ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volumul tranzacţiilor cu active hoteliere în România a scăzut anul trecut cu 87% (studiu)

11 Martie 2021   |   AGERPRES

Potrivit sondajului Operator Beat, majoritatea operatorilor se aşteaptă la o recuperare mai rapidă a marilor oraşe regionale decât la nivel de capitale, 53% dintre respondenţi preconizând recuperarea pieţei hoteliere în 2023. Acest lucru este în conformitate cu previziunile Oxford Economics ce întrevăd o accelerare şi o deplină revenire a turismului în Bucureşti până în 2023.

 
 
Piaţa hotelieră din Bucureşti, puternic afectată de impactul pandemiei COVID-19, continuă să fie atractivă pentru operatorii care doresc să îşi extindă reţeaua de hoteluri, deşi volumul tranzacţiilor cu active hoteliere, în România, a scăzut anul trecut cu 87%, relevă un studiu de profil realizat de o companie de consultanţă imobiliară.

"În regiunile CEE şi SEE, Praga, Budapesta, Varşovia şi Bucureşti sunt principalele oraşe de interes pentru principalii operatori, care se arată încrezători în ceea ce priveşte redresarea pieţei, anticipând faptul că revenirea va avea loc între 2022-2023 în oraşele mai mici şi între 2023-2024 în capitale", se arată într-un comunicat al companiei Cushman & Wakefield.


Aceasta a publicat rezultatele studiului Hospitality Operator Beat T4 2020, ce sprijină industria hotelieră şi prezintă performanţa pieţei din regiunile CEE şi SEE, incluzând România, în urma unui sondaj cu privire la preferinţele, planurile şi proiectele în curs de dezvoltare ale operatorilor hotelieri internaţionali şi regionali, activi sau interesaţi de această regiune, precum şi opinia lor cu privire la impactul Covid-19 asupra pieţei hoteliere şi a redresării acesteia.

"În România, volumul tranzacţiilor cu active hoteliere a atins în 2020 aproximativ 9,5 milioane de euro, în scădere cu 87% faţă de volumul de aproape 75 de milioane de euro din anul precedent. Această evoluţie a fost în linie cu tendinţa generală observată în CEE şi SEE. Cererea din partea investitorilor a fost întreruptă în 2020 şi mulţi proprietari au amânat procesele de vânzare planificate din cauza restricţiilor generate de COVID-19. Cu toate acestea, interesul investitorilor rămâne relativ puternic, datorită unor fundamente solide pentru o viitoare creştere a pieţei hoteliere locale, coroborată cu fluxul de capital nou preconizat din sectorul hotelier în 2021", se menţionează în comunicat.

În mod similar, din perspectiva operatorilor, Bucureştiul a fost una dintre cele mai atractive pieţe din regiunile CEE şi SEE, urmând îndeaproape pieţe mai dezvoltate precum Varşovia, Praga sau Budapesta, conform sondajului Operator Beat. Alte oraşe ţintă din România menţionate de operatorii internaţionali au fost: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Braşov - unde prezenţa brandurilor internaţionale este scăzută.

Privind performanţa hotelieră, gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scăzut nivel, de 5,1%, în luna mai 2020, din cauza restricţiilor guvernamentale privind hotelurile şi călătoriile. Odată cu relaxarea restricţiilor, gradul de ocupare a început să crească în perioada de vară, atingând cel mai înalt nivel (17%) în septembrie 2020, înainte de a începe să scadă din nou că urmare a celui de-al doilea val de infectari cu COVID-19. Între timp, rata medie zilnică (ADR) pentru piaţa din Bucureşti a atins 68 euro în 2020.

"COVID-19 a provocat întârzieri sau chiar anulări de proiecte în regiunea CEE/SEE, ceea ce poate fi o veste bună pentru hotelieri, din perspectiva limitării creşterii ofertei şi facilitarea unei recuperări mai rapide a pieţei locale. În ciuda provocărilor din piaţa hotelieră, în Bucureşti s-au deschis noi hoteluri precum: Moxy Old Town (iulie 2020) şi Holiday Inn Bucharest Times (ianuarie 2021). În plus, proiectul aflat în curs de construcţie, precum Autograph Collection din centrul vechi sau extinderea camerelor si renovarea complexului hotelier Radisson Blu, sunt programate spre inaugurare în 2021, respectiv 2023", arată reprezentanţii companiei de consultanţă.

Potrivit sondajului Operator Beat, majoritatea operatorilor se aşteaptă la o recuperare mai rapidă a marilor oraşe regionale decât la nivel de capitale, 53% dintre respondenţi preconizând recuperarea pieţei hoteliere în 2023. Acest lucru este în conformitate cu previziunile Oxford Economics ce întrevăd o accelerare şi o deplină revenire a turismului în Bucureşti până în 2023.

"Înainte de pandemie, exista o ofertă sub-dimensionată pe piaţa ospitalităţii, aspect care va fi evidenţiat din nou, odată cu sfârşitul restricţiilor şi cu redresarea economică. Continuă să existe o oportunitate semnificativă, iar dezvoltatorii îşi vor alinia livrările de noi hoteluri cu revenirea la o nouă formă de normalitate privind călătoriile. Ne aşteptăm la o reluare a călătoriilor în scop de afaceri în a doua jumătate a anului 2021 şi la o cerere locală decentă în oraşele din ţară", a spus Bogdan Gubandru, director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

În opinia reprezentanţilor Hospitality Advisor CEE & SEE, piaţa hotelieră din Bucureşti s-a dezvoltat datorită cererii din zona turismului de afaceri, iar perspectiva pieţei rămâne pozitivă pe termen lung, în pofida provocărilor actuale.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, care are 53.000 de angajaţi în peste 60 de ţări şi venituri de 8,8 miliarde de euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12822 / 17354
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...