Ciucă: România nu este o ţară blazată, ci o ţară cu blazon; să ne propunem un PIB de 500 de miliarde de euro în 2027
06 Octombrie 2023
AgerpresEl a subliniat că, după aderarea la NATO şi UE, România a înregistrat cea mai dinamică creştere economică din Europa - 800%.
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, le-a transmis, vineri, participanţilor la Repatriot Summit 2023, că nivelele de ambiţie trebuie să fie cât mai ridicate pentru a avea rezultate cât mai bune, propunând ca ţintă, la sugestia oamenilor de afaceri români, un nivel al PIB pentru 2027 de 500 de miliarde de euro.
"Există potenţial şi oportunităţi. Potenţialul pleacă de la resursa umană şi de la ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu ca ţară. Avem tot ce ne trebuie să putem să folosim acest potenţial pe o serie întreagă de oportunităţi care, din păcate, uneori sunt pierdute sau sunt neglijate. De aceea, când am avut ocazia să mă întâlnesc cu oameni de afaceri români, am vorbit de două chestiuni foarte importante (...): empatia şi, uneori, ignoranţa. Avem nevoie să renaştem empatia din noi şi să arătăm că ne pasă de noi înşine, de cei de lângă noi, de tot ceea ce este în jurul nostru. Dacă reuşim chestiunea acesta, cred că eliminăm şi partea aceea de ignoranţă", a afirmat Ciucă, la Palatul Parlamentului.
El a subliniat că, după aderarea la NATO şi UE, România a înregistrat cea mai dinamică creştere economică din Europa - 800%.
"PIB-ul a crescut. Am depăşit anumite ţări pe care nu ne-am fi gândit că vom reuşi să le ajungem. Trebuie să folosim o axiomă, să stabilim nivele de ambiţie cât mai ridicate, ca să avem rezultate cât mai bune. Suntem a şasea ţară din Europa. Trebuie să ajungem a şasea ţară din Europa şi din punct de vedere al dezvoltării economico-sociale. Dacă ne propunem acest lucru, sunt convins că putem. (...) La sfârşitul anului 2022 am avut o creştere în valoare nominală a PIB de 49 de miliarde de euro, ne apropiem de 300 de miliarde de euro ca PIB. Să ne propunem ca la sfârşitul anului 2027 România să aibă un PIB de 500 de miliarde. Avem acest potenţial. Am discutat chestiunea aceasta cu Romanian Business Leaders (...) şi ei au venit şi au spus: "PIB-ul României 500 de miliarde de euro, pentru că se poate", a adăugat Ciucă.
Preşedintele Senatului susţine că printr-o unire a forţelor se poate progresa, dând ca exemplu actuala coaliţie de guvernare, unde dreapta s-a unit cu stânga.
"Trebuie să fim cu toţii laolaltă şi să retrezim acel sentiment de unitate, de voinţă şi de putere pentru că le avem pe toate, dar sunt lăsate undeva acolo şi intrăm înt-o anume stare de blazare. România nu este o ţară blazată, România este o ţară cu blazon, românii sunt oameni cu blazon. Trebuie doar să avem încredere, deschidere la comunicare şi dialog. Nu contează culoarea politică. (...) Politicienii trebuie să facă sacrificii de orgoliu, sacrificii de ideologie şi de doctrină şi trebuie să o facă pentru ţară. Atunci când ţara are nevoie. În 2021 nu ne dădea nimeni şanse să realizăm această coaliţie, stânga cu dreapta. (...) Am guvernat împreună, (...) am trecut ţara prin acele crize succesive", a explicat Ciucă.
El consideră că România trebuie, prin anumite programe, să îi atragă pe românii plecaţi, care prosperă în străinătate, dar care s-ar întoarce "acasă".
"Important este ce facem de acum înainte. Putem prin această platformă integrată cu românii din ţară şi românii din diaspora să putem să creăm acele programe şi proiecte prin care românii din diaspora, pe de o parte, să simtă legătura pe care o au cu ţara, să simtă că indiferent unde sunt pot face ceva pentru ţară. (...) Am văzut români din Irlanda. (...) Au reuşit să urce şi urcă în ierarhie. Sunt la a doua, la a treia generaţie. Pe de o parte, este îmbucurător, ne mândrim, pe de altă parte este trist pentru că nu sunt acasă. Şi ei resimt că nu sunt acasă, ei vor să se întoarcă acasă. Dar pentru asta noi aici trebuie să facem ceea ce avem de făcut pentru ca ei să ia decizia să revină acasă", a punctat Nicolae Ciucă.
Liderul PNL vrea ca românii să resimtă "patriotismul adevărat", "suveranitatea adevărată" şi "credinţa adevărată".
"Din punct de vedere al angajamentului personal, voi continua să sprijin tot ceea ce este necesar şi benefic pentru ca românii să resimtă patriotismul adevărat, (...) componenta aceea de suveranitate adevărată, nu falsă, ortodoxismul adevărat, nu fals, credinţa adevărată şi nu doar clamată prin vorbe şi să evităm prin acest dialog tot ceea ce ni se difuzează dintr-o serie întreagă de instrumente foarte bine meşteşugite ca informaţii false, ca informaţii care schimbă percepţii şi ca informaţii care ne fac să intrăm în acea stare în care să fim tot timpul dezamăgiţi. Nu trebuie să fim dezamăgiţi, avem de ce să fim mândri. Dar pentru asta trebuie să ne angajăm fiecare dintre noi şi să avem acea putere interioară, aşa cum aţi avut-o dumneavoastră, să mişcaţi lucrurile în direcţia care trebuie", le-a mai transmis Ciucă participanţilor la Repatriot Summit - "Credem în România", eveniment aflat la a VIII-a ediţie.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1258 / 9092 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...