ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice

03 Iulie 2024   |   BizLawyer

Litigiul a privit atragerea răspunderii civile delictuale a producătorului de energie electrică pentru construirea (din eroare) a unui sector dintr-o cale de acces pe un teren proprietate privată, fără consimțământul proprietarului afectat.

 
 
Firma internațională de avocatură CMS a obținut o victorie importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale într-un caz de referință cu privire la o cale de acces construită fără acordul proprietarului terenului afectat. Hotărârea stabilește că societățile producătoare de energie electrică și gaze naturale nu sunt obligate să plătească despăgubiri în temeiul răspunderii civile delictuale.

Echipa de litigii CMS a reprezentat cu succes un producător de energie electrică într-un litigiu de interes pentru sectorul energetic.

Litigiul a privit atragerea răspunderii civile delictuale a producătorului de energie electrică pentru construirea (din eroare) a unui sector dintr-o cale de acces pe un teren proprietate privată, fără consimțământul proprietarului afectat.


În vreme ce proprietarul pe al cărui teren a fost construită calea de acces a susținut că societatea producătoare de energie electrică a săvârșit o faptă ilicită care l-a lipsit de folosința suprafeței de teren afectate, avocații CMS au susținut că deținerea unei licențe de producere a energiei electrice atrage aplicabilitatea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, care instituie un set de drepturi și obligații și pentru titularul licenței de producere a energiei electrice, și pentru proprietarul terenului afectat.

Titularul de licență are un drept de servitute de trecere cu caracter legal pentru mentenanță și acces la capacitățile energetice, care reprezintă o îngrădire legală a dreptului de proprietate în interesul general al comunității de a obține energie electrică.

Interpretarea CMS a fost confirmată în primă instanță de Judecătoria Constanța, care a decis că utilizarea de către producătorul de energie a suprafeței afectate din terenului reclamantului, nu constituie o faptă ilicită, ci are ca justificare dispozițiile Legii nr. 123/2012, prin care se instituie în favoarea sa o servitute legală de trecere. Hotărârea judecătorească arată că proprietarul unui teren afectat de o cale de acces, construit fără consimțământul său, nu are dreptul la despăgubiri pentru lipsa de folosință pe temeiul dreptului comun, atunci când calea de acces asigură accesul la o capacitate energetică.

Soluția Judecătoriei Constanța prezintă importanță și în sectorul gazelor naturale, având în vedere servitutea legală de trecere de care beneficiază și societățile producătoare de gaze naturale.

Horia Drăghici, Partener și Coordonator al Departamentului de Litigii al CMS Romania declară: “Această hotărâre judecătorească este importantă pentru că rezolvă situații des întâlnite în practică unde, în faza de construcție a proiectelor energetice, sunt necesare ajustări sau apar modificări ale planurilor inițiale. De regulă, proprietarii terenurilor solicită compensații mai mari după începerea fazei de construcție, iar această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice.”

Din echipa CMS care a obținut soluția au făcut parte Horia Drăghici (Partner), Andrei Cristescu (Counsel) și Diana Valeria Ceaușu (Associate).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 1756
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...