![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
VIG, prime brute subscrise de 7, 9 miliarde de euro în S1; profit înainte de impozitare, 481 milioane de euro
28 August 2024
AgerpresPrimele au crescut nu numai pe toate pieţele, ci şi pe toate liniile de business.
Vienna Insurance Group a obţinut în primul semestru din acest an prime brute subscrise de 7,9 miliarde de euro, în creştere cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce profitul înainte de impozitare a urcat la 481 milioane de euro, mai mare cu 3,9%, conform unui comunicat al companiei de asigurări.
"Rezultatele obţinute de VIG în prima jumătate a anului 2024 demonstrează o creştere puternică pe toate pieţele grupului şi pe toate liniile de business. Datorită acestei evoluţii excelente, confirmăm perspectivele pozitive pentru exerciţiul financiar 2024, cu un profit solid înainte de impozitare, la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro, până la 875 milioane de euro", explică Hartwig Loger, director general al Vienna Insurance Group, citat în comunicat.
"Rezultatele obţinute de VIG în prima jumătate a anului 2024 demonstrează o creştere puternică pe toate pieţele grupului şi pe toate liniile de business. Datorită acestei evoluţii excelente, confirmăm perspectivele pozitive pentru exerciţiul financiar 2024, cu un profit solid înainte de impozitare, la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro, până la 875 milioane de euro", explică Hartwig Loger, director general al Vienna Insurance Group, citat în comunicat.
În prima jumătate a anului 2024, volumul total al primelor brute subscrise a crescut cu 7,9% faţă de anul precedent, la 7,886 miliarde de euro. Primele au crescut nu numai pe toate pieţele, ci şi pe toate liniile de business. O creştere semnificativă a primelor s-a înregistrat pe segmentul Pieţelor Speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein şi Turcia), cu un avans de 32,0%, în regiunea ECE extinsă (Albania inclusiv Kosovo, Ţările Baltice, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina) cu o creştere de 11,5%, şi în Austria, cu o creştere a primelor de 6,5%.
Veniturile din asigurări au crescut la 5,919 miliarde de euro (+10,0%), în principal datorită creşterii pe segmentul asigurărilor de proprietăţi şi răspunderi.
S-au înregistrat creşteri pe toate pieţele, cu evoluţii semnificative pe segmentul Pieţelor Speciale (+21,5%), în Regiunea ECE extinsă (+14,5%), Polonia (+14,0%) şi Austria (+6,5%). În special Turcia creşte pe segmentul Pieţe Speciale, în timp ce România, Slovacia, Ţările Baltice, Bulgaria şi Ungaria cresc în regiunea ECE extinsă.
Profitul înainte de impozitare s-a majorat la 481 milioane de euro în prima jumătate a anului 2024, această creştere de 3,9% fiind atribuită în principal Austriei, Poloniei şi Regiunii ECE extinsă. În Austria, această majorare a profitului este în primul rând rezultatul creşterii veniturilor. În Polonia, această creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut se datorează în principal unui volum semnificativ mai mare obţinut din asigurările generale şi profitabilităţii sporite pe segmentul asigurărilor de viaţă. În Regiunea ECE extinsă, această creştere este generată în principal din performanţa foarte bună a companiilor de asigurări VIG din România şi din rata combinată îmbunătăţită din statele baltice. Rentabilitatea anualizată a capitalului propriu la nivel operaţional s-a îmbunătăţit la 16,2% (15,1% la sfârşitul anului 2023).
Rata combinată netă pentru primele şase luni din 2024 s-a îmbunătăţit la 93,3% (prima jumătate a anului 2023: 94,0%), în principal datorită evoluţiei pozitive a ratei daunelor.
Situate la aproximativ 123 milioane de euro brut, daunele legate de fenomenele meteo nefavorabile înregistrate în prima jumătate a anului 2024 au fost cu mult sub cele înregistrate anul precedent (aproximativ 256 milioane de euro). După reasigurare, VIG a reţinut o sumă de aproximativ 112 milioane de euro.
Marja de servicii contractuale (CSM), cuprinzând în principal asigurări de viaţă şi de sănătate pe termen lung, a însumat 5,633 miliarde de euro (-2,8%) la 30 iunie 2024. Noua linie de business reprezentată de CSM în asigurări de viaţă şi sănătate se ridică la 216 milioane de euro, cu o marjă de creştere de 9,8%.
La sfârşitul primului semestru al anului 2024, rata de solvabilitate a Grupului rămâne la un nivel foarte ridicat, de 265% (inclusiv măsurile tranzitorii), demonstrând capitalizarea extraordinar de puternică a VIG.
La 30 iunie 2024, portofoliul total de investiţii de capital se ridica la 43,1 miliarde de euro (42,6 miliarde de euro la sfârşitul anului 2023). Această creştere de 1,1% se datorează în special creşterii numerarului şi echivalentelor de numerar, care la rândul lor sunt în principal rezultatul fluxului pozitiv de numerar din activităţile de exploatare şi investiţii.
Vienna Insurance Group menţionează că a reuşit să gestioneze foarte bine până acum impactul provocărilor mediului geopolitic şi macroeconomic şi continuă să se concentreze pe factorii de succes - continuitate, stabilitate şi diversitate. Conducerea VIG confirmă perspectivele pozitive pentru exerciţiul financiar 2024, în pofida mediului volatil şi, pe baza evoluţiilor excelente înregistrate în prima jumătate a anului,
se aşteaptă ca profitul înainte de impozitare să se situeze la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro până la 875 milioane de euro.
Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (ECE). Peste 50 de companii de asigurări şi fonduri de pensii din 30 de ţări fac parte din acest grup cu tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii. Circa 30.000 de angajaţi ai VIG răspund nevoilor de zi cu zi ale celor aproximativ 32 de milioane de clienţi. Acţiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 şi la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea reputatei agenţii internaţionale de rating Standard & Poor's. VIG colaborează îndeaproape cu Erste Group, cea mai mare bancă de retail din Europa Centrală şi de Est.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1007 / 18445 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...