ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculae (ADR): Am demarat programe ample de training pentru funcţionarii publici în ceea ce priveşte securitatea cibernetică

31 Ianuarie 2023   |   Agerpres

El a subliniat că este foarte important să se investească în educaţia funcţionarilor publici, a celor care operează şi administrează aceste platforme.

 
 
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a demarat programe ample de training pentru funcţionarii publici, astfel încât aceştia să înţeleagă, să recunoască şi să raporteze eventualele pericole în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, a declarat marţi Andrei Niculae, vicepreşedinte al instituţiei.
 
El a subliniat că este foarte important să se investească în educaţia funcţionarilor publici, a celor care operează şi administrează aceste platforme.
 
"Deşi trăim într-o zonă a tehnologiei care este în continuă mişcare, admitem faptul că nu putem fi niciodată în pas cu tehnologia în timp real, însă trebuie să avem capacitatea să prevedem suita de ameninţări care pot veni pe partea de cyber, să dezvoltăm aplicaţii în acest sens, iar împreună cu parteneri instituţionali şi partenerii din mediul privat să avem în vedere această dimensiune şi această realitate. Pe de altă parte, este foarte important să investim în educaţie, să investim în educaţia funcţionarilor publici, a celor care operează aceste platforme şi care le administrează, pentru că, în ultimii ani, statul român s-a ocupat prea puţin să pregătească funcţionarii publici pe partea de cybersecurity, din păcate. Este o realitate cu care ne confruntăm în sistemul public şi pe care încercăm să o schimbăm un pic. Noi, la ADR, am demarat programe ample de training ale funcţionarilor publici, ca să îi pregătim pe cei care administrează - şi care se asigură că aplicaţiile statului român funcţionează - să înţeleagă, să recunoască şi să raporteze, totodată, eventualele pericole în ceea ce priveşte securitatea cibernetică", a menţionat vicepreşedintele ADR, la conferinţa "Securitatea cibernetică" organizată, organizată de Ziarul Bursa.
 
Pe de altă parte, el consideră că este foarte importantă educaţia în societate, atât la nivel preuniversitar, cât şi în cadrul IMM-urilor, în cadrul companiilor. "Oamenii trebuie să înveţe să recunoască şi să raporteze mai departe pericolele în ceea ce priveşte securitatea cibernetică", a menţionat Andrei Niculae.
 
"În acest sens, noi la ADR derulăm, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 7, un program sprijin pentru IMM-uri în ceea ce priveşte antrenarea angajaţilor în tehnologiile avansate, avem 36 milioane de euro pe care îi gestionăm şi pe care dorim să îi investim în IMM-uri. Peste 2.000 de IMM-uri se pot înscrie în acest program, IMM-uri ale căror angajaţi pot învăţa şi pot înţelege mai bine cum funcţionează tehnologiile cu care o să ne întâlnim din ce în ce mai frecvent în viitor", a mai spus Andrei Niculae.
 
El a precizat că, pe măsură ce avansăm cu dezvoltarea platformelor digitale, componenta de cybersecurity trebuie să fie o prioritate.
 
"Nevoia de securitate cibernetică este de fapt din ce în ce mai prezentă şi reală în societatea în care trăim acum. În contextul expansiunii agresive tehnologice a Chinei, în contextul agresiunii ruse din Ucraina, ne confruntăm atât noi, în administraţia publică, cât şi dumneavoastră, în mediu privat cu din ce în ce mai multe ameninţări vizavi de platformele pe care le operăm. Războaiele acum, după cum bine ştim, nu se mai poartă doar cu soldaţi pe câmpul de luptă, ci am trecut într-o etapă a războiului hibrid, un război care angrenează, atât forţe convenţionale, cât şi elemente tehnice, elemente de IT, elemente de comunicaţii", a mai spus Andrei Niculae.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2183 / 8966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...