ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Forvis Mazars: Noi termene și clarificări privind raportările fiscale digitale, binevenite la final de an

19 Decembrie 2024   |   BizLawyer

Cerințele de raportare fiscală digitalizată trebuie să rămână în continuare o prioritate pe agenda companiilor din România, pe fondul unei oarecare incertitudini privind momentul în care vor putea vedea și efectele benefice ale acestei revoluții digitale la nivelul administrației fiscale.

 
 
Pe fondul procesului de digitalizare fiscală, care a cunoscut anul acesta cele mai mari transformări, având în vedere schimbările aduse în sistemele Ro e-Factura, Ro e-Transport și, mai nou, Ro e-TVA, Guvernul a adoptat la final de an un nou set de măsuri fiscale, prin publicarea unei noi ordonanțe „trenuleț” - Ordonanța de Urgență nr. 38/2024.

„Din perspectiva proiectelor de raportare fiscală digitală, Ordonanța adoptată recent pare să răspundă unor solicitări repetate din partea mediului de afaceri: în contextul implementării RO e-Factura în cazul B2C se menționează explicit că CNP-ul nu este obligatoriu pe facturile emise către persoanele fizice, obligația de conformare cu cerințele sistemului RO e-TVA se amână până la 1 iulie 2025, iar companiile cu statut de operatori economici autorizați (AEO) nu vor fi sancționate pentru neconformarea cu cerințele de raportare RO e-Transport până la finalul lunii martie 2025.”, a menționat Alexandru Stanciu, Senior Manager, Tax, Forvis Mazars în România.


Totodată, ANAF a publicat recent un nou Ghid RO e-Factura, un material foarte așteptat de contribuabili, care pare să clarifice multe dintre dificultățile de utilizare a sistemului.

Astfel, în contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2025, raportarea în sistemul RO e-Factura devine obligatorie și pentru facturile emise în relația B2C (business to consumer), atunci când beneficiarul nu se identifică prin niciun cod de identificare, facturile se vor emite utilizând un cod format din 13 cifre de zero. O altă măsură importantă introdusă în sfera facturării electronice este instituirea obligației de raportare în sistem a facturilor simplificate, care până acum erau exceptate. Urmărind nota de fundamentare a OUG, înțelegem că s-a constatat o creștere a numărului de facturi simplificate. Pentru a evita pe viitor folosirea abuzivă a unor prevederi legislative, s-a hotărât eliminarea acestei excepții. În același timp, exceptarea de la transmiterea în sistem a bonurilor fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate, rămâne în vigoare, în contextul în care datele din acestea sunt oricum comunicate de către aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) în sistemele ANAF.

Publicarea noului Ghid e-Factura oferă o perspectivă mai clară asupra modului de completare a facturilor, în special a codurilor care ar trebui utilizate pentru diverse tipuri de facturi. Autoritățile au adus clarificări și recomandări pentru cele mai comune situații întâlnite în procesul de implementare a facturării electronice: emiterea facturilor de corecții, facturarea în numele și în contul furnizorului, autofacturarea sau dublarea eronată a facturilor. Exemplele din noul Ghid par să lămurească multe dintre întrebările adresate până acum de contribuabili, iar precizările oferite de autorități au confirmat că, în afara criteriilor tehnice incluse în standardul european de facturare electronică, utilizarea codurilor trebuie să aibă în vedere raționamentul pentru care este emisă factura respectivă. În același timp, pe măsură ce mecanismul de implementare a sistemului RO e-TVA se va îmbunătăți, nu este exclus ca autoritățile să revină cu noi recomandări sau chiar obligații de codificare în sistemul RO e-Factura, ținând cont că acesta reprezintă una dintre sursele de date esențiale folosite de autorități.

Se anticipează că toate aceste modificări vor contribui și la reducerea diferențelor dintre decontul precompletat e-TVA, un instrument prin care autoritățile consideră că vor identifica cu o mai mare precizie riscul fiscal, și decontul depus de contribuabili. Perioada tranzitorie până la 1 ianuarie 2025, prevăzută de autorități pentru implementarea acestui sistem, s-a dovedit a fi insuficientă atât la nivelul contribuabililor, cât și la nivelul Ministerului de Finanțe, astfel că s-a agreat o nouă amânare până la 1 iulie 2025.

În concluzie, cerințele de raportare fiscală digitalizată trebuie să rămână în continuare o prioritate pe agenda companiilor din România, pe fondul unei oarecare incertitudini privind momentul în care vor putea vedea și efectele benefice ale acestei revoluții digitale la nivelul administrației fiscale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5333
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...