ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Practica de Employment din cadrul firmei Bulboacă & Asociații este una extrem de variată, accentul fiind pus, în ultima perioadă, pe proiecte care reflectă noul tipic al relațiiilor de muncă | Andrada Bulgaru, Partener: Inerția îi poate costa foarte mult pe angajatori. Aceștia trebuie să se reinventeze, ieșirea din tiparele consacrate fiind cheia reușitei lor

20 Iunie 2022   |   Ștefania Enache

Andrada Bulgaru apreciază că este o perioadă de tranziție, în care lucrurile, inclusiv din perspectiva juridică, se reașază, unele dintre ele chiar redefinindu-se.

Andrada Bulgaru, Partener - Bulboacă & Asociatii

 
 
Cea mai mare provocare a momentului, în domeniul resurselor umane, îl constituie adaptarea angajatorilor la noile nevoi ale salariaților și la specificul actual al pieței muncii. „Deși, teoretic, poate părea ceva accesibil tuturor, parametrii redefiniți sunt uneori diametral opuși celor care caracterizau relațiile de muncă înainte de 2020 și presupun același nivel al capacității de schimbare a mentalității. Or, așa cum bine știm, ancorarea în propriile credințe sau cutume este specifică majorității, iar efortul făcut spre acceptarea elementelor de noutate poate fi unul deloc de neglijat”, atrage atenția Andrada Bulgaru, Partener Bulboacă & Asociații.


În acest context, practica de Dreptul muncii din cadrul firmei de avocatură Bulboacă & Asociații este una extrem de variată. În ultima perioadă, accentul se pune, mai ales, pe proiecte care reflectă noul tipic al relațiiilor de muncă, acela care are în componenta sa flexibilitatea și care este definit printr-o dinamică aparte a raporturilor angajat-angajator.

Andrada Bulgaru apreciază că este o perioadă de tranziție, în care lucrurile, inclusiv din perspectiva juridică, se reașază, unele dintre ele chiar redefinindu-se.

„Încetarea stării de alertă a însemnat pași către revenirea la situația preexistentă pandemiei, fiind eliminată, printre altele, obligativitatea organizării muncii în regim de telemuncă. Modificările legislative însă nu reflectă realitatea pieței muncii, aceea care constă în introducerea elementului „telemuncă” în aproape toate domeniile care permit desfășurarea remote a activității angajatului. Încetarea stării de alertă a mai avut o serie de consecințe, printre care obligativitatea inițierii negocierii contractelelor colective de muncă la nivelul angajatorilor ale căror contracte colective de muncă au fost prelungite automat pe perioada stării de alertă, acordarea de zile libere părinților până în iunie 2022 (măsură căreia i-a lipsit obiectul, școlile nemaiorganizând cursuri online), precum și neacordarea, începând cu 31 martie, a șomajului tehnic precum și a indemnizației „kurzarbeit”, începând cu iunie 2022 (în măsura în care această decizie nu va fi prelungită, între timp, până la finele anului 2022)”, punctează avocatul.




De altfel, „resursa umană” s-a redefinit și ea în pandemie, astfel încât responsabilii de la nivelul fiecărui angajator trebuie să fie foarte atenți la salariații pe care îi au și la satisfacerea nevoilor acestora, inclusiv pentru a preîntâmpina migrarea acestora, aspect foarte întâlnit pe piața forței de muncă de astăzi.

„În același timp, angajatorii vor trebui să se asigure, în noul context, de productivitatea fiecărui angajat prin politici clare și transparente. Un lucru este cert: inerția poate să îi coste foarte mult pe angajatori, iar aceștia trebuie să se reinventeze pentru a putea face față, de o manieră compatibilă cu interesul societății, noului context”, mai spune Andrada Bulgaru.

În lumina noilor condiții, tendința multor angajatori a fost aceea de adaptare treptată. Totuși, salariații se așteaptau ca mișcările să fie substanțiale și imediate, lucru destul de greu de realizat. „Riscurile sunt dintre cele mai serioase pentru angajator, mai ales de ordin financiar, și consider că deschiderea angajatorilor și ieșirea din tiparele consacrate este cheia reușitei lor”, atenționează avocatul.

Elementele de noutate

Proiectele pe care avocații Bulboacă & Asociații le-au avut în lucru au continuat să fie interesante, nelipsindu-le, nici in ultimul an, elementul de noutate.

Astfel, pe lângă proiectele care au reflectat modificările legislative din perioada pandemică, precum și emiterea de opinii, negocieri contracte colective de muncă, modificări contracte individuale de muncă, regulamente și politici etc., un element actual și delicat îl reprezintă hărțuirea la locul de muncă. „Hărțuirea morală este o noțiune cu care angajatorii devin din ce în ce mai familiarizați și suntem în punctul în care relațiile de muncă se definesc și din această perspectivă”, explică Partenerul Bulboacă & Asociații.

Toate mandatele care au vizat practica de Dreptul muncii au fost coordonate de Andrada Bulgaru, care a făcut echipă cu experți din cadrul departamentului. Chestionată de BizLawyer, avocatul nu a numit un anumit proiect ca fiind cel mai dificil, menționând că majoritatea dosarelor sunt frumoase și complexe. A amintit, însă, că în această categorie se încadrează concedierile, individuale sau colective, al căror nivel de implicare poate presupune inclusiv plaje întinse de timp.

„Din fericire, nu am avut clienți care au închis business-urile, însă am avut restructurări majore, inclusiv un proiect care a presupus o restructurare multijuriscțională, care a necesitat colaborarea cu case de avocatură străine. Multe dintre concedieri ajung în instanță, însă societatea noastră se poate lăuda, până la acest moment, cu o rată de succes de 100%”, a subliniat avocatul.

Printre mandatele soluționate de Bulboacă & Asociații s-au aflat și proiecte care au vizat concedierea unor membri ai echipelor de management. „În cazul top management-ului, în mod particular, există premisa ajungerii la un acord și încetării amiabile a raporturilor de muncă, neajungând cu diferendul în faza litigioasă. De cele mai multe ori, societatea noastră reprezintă interesele angajatorului/ societătii-mame. În ceea ce privește proiectele în derulare, acestea vizează concedieri (inclusiv litigii), negocieri colective, precum și asistența day-to-day oferită clienților”, precizează Andrada Bulgaru.

Departamentul de Dreptul muncii din cadrul Bulboacă & Asociații, în componenta lui actuală, este format din avocați cu o pregătire solidă în domeni. Echipa este coordonată Andrada Bulgaru, avocat implicat în multiple reorganizări, negocieri colective complexe, dar și în conceperea și redactarea pachetelor de remunerare și compensare a personalului de conducere. De asemenea, Andrada a gestionat aspecte delicate din sfera conflictelor de muncă.

Partenerul Bulboacă & Asociații este de părere că dedicarea, implicarea în toate aspectele care țin de activitatea și business-ul unui client, pentru a putea oferi un advice complet și complex și, nu în ultimul rând, dezvoltarea cu clienții de relații de încredere, apropiate reprezintă principalele atuuri ale firmei de avocatură.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 743 / 1864
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...