ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE Oltenia nu ar putea să finalizeze planul de restructurare fără un ajutor de stat (Diaconu-Pinţea)

07 Septembrie 2021   |   Agerpres

Reprezentanta CE Oltenia a menţionat, totodată, faptul că în planul de restructurare al companiei există elemente care de vizează procesul de decarbonare prin realizarea de investiţii în capacităţi de producţie.

 
 
Complexul Energetic Oltenia nu s-ar descurca să ducă la bun sfârşit planul de restructurare, până în anul 2026, fără un ajutor de stat, pentru că nu am putea produce în continuare din cauza costurilor foarte mari cu CO2, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO).
 
"Există un viitor pentru Complexul Energetic Oltenia şi la asta se lucrează, deja, de mai bine de un an, odată cu prima ediţie a planului de restructurare, realizată anul trecut şi în continuare cu reviziile şi adaptările pe care ar trebui să le facem, ţinând cont de contextul foarte dinamic pe care îl vedem cu toţii în jurul nostru. A fost preţul CO2, apoi preţul electricităţii, preţul gazului, astfel încât prognozele noastre trebuie adaptate pe aceste ipoteze noi de piaţă. E o discuţie foarte importantă legată de viitorul cărbunelui, relevantă pentru toată Europa, acolo unde există cărbune încă, în Germania, Polonia, dar şi în celelalte state cu producţii mai mici. Să nu uităm că fiecare termen asumat de fiecare stat membru trebuie pus în context. Polonia are o pondere foarte mare de cărbune, Germania la fel, dar e un alt mix, de huilă şi lignit. În plus centralele lor aveau un nivel de profitabilitate pe care noi nu-l avem, astfel încât acel an, 2038, pe care şi l-a asumat Germania a avut legătură cu profitabilitatea la acel moment a acelor companii. Venind în România, există discuţii despre această perioadă pe care o avem în vedere şi cred că cel mai important este să cuplăm cele două elemente şi anume, nu doar perioada, ci mai ales când punem în funcţiune altceva. E dificil să continuăm să producem pe bază de cărbune, datorită ineficienţei, costului cu CO2. Dacă nu avem capacităţi noi pe care să le punem în funcţiune şi nu avem în vedere costul social al tranziţiei energetice, discuţia nu are sens", a susţinut Diaconu-Pinţea.
 
Reprezentanta CE Oltenia a menţionat, totodată, faptul că în planul de restructurare al companiei există elemente care de vizează procesul de decarbonare prin realizarea de investiţii în capacităţi de producţie.
 
"Noi, în planul de restructurare pe care l-am propus Comisiei Europene am inclus un element foarte clar - Planul de decarbonare şi care are legătură cu aceste investiţii noi de care vorbim. Sunt 2000 MW care ar urma să fie instalaţi, din care 1300 pe gaz în două centrale cu ciclu combinat - una la Turceni, una la Işalniţa. Circa 700 MW vor fi în proiecte fotovoltaice pe locaţii care acum au legătură cu cărbunele. Fie vorbim de halde de steril, fie vorbim de depozite de zgură şi cenuşă. Ambele tipuri de proiecte folosesc amplasamente existente şi care înseamnă, practic, asigurarea unui viitor pentru acele locaţii", a afirmat membra Directoratului CE Oltenia.
 
Potrivit sursei citate, CE Oltenia a demarat, din vara acestui an, procesul de căutare a noi parteneri care să se alăture proiectelor noi.
 
"Noi suntem singuri în această călătorie şi asta pentru că este un plan de restructurare foarte ambiţios, foarte amplu, iar durata lui este până în 2026. Cu alte cuvinte, compania nu s-ar descurca până în 2026 fără un ajutor de stat, pentru nu am putea produce în continuare datorită costurilor foarte mari cu CO2. Tot acest efort de restructurare trebuie distribuit către mai mulţi parteneri. Primul este Complexul Energetic Oltenia şi din această vară am început să căutăm şi alţi parteneri care să ni se alăture la proiectele noi. În momentul de faţă avem un număr destul de ridicat de parteneri cu care suntem în discuţii atât pentru proiectele pe gaz, cât şi pe regenerabil. Un al treilea contributor la efortul de restructurare va fi un împrumut bancar sau mai mai multe. Ajutorul de stat are sprijin de la buget. Dacă vom reuşi să structurăm toate aceste contracte atunci vom reuşi să închidem cu bine planul de restructurare, aprobarea lui de către Bruxelles", a precizat sursa citată.
 
La jumătatea lunii aprilie a acestui an, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 664,1 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru achiziţia de certificate de emisii aferente anului trecut. Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare şi neplata acestora conduce la compromiterea planului şi reforma în producerea energiei electrice precum şi întregul proces de decarbonare şi tranziţie către neutralitatea climatică.
 
Totodată, senatorii au adoptat, în data de 10 mai 2021, proiectul iniţiat de Guvern care are ca obiect de reglementare modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - SA.
 
În plus, la finele lunii iulie, Guvernul a adoptat hotărârile prin care alocă 6,82 milioane de lei pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia (CEO), respectiv 16,13 milioane de lei pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH), informează Ministerul Energiei.
 
Sumele sunt alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021.
 
Cu o putere disponibilă de 3.570 MW, Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie din România şi contribuie la asigurarea securităţii energetice naţionale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producţiei a crescut până la aproape 35%.
 
Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), sub egida Ministerului Energiei, organizează, în perioada 6 - 8 septembrie, simpozionul Român al Energiei - SIREN 2021 cu tema "Sectorul Energetic Românesc - Şansa unui nou început".
 
CNR-CME cuprinde cea mai mare reţea naţională de specialişti din domeniul energiei şi este principala organizaţie din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5220 / 8827
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...