ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bogdan Chiriţoiu: Suntem la un maxim istoric de 54 de investigaţii în lucru; o să avem câteva finalizări până în vară

27 Mai 2024   |   AGERPRES

Potrivi acestuia, prioritatea instituţiei sunt acum deschiderile de investigaţii şi inspecţiile.

 
 
Consiliul Concurenţei înregistrează un maxim istoric de 54 de investigaţii pe care le are în lucru, iar până în vară se vor finaliza cele referitoare la furnizare de carte, distribuţie de vopseluri, firmele producătoare de carne de pui, o presupusă trucare de licitaţie la agenţia de cadastru, plângerea Aleph News împotriva RCS&RDS pentru posibil abuz de poziţie dominantă, a declarat preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu, la Sinaia.

"Am făcut un mare efort în primul semestru al lui 2023 ca să deschidem foarte multe investigaţii. Suntem la un maxim istoric de 54 de investigaţii în lucru. De şomat, n-au şomat oamenii deloc, doar poate noi, conducerea, n-am mai luat decizii, n-am mai dat amenzi noi, dar ei n-au şomat. (...) Unde ne aşteptăm să finalizăm investigaţii - sunt investigaţii pe piaţa cărţii, furnizare de carte, distribuţie de vopseluri, firmele care produc pui, deci carne de pui, o presupusă trucare de licitaţie la agenţia de cadastru, plângerea Aleph News împotriva RCS&RDS. Astea-s cazurile care se vor termina acum, până în vară. Deci, ce vom finaliza acum în vară sunt cazuri care au un an şi mai mult de un an", a afirmat Chiriţoiu.


Potrivi acestuia, prioritatea instituţiei sunt acum deschiderile de investigaţii şi inspecţiile.

"De câteva săptămâni avem plenul complet, deci putem să luăm acele decizii pe care nu le-am luat din iunie (2023 - n. r.) încoace. De asta o să vedeţi în perioada următoare că o să fie un număr de investigaţii deschise şi de inspecţii. Acum prioritatea noastră sunt deschiderile de investigaţii şi inspecţiile, ca să rezolvăm până încep concediile, pentru că nu putem merge vara în inspecţii, că nu găsim conducerea acolo. Noi, când mergem, vrem să avem acces la biroul directorului, la computerul directorului, la telefonul directorului ş.a.m.d. Deci, dacă directorul e în Caraibe sau unde merge lumea vara, în Grecia, în Mikonos, nu putem să ne facem treaba, aşa că trebuie să ne facem inspecţiile acum, repede. După aceea o să avem şi câteva finalizări, dar finalizări avem acum, până în vară. Firmele pe care le vom investiga nu vi le spunem decât post factum. Bun, deci o să fie multe declanşări şi apoi o să fie şi o serie de finalizări de investigaţii. Altfel, într-adevăr, e un an mai agitat şi economic, dar mai ales politic, şi atunci normal că e o solicitare mai mare decât în alţi ani de a monitoriza piaţa, de a fi atenţi la ce se întâmplă în diferite pieţe şi desigur trebuie să alocăm resurse pentru asta", a detaliat şeful Consiliului Concurenţei.

În ceea ce priveşte investigaţiile care vizează sectorul bancar - anume presupusa înţelegere privind ROBOR şi scoringul pentru credite - acestea vor fi finalizate cel mai devreme la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.

"Şi pentru că-s două investigaţii pe aceleaşi companii, nu pot să vă spun dacă procedural le unim sau vor rămâne investigaţii separate, dar oricum le vom aborda unitar şi vom ieşi cu concluzii simultan pe cele două investigaţii, astfel încât, dacă ajungem să dăm sancţiuni, ele să fie proporţionale, să nu avem sancţiuni excesive", a susţinut Bogdan Chiriţoiu.

El a subliniat că amenda va fi aplicată fie persoanei juridice care a comis fapta, fie succesorului său legal.

"Noi amendăm persoana juridică care a comis fapta sau succesorul său legal. Deci, dacă între timp cel care a comis fapta a fost cumpărat de altcineva, cel care a cumpărat moşteneşte şi vinovăţia celui achiziţionat. Dacă ei au contracte între ei, că uneori îşi pun clauze în care spun ''Dacă apare, nu ştiu, dacă apare la ANAF că n-ai plătit bine impozitele acum 3 ani, dacă apare o amendă la noi', uneori pun în contracte că plăteşte cel care a vândut firma, dar asta e treaba lor şi a avocaţilor lor să păzească. Noi sancţionăm, repet, pe cel pe care-l găsim în momentul în care dăm sancţiunea: fie pe cel care a comis fapta, fie succesorul lui legal", a explicat oficialul instituţiei.

Întrebat dacă ar mai fi loc pentru liderul pieţei bancare să crească prin achiziţii, Chiriţoiu a răspuns: "Nu suntem în momentul de faţă îngrijoraţi de gradul de concentrare de pe piaţa bancară".

"Aţi văzut că am autorizat tranzacţii, ce a venit la noi. Mai e una care e în autorizare la Comisia Europeană. Din ce înţeleg, nici ei nu văd pe acea operaţiune probleme speciale. Asta, dacă cumva apar alte operaţiuni şi ajungem la cote mari de piaţă sau operaţiuni care implică jucători cu cote mari de piaţă. Atunci s-ar putea ca analiza noastră să ducă la altă concluzie. Dar, pe ce am avut de analizat, de aprobat în perioada aceasta - sfârşitul anului trecut/începutul acestui an - nu vedem probleme", a adăugat preşedintele Consiliului.

Consiliul Concurenţei şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au organizat la Sinaia seminarul "Concurenţa în domeniul farmaceutic".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 49 / 8754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...