedere al costurilor. El va sprijini protecţia infrastructurilor critice, supravegherea, acţiunile externe, gestionarea crizelor şi aplicaţiile care sunt esenţiale pentru economia, securitatea şi apărarea statelor membre şi, de asemenea, va permite furnizarea de către sectorul privat a unor servicii comerciale care să permită accesul la conexiuni avansate, fiabile şi rapide pentru toţi cetăţenii şi pentru toate întreprinderile din întreaga Europă, inclusiv în "zonele moarte" de comunicaţii, asigurând coeziunea la nivelul statelor membre. Acesta este unul dintre obiectivele deceniului digital propus pentru 2030.
 
Costul total este estimat la şase miliarde euro. Contribuţia Uniunii la program în perioada 2022-2027 este de 2,4 miliarde euro în preţuri curente. Finanţarea va proveni din diferite surse ale sectorului public (bugetul UE, statele membre, contribuţiile Agenţiei Spaţiale Europene - ESA) şi din investiţii din sectorul privat.
 
În ceea ce priveşte comunicare comună referitoare la o abordare a UE privind managementul traficului spaţial (STM), scopul este de a dezvolta iniţiative concrete, inclusiv operaţiuni şi legislaţie, pentru a promova utilizarea spaţiului în condiţii de siguranţă, de securitate şi de sustenabilitate, menţinând în acelaşi timp autonomia strategică a UE şi competitivitatea industriei din UE.
 
Abordarea UE se axează pe patru elemente: evaluarea cerinţelor şi a impacturilor civile şi militare ale STM pentru UE; consolidarea capacităţii noastre tehnologice de identificare şi de urmărire a vehiculelor spaţiale şi a deşeurilor spaţiale; instituirea cadrului normativ şi legislativ adecvat; crearea unor parteneriate internaţionale privind STM şi colaborarea la nivel multilateral.
 
Pentru a implementa această nouă iniţiativă bazată pe spaţiu care asigură o conectivitate securizată în întreaga Europă, Comisia a lansat, în decembrie 2020, un prim studiu de sistem pentru a explora aspectele tehnice şi potenţialele modele de furnizare a serviciilor. Între timp, Comisia a publicat un apel suplimentar pentru implicarea ecosistemului european al "noului spaţiu" în vederea integrării ideilor inovatoare şi de vârf din punct de vedere tehnologic ale IMM-urilor şi ale întreprinderilor nou-înfiinţate. În decembrie 2021 au fost atribuite două contracte, iar lucrările tehnice sunt acum în curs de desfăşurare, rezultatele fiind aşteptate până în iunie 2022. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8975 / 17263
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...