
Deși există lichiditate mare și interes pentru finanțarea proiectelor de peste 100 mil. E, anul acesta vom vedea doar câteva astfel de tranzacții, spun avocații SAA. De vorbă cu Cristian Vlaicu, Partener & Head of Banking and Finance, despre criteriile ce trebuie îndeplinite de împrumutați, dobânzi și garanții, finanțări sindicalizate pentru proiecte ESG și mandatele ultimului an
25 Octombrie 2021
Ștefania EnacheÎn prezent, finanțările imobiliare, finanțările pentru investiții și cele privind capitalul de lucru sunt cel mai des întâlnite.
![]() |
Cristian Vlaicu, Partener & Head of Banking and Finance SAA |
Previziunile avocaților Stratulat Albulescu Attorneys At Law (SAA) conduc spre ideea că interesul pentru finanțarea unor proiecte mari va crește în mod constant.Chiar dacă nu a trecut criza sanitară, economia a reînceput să funcționeze la turație mare în acest an, fapt ce îi face pe experți să se aștepte la o nevoie din ce în ce mai ridicată de capital.Domeniile care vor absorbi cei mai mulți bani din piață sunt construcțiile (atât construcțiile pentru retail și birouri, cât și din zona comercială – depozite și parcuri industriale) și agricultura.Totuși, sursele de finanțare pentru agricultură sunt mult mai diversificate, astfel încât finanțarea bancară va fi îndreptată mai puțin către acest sector. „De asemenea, în sectoarele producției de bunuri va exista o creștere semnificativă a finanțării, dat fiind ca acestea au avut cel mai mult de suferit în ultimul an și cererea este din ce în ce mai mare. Nu în ultimul rând companiile din domeniul serviciilor vor avea nevoie mare de finanțare pentru dezvoltare si pentru finanțarea capitalului de lucru”, punctează Cristian Vlaicu, Partener & Head of Banking and Finance SAA.
La ora actuală, există bani în piață și există interes din partea băncilor, așa cum există și dorința clienților de a obține un singur credit, care să le acopere nevoia de finanțare și care să le ofere un singur punct de contact cu banca, așa cum se întâmplă în cadrul creditelor sindicalizate.
Se cristalizează tot mai multe proiecte care necesită astfel de finanțări, dar complexitatea acestora determină o perioadă destul de lungă pentru a se realiza.
„De la proiect si până la momentul acordării efective a împrumutului pot trece câteva luni. Fiecare bancă implicată are propriul management de proiect și toate acestea trebuie alăturate într-un tot, coerent. Pe lângă analiza tranzacției propuse de client, sunt analizate riscurile (în principal cele economice și juridice), structurarea tranzacției, împărțirea riscului de credit între finanțatori și alte aspecte care trebuie corelate și negociate înainte de finalizarea documentației de creditare și acordarea efectivă a creditului sindicalizat. Deși există lichiditate mare și interes pentru finanțarea proiectelor de peste 100 milioane euro, anul acesta vom vedea doar câteva astfel de proiecte”, menționează Cristian Vlaicu.
Partenerul SAA explică faptul că, în general, compania care dorește să acceseze un credit sindicalizat apelează la una dintre băncile la care are conturi deschise și cu care are o relație de afaceri mai strânsă. Într-o primă fază se încearcă accesarea unui credit bilateral. În cazul în care banca respectivă nu poate acorda integral creditul solicitat de către companie, aceasta din urmă mandatează banca respectivă sau o altă bancă – în cazul în care prima bancă nu are experiența necesară sau departament specializat în acordarea de credite sindicalizate – în vederea mandatării acesteia în calitate de aranjor principal al facilității.
„Rolul aranjorului este acela de a acorda asistență împrumutatului în structurarea facilității de credit (spre exemplu, în stabilirea termenului, a dobânzii, a garanțiilor, etc.), în găsirea altor instituții de credit care să participe la acordarea creditului și să negocieze termenii și condițiile documentației de credit. Aranjorul încheie un memorandum de informare cu fiecare bancă care își manifestă interesul de participa în creditul sindicalizat, în care include principalele informații referitoare la împrumutat și structura facilității de credit. În practică, în această fază au loc negocieri atât între companie și aranjor, cât și între acesta din urmă și potențialii finanțatori, astfel încât structura tranzacției să fie convenabilă atât împrumutatului, cât și finanțatorilor. După ce se finalizează structura tranzacției și se semnează un acord privind principalii termeni și condiții ale tranzacției, urmează faza redactării și negocierii documentației de credit, care stabilește în detaliu drepturile și obligațiile tuturor părților”, detaliază avocatul.
Criterii pentru acordarea finanțării
Pentru a beneficia de o finanțare, o firmă trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Cristian Vlaicu amintește faptul că, în primul rând, este analizat ratingul companiei, termenul de scadență al facilității, tipul tranzacției (finanțare de proiect, capital de lucru, achiziție de companie etc.), raportarea la tranzacții similare prin analizarea lichidității activului ce face obiectul finanțării și valoarea activelor/ bunurilor care pot fi aduse în garanție de către companie.
În astfel de proiecte, avocații au rolul de a asista din punct de vedere juridic atât aranjorul/finanțatorii, cât și împrumutatul cu privire la redactarea documentației care se semnează între aranjor și împrumutat/finanțatori, cât și cu privire la aspectele juridice care pot apărea cu privire la structurarea tranzacției și pachetul de garanții ce urmează a fi acordate (spre exemplu, analiza juridică a unor situații de tipul „financial assistance”, „corporate benefit”, anularea unor acte în cazul în care împrumutatul intră în insolvență, etc.).
„Orice aspect care nu este corect stabilit în această fază poate conduce la întârzieri în faza de redactare și negociere a documentației de credit și chiar la răspunderea aranjorului față de finanțatori”, atrage atenția Partenerul SAA.
![]() Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
În prezent, finanțările imobiliare, finanțările pentru investiții și cele privind capitalul de lucru sunt cel mai des întâlnite. „Cu toate acestea, nu trebuie să ne limităm la un anumit tip de proiecte fezabile pentru finanțare. Sunt mai multe elemente, descrise mai sus, care sunt luate în considerare de către instituțiile de credit în acordarea creditelor sindicalizate, cum ar fi lichiditatea proiectului finanțat, ratingul împrumutatului și pachetul de garanții acordate de acesta în favoarea finanțatorilor. Stabilirea dobânzilor se face de către finanțatori atât în funcție de criteriile amintite mai sus, cât și de costul suportat de către aceștia pentru a se împrumuta la rândul lor de pe piață. Cu cât ratingul de țară și cel al companiei finanțate este mai bun, istoricul de rambursare a creditelor este unul fără incidente sau proiectul finanțat este fezabil din punct de vedere economic și are o lichiditate cât mai mare, iar activele/bunurile aduse în garanție au valoare de lichidare mai mare, cu atât marja aplicată este mai mică. De asemenea, tipul de credit acordat are o importanță semnificativă în stabilirea dobânzii”, precizează interlocutorul BizLawyer.
Cristian Vlaicu este de părere că trendul va fi unul ascendent, cu o creștere semnificativă a numărului de tranzacții de acest tip. Totuși, are unele rezerve cu privire la o astfel de creștere a numărului de credite sindicalizate, dacă criza sanitară va impune restricții similare celor din anul 2020.
Finanțările sindicalizate pentru proiecte ESG
În ceea ce privește finanțările sindicalizate pentru proiecte ESG, Cristian Vlaicu subliniază faptul că tipul acesta de facilități sunt credite prin care băncile acordă un discount clientului, în măsura în care anumite obiective privind mediul sau o altă componentă ESG este îndeplinită. În cazul în care nu se realizează, clientul este penalizat. În acest context, se creează un interes material imediat al clientului pentru componenta ESG, respectiv în îndeplinirea sau realizarea obiectivului. „Din punctul de vedere al băncii, sunt și alte aspecte implicate, cum sunt raportările de risc pe baza criteriilor ESG, precum și încadrarea clienților, constituirea portofoliului de clienți pe baza ESG. Pentru a pregăti piața însă, este necesar, în primul rând, ca participanții la procesul de creditare să fie pregătiți - atât băncile, cât și clienții acestora. În sistemul bancar încep să apară reglementări interne și produse adaptate acestei concepții. Pe de o parte, banca trebuie să își asume un cost mai mic al creditului și deci marje de profit mai mici, dar în același timp, responsabilitatea socială și de mediu este crescută prin adaptarea și participarea în mod activ la dezvoltarea acestei componente.”, mai spune specialiastul intervievat de BizLawyer. Până acum, avocații SAA nu au fost implicați în mod direct în astfel de finanțări, dar au avut contacte cu clienți interesați în astfel de proiecte. De altfel, nu sunt prea multe finanțări de acest fel pe piața din România. |
Activitatea din ultimul an
Echipa SAA, coordonată de Cristian Vlaicu, Partener coordonator al practicii de Drept Bancar și Finanțări, a acordat, în perioada 2020 – 2021, asistență juridică într-un proiect care a vizat un credit sindicalizat. În acest dosar, Cristian Vlaicu a fost asistat de către avocații Cosmin Roman (Associate), Amanda Csaki (Associate) și Roxana Ioncu (Associate).
„În ultimul an am fost implicați în acordarea de asistență juridică unei companii din sectorul de Fitness și Wellness în accesarea unui credit sindicalizat acordat de către Banca Transilvania și Raiffeisen Bank garantat atât cu garanții mobiliare, cât și cu garanție de stat din partea Băncii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK S.A., acordată în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19. Implicarea noastră a inclus revizuirea și negocierea întregii documentații de credit constând într-un contract de facilitate de credit angajant non-revolving pentru capital de lucru, a mai multor contracte de garanție mobiliară (asupra unor bunuri mobile, conturi bancare, acțiuni), a unui contract de subordonare, precum și a restului de documente specifice pentru astfel de tranzacții. Am fost de asemenea implicați în revizuirea și negocierea convenției de garantare și a scrisorii de garanție încheiate cu Eximbank S.A., acționând în numele și pe seama statului”, a mai spus Cristian Vlaicu în discuția cu BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1127 / 2029 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...