ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiții în creștere pentru comunitatea de startup-uri susținută de TechAngels: 3 mil. € în total în prima jumătate a anului

12 Iulie 2021   |   AGERPRES

• Asociația are acum 102 membri, cu 25 % mai mult față de începutul anului • 230 de startup-uri au fost în screen-ing, 64 au fost invitate la pitch • 14 noi startup-uri selectate pentru investiții

 
 
Investitorii TechAngels au alocat în prima jumătate a anului 2021 un total de 3 milioane de euro, dublând în trimestrul al doilea nivelul investițiilor din primele trei luni. Asociația a crescut cu 25% în șase luni, a urmărit peste 230 de companii, a întâlnit în pitch-uri 64 și și-a lărgit portofoliul cu 14 companii aflate la început de drum, până la un total de 189 (portofoliu în monitorizare în ultimii 2 ani).

Alte 48 de startup-uri se află pe lista potențialelor investiții, acestea fiind într-un proces de monitorizare din partea grupului de investitori, pentru o nouă etapă de dezvoltare.

”Ecosistemul nostru continuă să crească. Se creează noi oportunități, apar startup-uri mai mult ca niciodată. Cererea de digitalizare a aproape tuturor industriilor a ajutat la crearea de noi inițiative intraprenoriale și antreprenoriale, la înțelegerea mai bună a procesului de creație de produs și la competențe pe care nu le aveam în vânzări și marketing. Corporațiile încep să-și dorească să se apropie mai mult de ecosistemul de startup-uri, implicându-se și ele în mentorate, finanțări, integrare de produse noi. Ne așteptăm să vedem în curând noi fonduri de investiții care vor continua poveștile începute de startup-uri și ajutate de business angels. Business angels susțin acum nu numai acceleratoare sau evenimente, dar și facultăți de antreprenoriat, asociații de startups sau intră în parteneriate cu fonduri de tip corporate. În plus, TechAngels are o relație foarte bună cu grupurile de angels din regiune și din Europa”, spune Mălin Iulian Ștefănescu, Președintele TechAngels.


În primul semestru al anului 2021 au fost dominante soluțiile de business, 24% din startup-urile selectate pentru pitch au prezentat soluții destinate creșterii eficienței companiilor, platforme care integrează automatizări ale proceselor de business, analiza datelor complexe din organizații. Multe dintre soluțiile alese pentru pitch combină roboți, machine learning și se orientează spre simplificarea operațiunilor pentru companii din industrii diverse. O altă tendință înregistrată este cea privind soluțiile no-code și low code, care permit companiilor să își personalizeze programele cu mai multă ușurință.

Industria star a perioadei care a urcat rapid în topul propunerilor (aprox. 10% din total) a fost cea de auto și transporturi, în mod special soluțiile de management pentru transportul urban incluzând ride sharing, managementul vehiculelor personale, service, locuri de parcare, mijloace de transport disponibile și altele. Pe același loc, cu 11% ca pondere, s-au aflat zona de health tech și soluțiile propuse pentru administrarea preferințelor individuale de petrecere a timpului – audio books, sport, managementul task-urilor personale, parteneri de activități de timp liber, styling etc.

“Pentru a doua jumătate a anului estimările noastre sunt că va crește volumul de investiții, media anuală va fi probabil mai mare decât anul trecut. Pentru un startup e foarte ușor să ajungă la un pitch la TechAngels (e suficient să completeze un formular disponibil prin site și noi vedem toate startup-urile de tehnologie românești, în ordinea aplicării) și, ca urmare, observăm o mai mare înscriere în pitch-uri. În general, pe finele de an investitorii își evaluează portofoliul personal și iau decizii de investiție mai rapid. Am văzut această „sezonalitate” și în anii anteriori”, apreciază Mălin Ștefănescu.

 În cadrul TechAngels investitorii acționează individual, dar constituie și alianțe de investiții atunci când proiectele prezentate conving mai mulți angel investors. Sumele investite în urma deciziilor individuale de către membrii TechAngels vin la pachet cu experiența de business a investitorilor care își doresc să-și mărească șansele de succes ajutând atunci când pot și este nevoie. De cele mai multe ori, când sunt mai mulți investitori, ei sunt reprezentați de către un lead investor care simplifică modul de comunicare dintre fondatorii startup-ului și investitori.

“ În special pentru startup-urile aflate în stadiile inițiale, capitalul de risc investit de membrii asociației, la pachet cu experiența de business, va atinge o valoare totală importantă pentru a face diferența între succes sau insucces. Această combinație permite startup-ului să își pună în practică idea și să găsească primii clienți. Cele mai multe astfel de asocieri dintre fondatori și membri TechAngels reușesc să aibă tracțiune și să atragă în fazele următoare fonduri și mai mari pentru accelerare, atât din partea altor investitori de tip angel-investor, cât și a fondurilor de investiții mai mari, cu capital privat,” consideră Mihai Guran, vicepreședinte al asociației.

TechAngels va continua sesiunile de pitch de grup până în luna august și le va relua în septembrie 2021. Preocuparea organizației va continua să fie orientată pe trei direcții: susținerea startup-urilor care au nevoie de sfaturi și resurse, a investitorilor care doresc să facă pasul spre angel investing și extinderea rețelelor de colaborare în cadrul ecosistemului la nivel regional.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3589 / 8128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...