ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații de business din provincie noul an. Mihai Bejenaru-Dragoș (Bejenaru&Partners, Cluj): Domeniul imobiliar va înregistra o scădere a numărului de tranzacții. Provocarea anului 2019, dată de cazurile de fiscalitate

21 Ianuarie 2019   |   Ștefania Enache

Senior Managing Partner-ul firmei Bejenaru&Partners spune că sectorul de producție și cele colaterale acestuia vor asigura cele mai mari volume de muncă pentru avocați.

Sursa: Photo by Olu Eletu on Unsplash

 
 
Avocații Bejenaru&Partners vor miza anul acesta pe o păstrare constantă a ariilor de expertiză. Activitatea firmei va cunoaște o ușoară creștere naturală a cifrei de afaceri, fără salturi spectaculoase. Politica firmei este dictată de mersul economiei naționale.Mihai Bejenaru-Dragoș, Partener fondator al Bejenaru&Partners, firmă de avocați cu birouri în Cluj, Deva și Timișoara, este de părere că anul 2019 se va caracteriza printr-o creștere în sectorul companiilor de producție autohtone care au raporturi contractuale în exteriorul țării, în special în Uniunea Europenă.

Dintre sectoarele economice care vor suferi scăderi ale numărului de tranzacții, Mihai Bejenaru-Dragoș indică domeniul imobiliar. ”Domeniul imobiliar va înregistra o scădere a numărului de tranzacții, în contextul restrângerii posibilităților de creditare ale potențialilor cumpărători, urmând să apară noi forme de raporturi contractuale între investitorii din domeniu și cei interesați de achiziționarea unei locuințe, fără mijlocirea finanțatorilor bancari sau nebancari. Piața forței de muncă va înregistra serioase dificultăți din perspectiva găsirii de angajați pentru proiectele în derulare ceea ce va genera o presiune financiară asupra  antreprenorilor. De asemenea, aceasta va fi dublată și de controale din partea organelor fiscale”, explică avocatul.


Provocările anului 2019

În acest context, schimbări majore nu vor interveni pe piața avocaturii. Totuși, există posibilitatea ca anumite arii tinere de practică să se desprindă din societățile de avocatură consacrate.”Considerăm că provocarea anului 2019 va fi constituită de cazurile de fiscalitate. Cunoașterea practicii CJUE în materie fiscală va putea fi un punct forte în abordarea provocărilor fiscale”, precizează Senior Managing Partner-ul firmei Bejenaru&Partners.

De asemenea, expertul este de părere că cele mai mari volume de muncă pentru avocați vor rezulta din sectorul de producție și cele colaterale acestuia; industrie alimentară și componente electronice. ”Sintagma caracteristică pentru 2019 este investiție durabilă în domeniul producție. În ceea ce privește politica firmei noastre, abordarea ”furnizori de soluții” este abordarea noastră fundamentală de ani de zile. În același timp, factorul personal, de încredere, va fi decisiv în contractare”, mai spune Mihai Bejenaru-Dragoș.

Pentru anul în curs, firma de avocatură și-a întocmit bugetul, „ca de fiecare dată, între precauție și necesitate la capitolul cheltuieli și cu orientare spre profitabilitate la capitolul venituri”.

La ora actuală, echipa Bejenaru&Partners este formată din opt avocați, patru paralegali și doi angajați în schema personalui auxiliar.

Ce practici au avut motoarele turate în 2018

Anul trecut, activitatea firmei a  fost astfel structurată: Fiscal Law & Litigation - 30%; Corporate governance - 25%; Merges & Aquisition - 25% și Real Estate - 20 %. Astfel, echipa formată din avocatul coordonator Mihai Bejenaru-Dragoș și avocații Anca Stoian și Otilia Bordea a fost implicată în proiecte multiple în domeniul Real Estate, Corporate Law și Merges & Aquisition.

De asemenea, echipa care i-a inclus pe Mihai Bejenaru-Dragoș (coordonator) și pe avocații Camelia Cubleșan și Ciprian Păun a soluționat cauza Vădan c/a României pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Louxemburg, cu impact asupra numeroaselor litigii fiscale – TVA construcții persoane fizice cu relevanță pe tot teritoriul Uniunii Europene.

„Ca și până acum și în 2019 vom miza pe ingredientele cheie care ne-au asigurat succesul: profesionalismul și rezultatele obținute în proiectele în care ne implicăm. Să nu uităm că relatia avocat client este stabilă în măsura stabilității relației de încredere. Întotdeauna, în practica noastră profesională, onorariile stabilite au fost în acord cu complexitatea cazurilor și peste media pieței. Calitatea presupune costul corect”, a conchis Mihai Bejenaru-Dragoș.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1964 / 1978
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
    LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
    Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
    Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
    BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
    CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
    Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
    Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
    “ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
    NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
    Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...