ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIG, prime brute subscrise de 7, 9 miliarde de euro în S1; profit înainte de impozitare, 481 milioane de euro

28 August 2024   |   Agerpres

Primele au crescut nu numai pe toate pieţele, ci şi pe toate liniile de business.

 
 
Vienna Insurance Group a obţinut în primul semestru din acest an prime brute subscrise de 7,9 miliarde de euro, în creştere cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce profitul înainte de impozitare a urcat la 481 milioane de euro, mai mare cu 3,9%, conform unui comunicat al companiei de asigurări.

"Rezultatele obţinute de VIG în prima jumătate a anului 2024 demonstrează o creştere puternică pe toate pieţele grupului şi pe toate liniile de business. Datorită acestei evoluţii excelente, confirmăm perspectivele pozitive pentru exerciţiul financiar 2024, cu un profit solid înainte de impozitare, la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro, până la 875 milioane de euro", explică Hartwig Loger, director general al Vienna Insurance Group, citat în comunicat.


În prima jumătate a anului 2024, volumul total al primelor brute subscrise a crescut cu 7,9% faţă de anul precedent, la 7,886 miliarde de euro. Primele au crescut nu numai pe toate pieţele, ci şi pe toate liniile de business. O creştere semnificativă a primelor s-a înregistrat pe segmentul Pieţelor Speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein şi Turcia), cu un avans de 32,0%, în regiunea ECE extinsă (Albania inclusiv Kosovo, Ţările Baltice, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina) cu o creştere de 11,5%, şi în Austria, cu o creştere a primelor de 6,5%.

Veniturile din asigurări au crescut la 5,919 miliarde de euro (+10,0%), în principal datorită creşterii pe segmentul asigurărilor de proprietăţi şi răspunderi.

S-au înregistrat creşteri pe toate pieţele, cu evoluţii semnificative pe segmentul Pieţelor Speciale (+21,5%), în Regiunea ECE extinsă (+14,5%), Polonia (+14,0%) şi Austria (+6,5%). În special Turcia creşte pe segmentul Pieţe Speciale, în timp ce România, Slovacia, Ţările Baltice, Bulgaria şi Ungaria cresc în regiunea ECE extinsă.

Profitul înainte de impozitare s-a majorat la 481 milioane de euro în prima jumătate a anului 2024, această creştere de 3,9% fiind atribuită în principal Austriei, Poloniei şi Regiunii ECE extinsă. În Austria, această majorare a profitului este în primul rând rezultatul creşterii veniturilor. În Polonia, această creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut se datorează în principal unui volum semnificativ mai mare obţinut din asigurările generale şi profitabilităţii sporite pe segmentul asigurărilor de viaţă. În Regiunea ECE extinsă, această creştere este generată în principal din performanţa foarte bună a companiilor de asigurări VIG din România şi din rata combinată îmbunătăţită din statele baltice. Rentabilitatea anualizată a capitalului propriu la nivel operaţional s-a îmbunătăţit la 16,2% (15,1% la sfârşitul anului 2023).

Rata combinată netă pentru primele şase luni din 2024 s-a îmbunătăţit la 93,3% (prima jumătate a anului 2023: 94,0%), în principal datorită evoluţiei pozitive a ratei daunelor.

Situate la aproximativ 123 milioane de euro brut, daunele legate de fenomenele meteo nefavorabile înregistrate în prima jumătate a anului 2024 au fost cu mult sub cele înregistrate anul precedent (aproximativ 256 milioane de euro). După reasigurare, VIG a reţinut o sumă de aproximativ 112 milioane de euro.

Marja de servicii contractuale (CSM), cuprinzând în principal asigurări de viaţă şi de sănătate pe termen lung, a însumat 5,633 miliarde de euro (-2,8%) la 30 iunie 2024. Noua linie de business reprezentată de CSM în asigurări de viaţă şi sănătate se ridică la 216 milioane de euro, cu o marjă de creştere de 9,8%.

La sfârşitul primului semestru al anului 2024, rata de solvabilitate a Grupului rămâne la un nivel foarte ridicat, de 265% (inclusiv măsurile tranzitorii), demonstrând capitalizarea extraordinar de puternică a VIG.

La 30 iunie 2024, portofoliul total de investiţii de capital se ridica la 43,1 miliarde de euro (42,6 miliarde de euro la sfârşitul anului 2023). Această creştere de 1,1% se datorează în special creşterii numerarului şi echivalentelor de numerar, care la rândul lor sunt în principal rezultatul fluxului pozitiv de numerar din activităţile de exploatare şi investiţii.

Vienna Insurance Group menţionează că a reuşit să gestioneze foarte bine până acum impactul provocărilor mediului geopolitic şi macroeconomic şi continuă să se concentreze pe factorii de succes - continuitate, stabilitate şi diversitate. Conducerea VIG confirmă perspectivele pozitive pentru exerciţiul financiar 2024, în pofida mediului volatil şi, pe baza evoluţiilor excelente înregistrate în prima jumătate a anului,
se aşteaptă ca profitul înainte de impozitare să se situeze la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro până la 875 milioane de euro.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (ECE). Peste 50 de companii de asigurări şi fonduri de pensii din 30 de ţări fac parte din acest grup cu tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii. Circa 30.000 de angajaţi ai VIG răspund nevoilor de zi cu zi ale celor aproximativ 32 de milioane de clienţi. Acţiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 şi la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea reputatei agenţii internaţionale de rating Standard & Poor's. VIG colaborează îndeaproape cu Erste Group, cea mai mare bancă de retail din Europa Centrală şi de Est.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 17447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick, lider pe piața de sisteme de siguranță și de securitate pentru clădiri, în vânzarea către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cristian Buzan, Executive Vice President ENGIE, absolvent de Economie și Drept, implicat în proiecte multe și variate, din industrii diferite: „Pentru mine, dreptul nu este doar o sumă de norme și principii care trebuie respectate, ci constituie și un excelent instrument de realizare a unei afaceri, de așezare a regulilor economice”
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat AFI Europe în achiziția Bucharest Financial Plaza de la IMMOFINANZ. Echipa a fost coordonată de Florian Nițu (Managing Partner)
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...