ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE iniţiază un sistem de conectivitate prin satelit şi stimulează acţiunile privind managementul traficului spaţial

15 Februarie 2022   |   Agerpres

Abordarea UE se axează pe patru elemente: evaluarea cerinţelor şi a impacturilor civile şi militare ale STM pentru UE; consolidarea capacităţii noastre tehnologice de identificare şi de urmărire a vehiculelor spaţiale şi a deşeurilor spaţiale; instituirea cadrului normativ şi legislativ adecvat; crearea unor parteneriate internaţionale privind STM şi colaborarea la nivel multilateral.

 
 
Comisia Europeană a prezentat, marţi, două iniţiative: o propunere de regulament privind o conectivitate securizată bazată pe spaţiu şi o comunicare comună referitoare la o abordare a UE privind managementul traficului spaţial (STM), informează un comunicat de presă.
 
Tehnologia spaţială este esenţială pentru a facilita viaţa de zi cu zi, contribuind la un viitor mai digital, mai verde şi mai rezilient pentru planeta noastră, precizează sursa citată. Întrucât UE este o putere spaţială importantă, Programul spaţial al UE oferă deja date şi servicii valoroase pentru o gamă largă de aplicaţii zilnice, de la transporturi, agricultură şi răspunsul la situaţii de criză până la combaterea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, din cauza noilor provocări şi a creşterii concurenţei la nivel internaţional, politica spaţială a UE trebuie să evolueze în mod constant şi să se adapteze dacă dorim să beneficiem în continuare în mod liber de avantajele pe care le oferă spaţiul. Iniţiativele prezentate marţi vor contribui la garantarea eficienţei şi a securităţii activelor actuale, dezvoltând în acelaşi timp tehnologia spaţială europeană de vârf în beneficiul cetăţenilor şi al economiei, se mai arată în comunicat.
 
"Spaţiul joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa noastră de zi cu zi, precum şi în ceea ce priveşte creşterea noastră economică, securitatea noastră şi importanţa noastră geopolitică. Noua noastră infrastructură de conectivitate va oferi un acces la internet de mare viteză, va servi ca rezervă pentru infrastructura noastră actuală de internet, ne va spori rezilienţa şi securitatea cibernetică şi va oferi conectivitate întregii Europe şi Africii. Ea va fi un proiect cu adevărat paneuropean, care va permite numeroaselor noastre întreprinderi nou-înfiinţate şi Europei în ansamblu să se afle în avangarda inovării tehnologice", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
 
Potrivit Executivului comunitar, planul ambiţios privind un sistem securizat de comunicaţii bazat pe spaţiu al UE prezentat marţi va asigura disponibilitatea pe termen lung a unui acces neîntrerupt, la nivel mondial, la servicii de comunicaţii prin satelit care să fie securizate şi eficiente din punctul de vedere al costurilor. El va sprijini protecţia infrastructurilor critice, supravegherea, acţiunile externe, gestionarea crizelor şi aplicaţiile care sunt esenţiale pentru economia, securitatea şi apărarea statelor membre şi, de asemenea, va permite furnizarea de către sectorul privat a unor servicii comerciale care să permită accesul la conexiuni avansate, fiabile şi rapide pentru toţi cetăţenii şi pentru toate întreprinderile din întreaga Europă, inclusiv în "zonele moarte" de comunicaţii, asigurând coeziunea la nivelul statelor membre. Acesta este unul dintre obiectivele deceniului digital propus pentru 2030.
 
Costul total este estimat la şase miliarde euro. Contribuţia Uniunii la program în perioada 2022-2027 este de 2,4 miliarde euro în preţuri curente. Finanţarea va proveni din diferite surse ale sectorului public (bugetul UE, statele membre, contribuţiile Agenţiei Spaţiale Europene - ESA) şi din investiţii din sectorul privat.
 
În ceea ce priveşte comunicare comună referitoare la o abordare a UE privind managementul traficului spaţial (STM), scopul este de a dezvolta iniţiative concrete, inclusiv operaţiuni şi legislaţie, pentru a promova utilizarea spaţiului în condiţii de siguranţă, de securitate şi de sustenabilitate, menţinând în acelaşi timp autonomia strategică a UE şi competitivitatea industriei din UE.
 
Abordarea UE se axează pe patru elemente: evaluarea cerinţelor şi a impacturilor civile şi militare ale STM pentru UE; consolidarea capacităţii noastre tehnologice de identificare şi de urmărire a vehiculelor spaţiale şi a deşeurilor spaţiale; instituirea cadrului normativ şi legislativ adecvat; crearea unor parteneriate internaţionale privind STM şi colaborarea la nivel multilateral.
 
Pentru a implementa această nouă iniţiativă bazată pe spaţiu care asigură o conectivitate securizată în întreaga Europă, Comisia a lansat, în decembrie 2020, un prim studiu de sistem pentru a explora aspectele tehnice şi potenţialele modele de furnizare a serviciilor. Între timp, Comisia a publicat un apel suplimentar pentru implicarea ecosistemului european al "noului spaţiu" în vederea integrării ideilor inovatoare şi de vârf din punct de vedere tehnologic ale IMM-urilor şi ale întreprinderilor nou-înfiinţate. În decembrie 2021 au fost atribuite două contracte, iar lucrările tehnice sunt acum în curs de desfăşurare, rezultatele fiind aşteptate până în iunie 2022. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10092 / 18380
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...