ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Legislaţia achiziţiilor publice, modificată de 70 de ori după 2016

30 Aprilie 2025   |   Agerpres

Potrivit acestuia, media de ofertanţi pe care o are România la acest moment este de trei operatori economici la o procedură de atribuire.

 
 
Legislaţia achiziţiilor publice a fost modificată de 70 de ori, începând cu anul 2016, de când s-au transpus directivele europene, iar nivelul de pregătire al personalului din autorităţile contractante nu este unul foarte ridicat, din cauza salariilor, susţine Alexandru Popica, directorul general al Direcţiei Generale de Reglementare, Politici Publice şi Monitorizare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP).

"Legislaţia achiziţiilor publice, începând cu anul 2016, de când a transpus directivele europene, a fost modificată nici mai mult nici mai puţin de 70 de ori. Spun asta, jumătate ar trebui să-mi fie ruşine pentru că reprezint instituţia care reglementează domeniul. Problema noastră e că mai puţin de 10% din cazurile de modificări au venit din partea noastră. Au fost foarte multe autorităţi publice sau Parlamentul României care au venit cu astfel de modificări de legislaţie de achiziţii publice. Vă daţi seama că într-un astfel de domeniu este greu să încerci să ai o abordare cumva unitară, să ai o participare mai largă a operatorilor economici. Pe partea cealaltă, şi autorităţile contractante au avut foarte mult de suferit, întrucât sunt foarte multe modificări. Nivelul de pregătire al personalului din autorităţile contractante, de asemenea, nu este unul foarte ridicat, întrucât nivelul de salarizare al unui om care face achiziţii publice în România este egal cu al unui alt funcţionar public care, să spunem, lucrează în zona administrativă a acelei instituţii. Şi chiar discutam, săptămâna trecută, cu reprezentanţi de la o autoritate contractantă şi spuneau că 'decât să cumpăr cuie, având acelaşi salariu, mai bine le număr', pentru că în momentul în care eu cumpăr cuie trebuie să ştiu legislaţie, trebuie să ştiu interpretare, e legislaţia modificată de 'n' ori, am responsabilităţi, vin instituţii de control peste mine. Dacă sunt şi fonduri europene, se adaugă încă o mână de instituţii care vin să mă verifice. Aşa, mai bine, pe aceiaşi bani, pot să mă duc să număr cuiele pe care colegul meu, mai puţin fericit, le-a achiziţionat", a explicat Popica, la Pria Competition Conference.


În acest context, directorul din ANAP a transmis că în noua Lege a salarizării statul ar trebui să ţină cont de responsabilităţile pe care le are o astfel de persoană în raport cu alte funcţii publice din sistemul de achiziţii.

"Aici este o altă problemă la care statul român cumva ar trebui să răspundă, în contextul în care noi, la ANAP, am creat o funcţie specifică de achizitor public. Statul român ar trebui să se preocupe ca la momentul la care există un nou pachet legislativ pe partea aceasta de salarizare unică să ţină cont de responsabilităţile pe care le are acea funcţie vis-a-vis de alte funcţii specifice din sistemul de achiziţii publice, pentru că noi ne întâlnim în fiecare zi cu autorităţi contractante, cu operatori economici", a susţinut el.

În plus, sunt foarte multe situaţii în care funcţionarii publici pregătiţi în domeniu părăsesc sistemul pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar unde "fac cu totul şi cu totul altceva".

"În ultimii doi ani, ANAP a avut sesiuni de training cu peste 4.500 de funcţionari publici. Acum verificăm să vedem câţi din cei 4.500 de oameni pe care noi i-am pregătit în domeniul achiziţiilor publice mai lucrează în acel domeniu, pentru că sunt foarte multe situaţii în care, după cum spuneam mai devreme, ei, odată ce au prins experienţă, s-au dezvoltat profesional, în 2-3 ani automat pleacă, părăsesc sistemul. Se duc la alte autorităţi unde până la urmă tot statul îi plăteşte, doar că resursele alea pe care le-a cheltuit statul ca să-i profesionalizeze în domeniul achiziţiilor publice... le dă mai mulţi bani la o altă autoritate care... Pot să spun că de la ANAP într-o lună 12 persoane au plecat, care verificau achiziţii publice. Au plecat către un alt minister unde nu fac acelaşi lucru. Deci noi, cumva, am muncit 10 ani să-i pregătim pe oamenii respectivi ca să plece pe un salariu dublu, dar să facă cu totul şi cu totul altceva. Până la urmă sunt nişte resurse pe care statul român le pierde şi din această cauză, coroborat cu situaţia, cu contextul în care ne aflăm la acest moment, fac ca şi concurenţa - acum vorbim de concurenţă - în domeniul acesta să scadă mai mult ca ritm decât concurenţa de la nivelul Uniunii Europene", a arătat reprezentantul ANAP.

Potrivit acestuia, media de ofertanţi pe care o are România la acest moment este de trei operatori economici la o procedură de atribuire.

"Cei mai mulţi ofertanţi sunt la procedurile care au ca obiect furnizarea de produse, sunt patru ofertanţi. Pentru lucrări sunt trei ofertaţi în medie, iar pentru servicii, la contractele de servicii sunt doar doi ofertanţi, medie care a scăzut foarte mult, după cum spuneam, în ultimii zece ani. Pe noi cel mai mult ne afectează acel procent de proceduri foarte mari în care participă un singur operator economic", a adăugat el.

La nivelul Uniunii Europene, piaţa de achiziţii publice depăşeşte 2.000 de miliarde de euro anual şi reprezintă aproape 14% din PIB-ul UE.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 9446
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...