ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dreptul mediului | Rapoartele de tip due-diligence cu accent pe analiza problemelor de mediu în tranzacţii de M&A, printre cele mai frecvente proiecte ale avocaților D&B David și Baias. Anda Rojanschi, Partener: Când business-ul e dependent de existența autorizațiilor de mediu, chestiunile legale din acest domeniu vor ocupa un loc important în contextul tranzacției, indiferent de modalitatea de structurare a acesteia

31 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Avocații se așteaptă la o intensificare a activității atât în ceea ce privește consultanța privind redactarea contractelor și a îndeplinirii obligațiilor de mediu, cât și în ceea ce privește asistența acordată clienților în relațiile cu autoritățile de mediu în procedurile de inspecție fiscală și cele litigioase.

Ana-Maria Iordache (stanga) si Anda Rojanschi, Parteneri D&B David si Baias

 
 
Firma D&B David și Baias are o practică de mediu puternică, departamentul înregistrând, și în acest an, o creștere semnificativă datorită numărului important de proiecte pe care avocații le-au avut în lucru. Creșterea numărului de proiecte se explică, pe de o parte prin intensificarea controalelor efectuate de autorități, iar pe de altă parte prin tendința generală pe care antreprenorii o au de a crește conformitatea cu diversele reglementări și de a fi cu un pas înaintea noilor reglementări, în toate domeniile de activitate.

Pe acest fond, bilanțul casei de avocatură la finalul anului 2018/2019 a fost unul pozitiv, fiecare dintre ariile de practică înregistrând numeroase proiecte în aria Dreptului mediului. Reprezentanții D&B David și Baias sunt optimiști în privința anului care urmează, având în vedere proiectele aflate în curs de desfășurare.


”În perioada 2018/2019, echipa de M&A, cu sprijinul echipei de mediu din PwC România, a efectuat numeroase analize tip due diligence cu accent pe problemele de mediu, pentru diferite tipuri de tranzacţii, din domenii diverse, precum colectarea de deșeuri, industria construcțiilor, industria textilă și, nu în ultimul rând, industria furnizării de energie. Cu titlu de exemplu, în 2019, D&B David și Baias a acordat asistență unui client în vederea achiziționării unei societăți care activează în domeniul colectării deșeurilor periculoase și nepericuloase. Activitatea noastră a presupus realizarea analizei juridice, dar și a analizei specifice de mediu, cu sprijinul colegilor din echipa de mediu a PwC România, precum și consultanță juridică pe parcursul pregătirii și negocierii documentelor tranzacției. De asemenea, într-un alt proiect, avocații D&B David și Baias au asistat un client mare din domeniul retailului pe parcursul derulării inspecției fiscale derulate de Autoritățile de mediu, căruia i-au acordat consiliere atât cu privire la abordarea problemelor de dreptul mediului, cât și la aspectele procedurale ale derulării controlului de către AFM”, declară Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias.

Cele mai frecvente proiecte pe partea de mediu în care firma D&B David și Baias și echipa specializată a PwC România au fost implicate au avut în vedere asistența în efectuarea unor rapoarte de tip due diligence cu accent pe analiza problemelor de mediu pentru diferite tipuri de tranzacţii (fuziuni, achiziţii etc.) sau revizuirea autorizaţiilor şi avizelor societăţii din perspectiva prevederilor specifice dreptului mediului.
De asemenea, avocații au oferit consultanţă privind interpretarea şi aplicarea diferitelor proceduri privind probleme de drept al mediului și asistență în redactarea contractelor.






Experții s-au implicat și în organizarea unor cursuri și traininguri pentru perfecționarea angajaților cu responsabilități în gestionarea aspectelor legate de Dreptul mediului și confirmarea cu obligațiile legale privitoare la Fondul pentru Mediu. În aceeași categorie intră și asistența și reprezentarea în procedurile de inspecție, asistența și reprezentarea în etapele de contestații administrative ale actelor de impunere emise de AFM, dar și asistența și reprezentarea în litigii demarate împotriva actelor de impunere emise de AFM.

Multe dintre tranzacțiile în care avocații firmei s-au implicat ca și consultanți au inclus și o parte importantă legată de Dreptul mediului. „În general, acolo unde business-ul în discuție este unul dependent de existența autorizațiilor de mediu, chestiunile legale din acest domeniu vor ocupa un loc important în contextul tranzacției respective, indiferent de modalitatea de structurare a acesteia (vânzare de participații sau a întregii afaceri). În acest sens, fie că suntem de partea vânzătorului sau de partea cumpărătorului, echipa noastră se confruntă constant cu astfel de chestiuni și acordă consutanță juridică clienților în cadrul procedurilor de transfer al autorizațiilor de mediu. Acest lucru se dovedește a fi necesar de cele mai multe ori și este un punct sensibil în economia tranzacțiilor, uneori din cauza prevederilor legislative, care nu sunt întotdeauna clare sau sunt într-o continuă actualizare, alteori din pricina interpretărilor diferite pe care le pot avea autoritățile în practică”, subliniază Anda Rojanschi.

Legislația din domeniu dinamizează activitatea consultanților

Anul în curs a fost unul în care a fost definitivat întregul pachet legislativ în domeniul protecției mediului. De asemenea, s-a avut în vedere implementarea acestor modificări legislative de amploare. În acest context, avocații se așteaptă la o intensificare a activității atât în ceea ce privește consultanța privind redactarea contractelor și a îndeplinirii obligațiilor de mediu, cât și în ceea ce privește asistența acordată clienților în relațiile cu autoritățile de mediu în procedurile de inspecție fiscală și cele litigioase. 

„În general, ultimii doi ani au fost guvernați de modificări legislative esențiale care au venit la pachet cu o ușoară schimbare de paradigmă în ceea ce privește legislația de mediu, în special cea referitoare la gestionarea ambalajelor și reciclarea selectivă. Astfel, prin modificările aduse de OUG 74/2018 s-a regândit mecanismul de realizare a obiectivelor de valorificare/reciclare a deșeurilor de ambalaje prin metoda transferului de responsabilitate, fiind reglementate noi condiții de autorizare a organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), dar mai ales fiind adoptate prevederi specifice și riguroase în ceea ce privește responsabilitatea și controlul acestor organizații. Legea nr. 143/2018 a adus de asemenea o serie de modificări importante și în zona contribuțiilor datorate de operatorii economici care introduc pe piață baterii/acumulatori portabili și echipamente electrice și electronice”, menționează Ana-Maria Iordache, Partner D&B David și Baias.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele avocaților din această arie de practică

Avocatul amintește și modificările aduse Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, prin OUG 74/2018, prin care se reglementează în sarcina producătorilor de deșeuri și a autorităților administrației publice locale obligația de a atinge, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizarea și reciclarea deșeurilor, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse. „Astfel, noile reglementări impun aplicarea ,,taxării la groapă” în scopul de a susține implementarea treptată a obiectivului de reducere a cantităților de deșeuri care se depozitează și stimulează, prin utilizarea instalațiilor de gestionare a deșeurilor și eliminarea deșeurilor doar în depozite de deșeuri conforme, asigurându-se creșterea cantităților de deșeuri colectate, sortate, tratate mecanobiologic, și cu scopul precis ca din 2020 să fie atins obiectivul minim prevăzut în Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile”, explică specialistul.

De asemenea, recenta OUG 50/2019 a adus o nouă serie de modificări în această materie, cele mai importante fiind reducerea țintelor de reciclare pentru agenții economici, implementarea unei taxe de 2% din veniturile obținute din vânzarea de deșeuri, precum și majorarea cuantumului ecotaxei respectiv lărgirea sferei de aplicare a acesteia.

O practică din linia întâi


Practica de Dreptul mediului este strâns legată de ariile principale din activitatea D&B David și Baias, iar din acest motiv va continua să rămână în linia întâi și în anul 2020. „Cât privește o linie strategică a firmei noastre pentru abordarea acestei practici, echipele noastre de Corporate M&A, precum și echipa de litigii vor continua să colaboreze îndeaproape cu specialiștii de mediu ai PwC România. Cunoștințele tehnice și practice ale colegilor din PwC sunt întotdeauna un plus pe care ne bucurăm să îl putem aduce clienților noștri”, precizează Anda Rojanschi.

Avocatul arată că în materie de consultanță, firma are numeroase proiecte constând în efectuarea unor rapoarte de tip due diligence cu accent pe analiza problemelor de mediu pentru diferite tipuri de tranzacţii.

În privința litigiilor, volumul de activitate a fost de asemenea semnificativ, D&B David și Baias acordând asistență și reprezentare unui număr semnificativ de companii în dispute administrative sau litigioase având componente de dreptul mediului.

Echipa de Corporate/M&A a D&B David și Baias include și avocați specializați în dreptul mediului, care cu sprijinul echipei de mediu a PwC România oferă servicii de consultanţă integrate cu privire la protecţia mediului, acoperind aspecte juridice, tehnice şi fiscale. Din echipa de M&A a D&B David și Baias se ocupă de chestiuni de dreptul mediului Anda Rojanschi și Adina Oprea, iar din echipa de litigii Dan Dascălu, Ana Maria Iordache și Iacob Buga. Din echipa de mediu a PwC România fac parte Andreea Giovani și Carmen Dan.

„Clienții care apelează la serviciile noastre în materia dreptului mediului provin din diverse industrii cu accent pe industriile afectate în mod specific de această legislație – mari producători din industria grea, industria bateriilor, industria alimentară, retail, construcții. Totodată, tipul serviciilor prestate diferă în funcție de nevoile clienților, fiind axate atât pe aspecte de autorizare, cât și pe aspecte de analiză în cadrul proiectelor de M&A sau de asistență și reprezentare în cadrul inspecțiilor fiscale și a litigiilor de contencios administrativ”, arată Partenerul D&B David și Baias.

Dreptul mediului implică un grad mare de inovație

Un domeniu atât de dinamic și cu o legislație relativ nouă, așa cum este Dreptul mediului, implică un grad mai ridicat de inovație. Ana-Maria Iordache precizează că avocații au încercat să țină pasul cu această arie și să fie mereu la curent cu tendințele internaționale, europene și naționale și să vină în preîntâmpinarea clienților.

În acest sens, un element inovativ ar fi faptul că Ana Maria Iordache , unul dintre avocații parteneri ai firmei, coordonează grupul de Dispute și Controverse administrative în Dreptul mediului în cadrul  grupului regional PwC Tax Controversy and Dispute Resolution – Central and Eastern Europe, fiind așadar la curent cu legislația și practica din alte state în acest domeniu. „Totodată, organizăm cursuri dedicate clienților noștri din industrii impactate de modificările legislative în materia dreptului mediului în scopul pregătirii profesionale a angajaților cu responsabilități în gestionarea obligațiilor de mediu”, mai spune Partenerul D&B David și Baias.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1424 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...