ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum se desfășoară programul de internship organizat de SIMION & BACIU pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai dinamice echipe de avocați | Echipa apreciază o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, dar curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale

03 Octombrie 2023   |   Ștefania Enache

Din discuțiile purtate atât cu studenții care s-au alăturat firmei în stagiul de practică, cât și cu ceilalți candidați pe care avocații i-au cunoscut în procesul de recrutare, a reieșit că echipa SIMION & BACIU se detașează pe piață datorită autenticității, una dintre valorile după care se ghidează și o definește.

De la stanga la dreapta: Ana-Maria Baciu (Managing Partner), Cosmina Maria Simion (Managing Partner), Petrus Partene, Senior Associate), Ileana Nicolescu (Senior Associate) si Silvana Curteanu (Associate) - SIMION & BACIU

 
 
Firma SIMION & BACIU a organizat în această vară un program de internship pentru studenții de la Drept care au absolvit anul III.Totul a fost gândit astfel încât tinerii să experimenteze „live” profesia de avocat.Pornind de la interesul manifestat cu prilejul discuțiilor purtate înainte de demararea perioadei de pregătire, fiecare cursant a fost alocat unei anumite practici din cadrul casei de avocatură. Lucrurile au fost gândite astfel încât alocarea respectivă să nu fie una fixă, rigidă.Prin urmare, studenții au avut posibilitatea de a cunoaște și alte arii decât cele stabilite inițial.Pe tot parcursul programului, echipa SIMION & BACIU i-a încurajat pe tineri să desfășoare o activitate cât mai diversă, iar cu acest scop au fost desemnați câte doi coordonatori pentru fiecare student, având domenii principale de expertiză diferite.


Implicarea studenților în „viața de avocat” a fost una graduală, pornind de la task-uri cu un caracter general la aspecte mai complexe, din dorința de a putea integra noțiunile acumulate de ei într-un sistem logic. Totodată, reprezentanții SIMION & BACIU au urmărit să le ofere o viziune de ansamblu asupra principalelor arii de expertiză din cadrul casei de avocatură, dar și a firmei în general. Cu acest scop au fost organizate diverse training-uri, atât pe teme intrinseci profesiei precum redactarea documentelor procedurale, protecția datelor cu caracter personal, protecția consumatorilor, drepturile asupra mărcilor etc., cât și pe subiecte conexe, dar esențiale în activitatea unui avocat (cercetare juridică, aspecte operaționale privind funcționarea unei firme de avocatură, cunoașterea contextului de piața și altele).

„Pentru noi a fost foarte important ca studenții din internship să obțină cât mai multe detalii despre firmă, despre echipa noastră, despre planurile noastre și inițiativele care ne definesc. Ne-am dorit să le insuflăm încrederea că ne pot adresa orice întrebare, în orice moment al interacțiunii noastre – în esență, să se convingă că, alături de noi, vor fi într-un mediu de învățare sigur care să le permită să-și consolideze, valideze și să-și extindă cunoștințele și abilitățile existente”, arată Cosmina Maria Simion, Managing Partner  SIMION & BACIU.

Decizia de a alege pentru stagiul de practică tineri care au încheiat anul trei de facultate a avut la bază ideea că, spre finalul anilor dedicați studiilor academice, studenții manifestă mai mult interes spre experiențe ce pot cântări semnificativ în alegerea carierei juridice.

„Desigur, nu vedem anul III ca un reper rigid în ceea ce privește eligibilitatea studenților pentru un stagiu de practică în cadrul SIMION & BACIU. Deși considerăm că la finalul anului III de studii, studenții sunt în cel mai bun moment de a-și pune în practică cumulul de cunoștințe, excepțiile de la regulă sunt un „dat” în profesia noastră. Prin urmare, nu vom refuza niciodată un student sau proaspăt absolvent despre care considerăm că are potențial de a fi un membru în echipa SIMION & BACIU”, precizează avocații din echipa SIMION & BACIU intervievați de BizLawyer.




Viitorii profesioniști sunt comunicativi, dezinvolți și ancorați în realitate

Inbox-ul firmei de avocatură a fost deschis pentru aplicațiile studenților imediat după organizarea Jobfest, un eveniment de tradiție al ELSA București.
Cerințele inițiale pe care le-a avut SIMION & BACIU au fost similare oricărui proces de recrutare din timpul facultății sau de după absolvire, respectiv CV și scrisoare de intenție. În plus, deși a solicitat fișa matricolă, nu rezultatele obținute la examene au reprezentat factorul decisiv în evaluarea unui candidat.

Casa de avocatură a pus foarte mult accent pe interacțiunea din cadrul interviurilor cu studenții care au manifestat interes pentru internship-ul pe care l-a organizat. Cu această ocazie, avocații implicați în proiect au avut  plăcerea de a întâlni viitori juriști comunicativi, dezinvolți și ancorați în realitate.
De asemenea, structura interviului a avut și o latură tehnică, în care, însă, nu s-a urmărit testarea acurateței redării unor aspecte teoretice, ci maniera de gândire juridică și înțelegerea unor concepte de bază învățate în facultate și utile în viața de zi cu zi a unui avocat de business.

În urma acestui proces au fost selectați cinci studenți la care echipa de avocați a remarcat, încă de la primele interacțiuni, dorință de cunoaștere, înclinație spre rezolvarea problemelor și potențial pentru profesia de avocat.

În plus, complementar studenților selectați, avocații firmei au avut plăcerea să „facă echipă” cu absolvenți ai facultăților de drept din România, masteranzi în cadrul unor universități de prestigiu europene, care s-au îndreptat spre SIMION & BACIU după un atent proces de selecție pe care ei l-au derulat între case de avocatură de prim rang active local.

„Ne-a făcut plăcere să avem alături de noi oameni curioși și dornici să învețe – atribut pe care îl considerăm esențial, indiferent de profesia juridică aleasă. Am remarcat implicare și seriozitate în sarcinile alocate și, ceea ce ne-a bucurat cel mai mult, o evoluție vizibilă în maniera de abordare a task-urilor. Chiar dacă pentru un timp limitat, am dorit să integrăm studenții din internship în echipa noastră în calitate de colegi – credem că ne-a ieșit foarte bine, iar deschiderea lor față de noi s-a reflectat într-un mod pozitiv, inclusiv în rezolvarea task-urilor”, comentează echipa SIMION & BACIU.

Din discuțiile purtate atât cu studenții care s-au alăturat firmei în stagiul de practică, cât și cu ceilalți candidați pe care avocații i-au cunoscut în procesul de recrutare, a reieșit că echipa SIMION & BACIU se detașează pe piață datorită autenticității, una dintre valorile după care se ghidează și o definește.

Autenticitatea este dublată de faptul că profesioniștii SIMION & BACIU prețuiesc performanța, că au fost (și sunt) în permanență onești și nu se feresc să împărtășească din provocările vieții de avocat. „Însă cel mai mult credem că a contat că au simțit deschiderea noastră către ei, concretizată prin croirea unui program special pentru ca experiența lor să fie una cât mai valoroasă și autentică. Ca feedback din partea lor a fost și că au simțit că în spatele robei și ale codurilor se află oameni, ceea ce i-a determinat să ne abordeze cu o mai mare lejeritate și să se integreze perfect în echipa noastră. Un factor la fel de hotărâtor în alegerea studenților a fost activitatea noastră în arii de practică pe care nu le abordează sau le abordează prea puțin în facultate și pe care sunt dornici să le exploreze, precum Proprietate Intelectuală, Protecția Consumatorului, Advertising, Protecția Datelor cu Caracter Personal,  Gaming & Gambling”, nuanțează reprezentanții SIMION & BACIU.

Avocații sunt de părere că este dificil de trasat o linie generală privind așteptările viitorilor absolvenți. Se evidențiază faptul că sunt extrem de motivați, dornici de cunoaștere și efervescenți, în cel mai bun sens posibil. De asemenea, își doresc un mediu de lucru dinamic și în pas cu cele mai utile resurse tehnologice, astfel încât activitatea lor de cercetare și creație să fie eficientă și interesantă. Fac parte dintr-o generație care a petrecut o parte din anii de studiu învățând online, așa că utilizarea tehnologiei a devenit un lucru firesc pentru acești tineri.

În plus, tot ca un firesc al perioadei dificile cauzate de pandemia COVID-19, prețuiesc echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Echipa SIMION & BACIU împărtășește importanța acestui echilibru și se bucură să vedă că tinerii cu care a interacționat înțeleg că performanța profesională cere timp și dedicare, putându-se construi sănătos doar cu fundația unei vieți personale active și împlinite.

Avocații apreciază că așteptările viitorilor absolvenți se vor cristaliza în urma cât mai multor informații și experiențe acumulate, un motiv în plus pentru care încurajeză studenții să participe la orice fel de activități organizate cu și de către profesioniști din domeniul dreptului.

„Expansiunea pentru consolidarea practicilor fanion și pentru explorarea unor arii complementare este o tactică-cheie a strategiei de dezvoltare pe termen mediu a SIMION & BACIU, totul raportat, desigur, la contextul de piață actual și de perspectivă. În acest spirit, echipa noastră numără din ce în ce mai mulți profesioniști, iar fluxul actual de proiecte juridice și non-juridice de pe agenda noastră ne face să credem că vom continua să ne extindem. Astfel, ne bucurăm oricând să întâlnim și să explorăm oportunități de colaborare cu profesioniști care ne împărtășesc valorile, fie că aceștia sunt la început de drum sau  au acumulat deja o experiență semnificativă”, completează echipa SIMION & BACIU.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Profesia de avocat presupune învățare continuă

În contextul în care profesia de avocat presupune învățare continuă, curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale pentru fiecare tânăr care decide să urmeze o carieră în acest domeniu.

De asemenea, în linie cu principiile profesionale ale SIMION & BACIU, firma de avocatură acordă o importanță semnificativă cunoștințelor acumulate în perioada studiilor, însă fără a trasa o concluzie fermă exclusiv pe baza rezultatelor la examene. Echipa apreciază, însă, o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, abordare care s-a reflectat și în etapele derulate în timpul programului de practică.

„Proiectele gestionate în cadrul firmei au un grad de complexitate ridicat și vizează tematici care nu se regăsesc în programa celor patru ani de studenție, însă toate pornesc de la fundamente comune pe care ne dorim ca tinerii absolvenți ce doresc sa ni se alăture să le stăpânească. Complementar, activitatea juridică generată de ariile de practică abordate în cadrul SIMION & BACIU are un caracter foarte dinamic, motiv pentru care ne dorim ca viitorii noștri colegi să fie adaptabili și receptivi inclusiv la înțelegerea și translatarea în informații ușor de parcurs de către clienții și colegii noștri a frecventele modificări legislative”,  argumentează echipa SIMION & BACIU.

Firma de avocatură este formată din oameni deschiși și comunicativi, cărora nu le lipsește simțul umorului, trăsături de personalitate pe care echipa își dorește să le regăsească și la viitorii colegi.
Dorința de cunoaștere și de autodepășire, alături de o foarte bună înțelegere a conceptelor teoretice abordate în perioada facultății, reprezintă baza necesară pentru rezolvarea oricăror spețe – este complexul de aptitudine pe care echipa își dorește să îl remarce în conduita unui potențial viitor coleg.

Echipa SIMION & BACIU admite faptul că, în cadrul discuțiilor formale sau de principiu privind o potențială colaborare, poate aborda subiecte teoretice, dar scopul acestei abordări nu este să testeze memoria interlocutorilor, ci acela de a remarca o linie de gândire logică și o capacitate de interpretare validă din punct de vedere juridic.

„Fundamental, „testul” pe care oricare dintre colegii noștri trebuie să îl treacă zi de zi este cel al unei conduite în linie cu valorile care stau la baza inițiativelor și activitățile noastre: autenticitate, integralitate, respect, parteneriat și echitate”, explică Cosmina Maria Simion.


---------------------------------------------------------------------------------

Lucrul în echipă este o normalitate la SIMION & BACIU
 
Având în vedere că cele mai multe dintre proiectele în care se implică firma au o structură pluridimensională, lucrul în echipă reprezintă normalitatea în cadrul SIMION & BACIU. Pentru că la nivelul casei de avocatură se pune accent pe comunicare, feedback-ul constant, din ambele părți, reprezintă un factor esențial în evoluția tinerilor profesioniști.

„Ca principiu, fiecare proiect profesional în care suntem implicați pentru clienții noștri are o echipa principală dedicată, structura acesteia luând în considerare complexitatea problematicii juridice și nivelul de experiență necesar pentru soluționarea ei. Astfel, tinerii colegi pot contribui la oricare dintre etapele unui proiect și sunt mentorați de colegi de la toate nivelurile ierarhice ale firmei pentru a ne asigura că orice implicare le consolidează cunoștințe existente, corectează elemente mai puțin stăpânite sau adaugă altele noi la bagajul lor de aptitudini. Complementar, pot fi implicați, funcție de obiectivele setate în procesul formal de evaluare al firmei, derulat anual, și în proiecte non-juridice  sau cu o componentă tehnică mai puțin proeminentă derulate de SIMION & BACIU. Acestea pot fi din sfera activităților de tip knowledge management, marketing, business development, proiecte dedicate studenților sau implicând organizații profesionale terțe etc., cu scopul de a-i sprijini în a-și creiona propria  identitatea profesională și propria voce în cadrul SIMION & BACIU”, detaliază Ana-Maria Baciu, Managing Partner SIMION & BACIU.

Profesioniștii firmei sunt conștienți de faptul că tranziția de la statutul de student la acela de avocat presupune un anumit efort de adaptare, atât din perspectiva programului, cât mai ales al responsabilităților. Chiar dacă ieșirea din zona de confort este inevitabilă și chiar de dorit, ea trebuie să aibă loc organic și gradual. Astfel că cei din echipa SIMION & BACIU urmăresc implicarea colegilor mai tineri, treptat și proporțional cu nivelul de cunoștințe și experiență, în toate etapele unui proiect – începând cu faza de cercetare, până la livrarea materialului final către client și inclusiv în relaționarea cu clientul.

Totodată, SIMION & BACIU încurajează pregătirea profesională continuă, astfel încât acumularea constantă de cunoștințe privind aspecte ce impactează business-ul clienților firmei reprezintă un element esențial indiferent de nivelul de senioritate.
Reprezentanții firmei mai amintesc faptul că dinamismul profesiei de avocat implică dorință de cunoaștere și învățare continuă și, de aici, pe măsura fiecărui proiect, evoluția profesională se conturează cât se poate de firesc.

În plus, SIMION & BACIU derulează programul propriu de formare profesională și knowledge management la nivelul firmei, menit să stimuleze și să sprijine dezvoltarea profesională continuă a tuturor avocaților din echipă, în raport de nevoile individuale sau de la nivelul echipei și în acord cu principiile de cultură organizațională care definesc firma.

„Cuvintele cheie pentru noi sunt: structură, consistență și mentorat, care sprijină o interacțiune nemijlocită cu orice membru al echipei noastre, indiferent de nivelul ierarhic. Obiectivul nostru final este, dincolo de beneficiile pentru echipa SIMION & BACIU și implicit pentru clienții noștri, acela de a contribui la dezvoltarea profesiei, în general, prin includerea în universul profesioniștilor în drept a unor tineri a căror experiențe variate asigură o primenire continuă și o bază solidă de creștere pentru generațiile ce le vor urma și lor. În experiența noastră, am avut parte de surprize plăcute în care avocații stagiari au demonstrat o capacitate de adaptare mai mare decât aceea anticipată de noi. Specializarea într-o ramură de activitate depinde și de preferințele exprimate, motiv pentru care încurajăm tinerii avocați, în măsura în care își doresc, să experimenteze și alte arii de practică/specializare decât cele preponderente în activitatea lor inițială”, punctează Ana Maria Baciu.

---------------------------------------------------------------------------------


Firma se implică în formarea noilor generații de avocați


Specialiștii SIMION & BACIU au credința că dorința de a transmite mai departe „arta” de a fi avocat nu poate lipsi atunci când există pasiune pentru profesie. Astfel că ei sunt preocupați de formarea generațiilor mai tinere care li se alătură.

„Profesiile juridice presupun o conexiune permanentă la provocările actuale ale societății. Ascultarea activă, studierea știrilor și angajarea în discuții (chiar și informale) pe temele de actualitate pentru societate aduc un plus de valoare profesiei de avocat, așa că este binevenită antrenarea acestei conexiuni încă din timpul facultății”, apreciază Ileana Nicolescu, Senior Associate SIMION & BACIU.

Nu se poate spune că există o anumită rețetă pentru formarea inițială a unui absolvent, alta decât implicarea efectivă în proiectele firmei și dezvoltarea unei abordări practice, în care înțelegerea problemelor pe care avocații le rezolvă, dar și a altor domenii conexe dreptului, constituie un factor esențial. Pentru consolidarea unei expertize în domeniul juridic, oricare ar fi nișa aleasă, cunoștințele din alte domenii, în special acelea care contribuie la o înțelegere aprofundată a modelelor de business ale clienților firmei, reprezintă un atuu.

„Un avocat la început de drum ar trebui să se concentreze atât pe dezvoltarea constantă a cunoștințelor juridice cât și pe conturarea și definirea abilităților practice. Perseverența este foarte importantă la început de drum. Provocările și eșecurile sunt deosebit de importante și cele mai la îndemână experiențe din care putem să învățăm, să ne adaptăm strategiile și să ne perfecționăm”, susține Petruș Partene, Senior Associate SIMION & BACIU.

„Sunt aspecte care depind de fiecare dintre noi (studenți, absolvenți, tineri profesioniști): setarea unui mod de gândire, dorința de a ajuta și perseverența. Orice profesie juridică presupune uz de logică, gândire critică, rezistență la efort pe termen lung și ancorare în actualitatea socială. Conștientizarea faptului că, dincolo de acțiunile/contractele/opiniile formulate se află interesele unor oameni reprezintă un pas esențial în trecerea de la aplicarea unor noțiuni teoretice de drept la dezvoltarea abilităților practice. „Fluența” profesională se dezvoltă pe măsura fiecărui proiect, fiecărei provocări și a fiecărei ieșiri din zona de confort. Singurul aspect pe care nu îl putem influența este timpul necesar”, completează Silvana Curteanu, Associate SIMION & BACIU.

Tinerii trebuie să aibă în vedere faptul că primii ani de profesie sunt o perioadă bună pentru a găsi răspunsuri la întrebări precum „sunt mulțumit cu drumul ales?”, „îmi plac ariile de practică în care activez?”, „ce fel de profesionist îmi doresc să devin?” și pentru a a-și asuma riscuri în găsirea răspunsurilor.

Mesajul avocaților SIMION & BACIU pentru tinerii absolvenți este să fie conștienți că învățarea nu se termină niciodată, să  fie receptivi la informațiile din jur (din orice domenii) și să nu uite că finalitatea muncii lor este să ajute oameni.

„Complementar acumulării continue de cunoștințe tehnice, dezvoltarea și menținerea relațiilor profesionale cu colegi de breaslă, clienți potențiali și alți profesioniști din domeniul juridic sunt critice pentru succesul și avansarea în cariera de avocat. Acestea le pot oferi tinerilor absolvenți nu doar oportunități profesionale semnificative, ci și resurse, sprijin și îndrumare în calea către excelență în acest domeniu în continuă schimbare. Toate acestea, ancorate într-un context de etică profesională impecabilă. Integritatea și etica sunt calități esențiale în acest domeniu, care stau la baza reputației pe care trebuie nu doar să o construiți, dar mai ales să o mențineți”, încheie Cosmina Maria Simion.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 188 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...