ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană emite primele obligaţiuni cu impact social în cadrul Instrumentului SURE al UE

21 Octombrie 2020   |   Agerpres

Emisiunea a constat în două obligaţiuni, suma de 10 miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în octombrie 2030, iar suma de şapte miliarde de euro în 2040. A existat un interes foarte puternic din partea investitorilor în ceea ce priveşte acest instrument cu rating ridicat, iar obligaţiunile au fost supralicitate de peste 13 ori mai mult, ceea ce a dus la crearea unor condiţii avantajoase în materie de stabilire a preţurilor pentru ambele obligaţiuni.

 
 
Comisia Europeană a emis o obligaţiune inaugurală cu impact social în valoare de 17 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE al UE pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă şi la menţinerea nivelului de ocupare a forţei de muncă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Emisiunea a constat în două obligaţiuni, suma de 10 miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în octombrie 2030, iar suma de şapte miliarde de euro în 2040. A existat un interes foarte puternic din partea investitorilor în ceea ce priveşte acest instrument cu rating ridicat, iar obligaţiunile au fost supralicitate de peste 13 ori mai mult, ceea ce a dus la crearea unor condiţii avantajoase în materie de stabilire a preţurilor pentru ambele obligaţiuni.
 
Ambele obligaţiuni au fost emise în condiţii atractive, reflectând nivelul ridicat al interesului suscitat. Preţul obligaţiunii pe 10 ani a fost fixat la 3 puncte de bază peste ratele de swap intermediare. Preţul obligaţiunii pe 20 ani a fost fixat la 14 puncte de bază peste ratele de swap intermediare. Primele finale de emisiune nouă au fost estimate la 1 punct de bază pentru tranşa pe 10 ani şi, respectiv, la 2 puncte de bază pentru tranşa pe 20 de ani, ambele valori fiind extrem de limitate, având în vedere cantităţile imprimate.
 
Este vorba de condiţii de tarifare atractive pentru cea mai mare emisiune de obligaţiuni efectuată de Comisie până în momentul de faţă şi de un început promiţător al programului SURE. Condiţiile în care Comisia contractează împrumuturi sunt transferate direct statelor membre care beneficiază de respectivele împrumuturi.
 
Băncile care au sprijinit Comisia Europeană la efectuarea acestei tranzacţii (coordonatorii comuni ai emisiunii - joint bookrunners) au fost Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura şi UniCredit.
 
Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.
 
În acest context, Comisia a anunţat la începutul acestei luni că va emite, sub formă de obligaţiuni cu impact social, suma integrală a obligaţiunilor în cadrul Instrumentului SURE al UE, care poate atinge până la 100 de miliarde de euro, şi a adoptat Cadrul privind obligaţiunile cu impact social, care a făcut obiectul unei evaluări independente.
 
"Pentru prima dată în istorie, Comisia emite obligaţiuni cu impact social pe piaţă, pentru a atrage fonduri care vor contribui la menţinerea lucrătorilor încadraţi în muncă. Acest demers fără precedent este pe măsura perioadei ieşite din comun pe care o trăim. Nu precupeţim niciun efort pentru a proteja mijloacele de subzistenţă în Europa. Mă bucur că ţările grav afectate de criză vor primi rapid sprijin în cadrul Instrumentului SURE", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
 
La rândul său, comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, a apreciat că graţie acestei operaţiuni Comisia Europeană a făcut un prim pas în direcţia asumării unui rol de lider pe pieţele mondiale de pasive.
 
"Interesul puternic al investitorilor şi condiţiile favorabile de care s-a bucurat emisiunea de obligaţiuni sunt încă o dovadă a interesului deosebit pentru obligaţiunile UE. Caracterul social al emisiunii de obligaţiuni a contribuit la atragerea investitorilor care doresc să ajute statele membre ale UE să sprijine ocuparea forţei de muncă în aceste vremuri dificile", a adăugat el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5338 / 8263
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...