Cum lucrează avocații de Concurență de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alina Popescu, Partener fondator: O faptă care încalcă Legea concurenței nu va căpăta niciodată legitimitate în fața autorității doar pentru că este o practică des întâlnită. Cunoașterea reglementărilor și implementarea unui sistem de conformare reprezintă elemente cheie
03 Martie 2020
Ștefania EnacheNucleul practicii de concurență din cadrul firmei MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman este format din cinci avocați specializați în acest domeniu, la care se adaugă, în funcție de specificul proiectului, și alți avocați cu specializări diverse, fie în domeniul soluționării disputelor, fie în industriile și domeniile de nișă vizate.
Alina Popescu (stanga), Partener Fondator al firmei MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman si Magda Grigore, Senior Associate |
Avocații MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman au constatat o prezență tot mai semnificativă a aspectelor legate de dreptul concurenței în cadrul proiectelor pe care le au în lucru.S-a majorat numărul mandatelor pure de Concurență, dar a crescut simțitor și volumul mandatelor de altă natură (fuziuni și achiziții etc.), în care componenta de dreptul concurenței este o parte importantă.„Practica noastră de dreptul concurenței este, de la înființare, în creștere în fiecare an, anul acesta fiind bogat în astfel de mandate. Acoperim toată plaja de mandate de dreptul concurenței, de la asistență în operațiunile de zi cu zi, la cazuri speciale (investigații, notificări de concentrări economice), incluzând strategie pentru conformare cu normele de dreptul concurenței și prevenție în vederea evitării sau soluționării favorabile a unei potențiale investigații din partea Consiliului Concurenței. Am pus la punct, de altfel, în cursul ultimului an, un elaborat sistem de training pentru diverși clienți, pe aspecte sensibile ale dreptului concurenței dar și cu noțiuni elementare, pe care ar trebui să le dețină cel puțin membrii din cadrul top managementului companiei”, a declarat pentru BizLawyer Alina Popescu, Partener Fondator al firmei MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman.
Analizele făcute dosarelor instrumentate de Consiliul Concurenței conduc spre ideea că ponderea cea mai mare în activitatea acestei autorități o au spețele care vizează concentrările economice. „Am observat însă progrese în ceea ce privește dorința autorității de a finaliza mai rapid și mai eficient investigații începute pe parcursul anilor trecuți. Se remarcă totodată dorința autorității de a implementa acte normative de la nivel european (Directiva ECN+), dar și de a actualiza acte normative emise la nivel național cu impact deosebit de important în practicӑ (spre exemplu Instrucțiunile privind individualizarea sancţiunilor pentru contravenţiile prevăzute la articolul 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 și Instrucţiunile privind individualizarea sancţiunilor pentru contravenţiile prevăzute la art. 53-54¹ din Legea concurenţei nr. 21/1996)”, punctează Magda Grigore, Senior Associate MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman.
La rândul său, Alina Popescu amintește că, recent, a fost pus în dezbatere publică ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă de către asociațiile de întreprinderi. „Activitatea Consiliului Concurenței este foarte diversificatӑ. Ca întotdeauna, Consiliul Concurenței este activ atât în zona de antitrust, cât și în zona de ajutor de stat. Atenția Consiliului Concurenței este îndreptată în mod special spre zona de achiziții publice care s-a dovedit în ultimii ani a fi o zonă “prielnică” de manifestare a unor încălcări ale legii concurenței. O altă zonă aflată sub lupa autorității în ultima perioadă este reprezentată de zona asociațiilor de business, după cum au demonstrat investigațiile cu privire la schimburi de informații din zona de leasing financiar și leasing operațional”, mai spune partenerul fondator.
Utilitatea ghidurilor de conformare
Ghidurile de conformare întocmite de experții Consiliului Concurenței reprezintă un punct de plecare foarte util pentru companii și, mai nou, chiar pentru asociațiile de companii. „Cu toate acestea, realitatea este cӑ prea puțini dintre actorii de pe piață sunt familiarizați cu conceptele de dreptul concurenței în timp ce și mai puțini dintre aceștia ajung sӑ elaboreze și sӑ implementeze ghiduri de conformare. Prin urmare, în materie de prevenție ar fi binevenită o campanie națională de popularizare a principalelor reguli de dreptul concurenței și a consecințelor încălcării acestora”, atenționează Magda Grigore.
Cele două avocate MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman au remarcat faptul că, în general, firmele internaționale sunt cele care au programe de conformare puse la punct pe care le implementează și la nivel național. În schimb, se întâmplă des ca firmele mici și mijlocii să manifeste un interes scăzut pentru această arie de drept, fie din necunoaștere, fie pentru că li se pare că această ramură de drept are de-a face numai cu companii mari. „Ceea ce este fals. Încălcările din domeniul concurenței cuprind foarte multe practici. Multe dintre acestea sunt larg folosite în diverse industrii, părând astfel legitime. Niciodată însă o faptă care încalcă Legea concurenței nu va căpăta legitimitate în fața autorității de concurență doar pentru că este o practică des întâlnită. Din această perspectivă cunoașterea reglementărilor și implementarea unui sistem de conformare reprezintă elemente cheie”, precizează Alina Popescu.
Pentru multe companii, investigarea activității lor de către Consiliul Concurenței poate reprezenta un moment de confuzie sau chiar de șoc. Alina Popescu și Magda Grigore amintesc faptul că, încă de la început, există un risc reputațional, prin faptul cӑ demararea investigației este anunțată public. „Apoi, este necesar pentru companie sӑ menținӑ o relație cât mai deschisӑ cu autoritatea realizând în același timp o analizӑ internӑ privind faptele supuse investigație, cu ajutorul unor avocați specializați. Investigația poate dura un timp îndelungat, ceea ce va presupune alocarea unor resurse umane și a timpului necesar comunicării cu consultanții externi, dar și echipa de investigație”, arată Partenerul Findator MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman.
„Sunt unele situații în care companiile sunt revoltate de începerea investigației, nu o tratează cu seriozitate și pierd astfel timp prețios. Sunt măsuri de apărare și diminuare a răspunderii care pot fi promovate numai într-un anumit termen și altele care au șanse mai mari dacă sunt promovate mai repede. Având în vedere valoarea și dimensiunea posibilelor consecințe, prezența unui avocat specializat încă din primele momente este absolut necesară”, completează Magda Grigore.
Experții în Dreptul Concurenței sunt de părere că fiecare companie ar trebui să demareze o analiză internă pentru a identifica acele zone cu risc ridicat din perspectiva dreptului concurenței și a propriului business. Abia ulterior se poate implementa o strategie eficientă și cuprinzătoare care să țintească în mod special zonele sensibile din activitatea desfășurată de compania respectivă. „Cu titlu general, zonele de risc privesc relații cu concurenții de orice tip, asociațiile de întreprinderi, aranjamente în vederea participărilor la licitații, modalitatea în care companiile își folosesc puterea dobândită pe piață, orice condiții impuse sau acceptate în relațiile cu partenerii contractuali care pot restricționa concurența, acestea fiind foarte des întâlnite, obținerea de orice fel de avantaje selective (adică adresate uneia sau mai multor întreprinderi dintr-o anumită categorie) provenind din resurse ale statului, etc. Zonele de risc și punctele fierbinți diferă în funcție de particularitățile companiei”, explică Alina Popescu.
Este greu de anticipat care sunt acele zone care vor atrage atenția Consiliului în perioada următoare. „Ceea ce este cert este că nicio zonă nu se poate considera ca fiind “în siguranță” în lipsa cunoașterii profunde a regulilor de concurență. Observăm, totuși, un interes ridicat pentru practicile asociațiilor profesionale, licitații publice și domenii care pot avea un impact pe scară largă. Totodată, există un interes deosebit la nivel european pentru zona digitală, care este posibil să se facă simțit și la nivelul autorităților concurențe de la nivel național”, subliniază Magda Grigore.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Firma lucrează îndeaproape cu experți în probleme de economie specifice dreptului Concurenței
Nucleul practicii de Concurență din cadrul firmei MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman este format din cinci avocați specializați în acest domeniu, la care se adaugă, în funcție de specificul proiectului, și alți avocați cu specializări diverse, fie în domeniul soluționării disputelor, fie în industriile și domeniile de nișă vizate. Departamentul este coordonat de Alina Popescu, avocat asociat fondator (founding partner) cu experiență de 15 ani în avocatură și cunoștințe de înalt nivel în materie de concurență, acumulate atât ca urmare a diplomelor acordate de universități europene de top, cât și pe parcursul participării la proiecte naționale și multijurisdicționale de înalt calibru în domeniul concurenței.
Experții casei de avocatură oferă toată gama de servicii aferente mediului de afaceri. De altfel, avocații firmei se mândresc cu conceptul de « one-stop-shop » și cu pluridisciplinaritatea avocaților. Firma include un departament de arbitraj și soluționarea disputelor, care este format din 11 avocați. Departamentul este coordonat de unul dintre partenerii fondatori și beneficiază de implicarea altor cinci parteneri din rândurile firmei. Totodată, firma lucrează îndeaproape cu experți în probleme de economie specifice dreptului Concurenței a căror intervenție este foarte importantă în anumite tipuri de dosare.
„În cadrul echipei noastre, fiecare tranzacție și contract, precum și orice alt document cu potențial anticoncurențial sunt analizate și din perspectiva legislației de concurență și a practicii aferente. Prin urmare, clienții sunt informați încă de la început de potențialele riscuri în materie de concurență care reies din operațiunea vizată, precum și de măsurile necesare pentru a le diminua sau evita. Evident, în cazul în care tranzacția presupune o concentrare economică notificabilă, asistăm clientul în procedura de notificare. În cazul tranzacțiilor cu componentă internațională coordonăm, de asemenea, procesul de verificare a îndeplinirii pragurilor de notificare și ulterior, de notificare, în jurisdicții străine”, precizează Alina Popescu.
„La acest moment suntem implicați în toate zone vitale ale practicii de concurență: elaborarea și implementarea de programe de conformare, asistență și reprezentare în cadrul unor investigații în fața Consiliului Concurenței și a Comisiei Europene și asistență pe parcursul tranzacțiilor din aria de M&A, analiza de conformitate cu dreptul concurenței a contractelor comerciale, consultanță cu privire la diferitele aspecte legate de conformarea cu legislația concurenței, structurarea rețelelor de distribuție și franciză în conformitate cu legislația de concurență”, adaugă Magda Grigore.
Într-un mandat de dreptul Concurenței, este important ca jucătorul economic vizat de o inspecție să cunoască primele măsuri care trebuie luate în astfel de situații. Din acest motiv, avocații se asigură asigurăm că programele de conformare și etapele de instruire ale angajaților cuprind proceduri clare în această privință. „Odată ce suntem anunțați cu privire la debutul inspecției, suntem alături de client pentru a ne asigura că drepturile acestuia sunt respectate. Ulterior, demarăm propriul audit cu privire la presupusele fapte supuse investigației pentru a avea o imagine cât mai clară asupra riscurilor existente și pentru a configura strategia de apărare”, menționează cele două avocate.
Maravela Popescu & Roman oferă asistență clienților și pe parcursul investigațiilor sectoriale, spre exemplu, asistență cu privire la redactarea răspunsurilor la solicitările Consiliului, analizarea eventualelor riscuri pentru client pe respectivele piețe în vederea configurării din timp a unei strategii etc.
Totodată, echipa casei de avocatură este conectată zilnic la activitatea autorității de concurență astfel încât, de îndată ce rezultatul unei analize privind o anumită piață este publicat, sunt informați clienții care desfășoară activități în zona respectivă cu privire la problemele identificate de către autoritate. De asemenea, cu astfel de ocazii, avocații recomandă revizuirea programelor de conformare (suplimentar față de revizuirea periodică).
„Cu prilejul fiecărei investigații ne asigurăm că prezentăm clienților noștri într-un mod cât mai clar instrumentele pe care le au la îndemână, dar și consecințele pe care acestea le generează. La rândul său, recunoașterea este un instrument care facilitează obținerea probelor de către Consiliu, societățile care recunosc fapta proprie beneficiind de o reducere a amenzii. Recunoașterea poate reprezenta, așadar, o variantă utilă pentru societățile care doresc să își diminueze amenda, însă aceasta poate avea loc într-un cadru legal strict reglementat și doar în cazul în care există o disponibilitate din partea companiei de a-și asuma faptele (total sau parțial) în forma indicată de către autoritate”, nuanțează Magda Grigore.
„O recunoaștere poate diminua amenda însă, în funcție de context, poate atrage și riscuri considerabile (de exemplu, cu privire la eventuale pretenții din partea persoanelor prejudiciate de faptele anticoncurențiale). Este necesară prin urmare o analiză atentă de la caz la caz, a raportului dintre riscuri și beneficii. În măsura în care șansele să se ajungă la o decizie de sancționare sunt foarte mari (fapt pe care numai un specialist îl poate aprecia) este oportună analizarea formulării unei cereri de recunoaștere sau a utilizării altor instrumente, în funcție de context”, detaliază Alina Popescu.
Citește și |
Cele mai interesante proiecte
În ultima perioadă, avocații MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman s-au implicat în multe proiecte interesante care vizează practica de concurență. Un exemplu în acest sens îl constituie un proces de notificare multijurisdicțional a unei concentrări între primii doi concurenți care a implicat verificarea pragurilor de notificare într-un număr ridicat de jurisdicții și notificarea ulterioară în trei state.
Avocații au oferit suport de specialitate și în investigații pe piața echipamentelor marine. Acesta este unul dintre puținele cazuri în care a fost aplicabilă o procedură de clemență în care amenda a fost stabilită la minimul legal pentru un caz de încălcare considerat foarte grav. De asemenea, au oferit suport de specialitate și în domeniul leasingului operațional.
Experții s-au ocupat de redactarea și implementarea programului de conformare cu dreptul Uniunii Europene la nivel global pentru divizia europeană a unei mari corporații japoneze. În plus, au susținut, în cadrul unui arbitraj internațional de investiții, pledoarii bazate pe dreptul concurenței și impactul acestora în procedurile arbitrale.
În plus, au fost alături de o importantă corporație olandeză în structurarea, la nivel European, a politicii de distribuție și service în conformitate cu legislația în materie de concurență.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1500 / 1882 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...