De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București. Azi, Adelina-Patricia Buică: Momentan, pentru mine Civilul reprezintă rațiunea, iar Penalul pasiunea. Pentru ca studenții să fie mai pregătiți pentru întâlnirea cu realitatea factuală, programa ar trebui să ia tot mai mult în considerare experiența practică
16 Iunie 2021
Ștefania EnacheLa examenul de admitere la facultate a obținut 87 de puncte, plasându-se pe poziția a noua în lista admișilor.
BizLawyer a stat de vorbă cu tinerii care, în ultimii ani, au reușit să intre printre primii la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.O astfel de performanță vine la pachet cu o responsabilitate uriașă. Studentul care a fost admis cu un punctaj mare are obligația de a confirma acest rezultat și în sesiunile de examene. Vă prezentăm poveștile acestor tineri, experiențele pe care ei le-au trăit până acum, dar și sfaturile pe care le au pentru cei care se gândesc să abordeze Dreptul.
Pentru Adelina-Patricia Buică, Facultatea de Drept nu a fost prima opțiune, ci a venit chiar la final, atunci când, după cum mărturisește chiar tânăra, „se instalase panica de a alege ce cale să urmez în viitor”.
Pentru Adelina-Patricia Buică, Facultatea de Drept nu a fost prima opțiune, ci a venit chiar la final, atunci când, după cum mărturisește chiar tânăra, „se instalase panica de a alege ce cale să urmez în viitor”.
O întâlnire fericită
În primii ani de liceu, Adelina visa să intre în rândul Poliției Române. Și-a dat însă seama că o astfel de profesie nu i se potrivește, așa că a căutat alte variante. „Ceea ce m-a determinat să iau decizia de a urma cursurile Facultății de Drept a fost o vizită a unei doamne judecător la liceul din Alexandria pe care l-am absolvit. În urma discuțiilor pe care le-am purtat, am început să cred din ce în ce mai tare că acesta este și drumul meu. Văzând că toți cei din jur începuseră deja pregătirea pentru admiterea la diverse facultăți, am hotărât să nu mai aștept nici eu. Am reușit astfel să mă pregătesc pe parcursul ultimului an de liceu”, povestește studenta.
La examenul de admitere la facultate a obținut 87 de puncte, plasându-se pe poziția a noua în lista admișilor. „Numărul celor înscriși a fost de 1.330 de persoane, ceea ce a făcut ca momentul acesta să reprezinte o reală reușită care mi-a consolidat încrederea în propriile puteri. Totuși, nu consider că punctajul acesta îți procură vreun avantaj pe parcursul facultății din partea domnilor profesori, ci numai la nivelul învățământului la buget, alături de bursă”, punctează Adelina.
Tânăra venea deja cu un bagaj important, având în vedere că a absolvit Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria, ca șefă de promoție datorită faptului că a reușit să termine cei patru ani de liceu cu media 10, alături de media 10 la examenul de Bacalaureat. „Perioada liceului este o amintire plăcută, pe care nu am prețuit-o la acea vreme, cum se întâmplă adesea, pentru că încă nu îți poți da seama că vin perioade mai solicitante atât academic, cât și în ceea ce privește căpătarea unui stil de viață independent, odată cu maturizarea. Pe parcursul liceului am fost o elevă conștiincioasă, m-am integrat în colectivul clasei și aveam o relație bună și cu domnii profesori pe care îi apreciez pentru apropierea pe care o manifestă față de elevi”, își amintește Adelina.
Prima sesiune este momentul în care liceul s-a încheiat
După euforia admiterii și bucuria de a deveni student, urmează un moment cu adevărat important: prima sesiune. Adelina susține că momentul acesta este „cel în care te oprești și îți spui că liceul chiar s-a încheiat, pentru că până atunci nu realizezi prea clar diferența, decât din atmosfera cu mult mai formală din amfiteatrele Facultății de Drept. Odată cu prima sesiune, reușești să simți esența vieții de student”. Pentru tânăra din Alexandria prima sesiune nu a fost chiar o tragedie, având în vedere că s-a pregătit constant pentru seminarele săptămânale, ceea ce i-a ușurat semnificativ munca din timpul sesiunii. „Iar după ce am văzut că acest sistem dă roade, am păstrat acest mod de abordare și în celelalte sesiuni. Rezultatele au fost în majoritatea lor maxime. Trecerea de la liceu la facultate nu am simțit-o inițial din punct de vedere academic, ci doar din perspectivă socială, deoarece ceea ce „m-a trezit” a fost desprinderea de familie. Ulterior au venit și celelalte elemente care au completat ceea ce începusem să simt, însă experiența studenției în formatul dinaintea pandemiei a fost cu adevărat plăcută, acoperind într-o anumită proporție dorul de casă”, mai spune Adelina. |
A simțit deja atmosfera din instanțe
Tânăra nu a avut până acum ocazia de a vedea care este atmosfera de lucru într-o firmă de avocatură, dar obiectivul său principal de acum este acela de a obține un stagiu de practică într-o astfel de societate. „Îmi doresc să experimentez cât mai multe arii ale profesiilor juridice pentru a-mi da seama unde mă regăsesc. Până acum am reușit să simt doar atmosfera instanțelor, respectiv Secția de contencios administrativ și fiscal de la Tribunalul Teleorman, unde l-am cunoscut pe domnul judecător Andrei-Radu Dincă, fiind de altfel cel care m-a introdus în această lume practică a juridicului. Am participat și la câteva ședințe de judecată la Curtea de Apel din București, în domeniul dreptului civil și penal”, menționează studenta.
Faptul că mai are destul de mult de parcurs până la licență o face pe Adelina să nu se pronunțe deocamdată în legătură cu ramura de Drept pe care o va aborda. „Consider că este prematur să mă pronunț asupra uneia. Atât dreptul privat, cât și dreptul public m-au fascinat, însă unii dintre colegii mei cu care am interacționat mai mult și mă cunosc destul de bine susțin că mă văd judecător în civil. Momentan îmi doresc să urmez Institutul Național al Magistraturii după licență, însă este doar dorința mea. După cum spuneam, acești ani îmi vor arăta dacă ceea ce îmi doresc se potrivește cu ceea ce sunt, iar dacă mi se va infirma dorința, sunt deschisă spre alte profesii juridice pe care le voi găsi concordante cu personalitatea mea. Pe parcursul primului an, mi-au plăcut mai multe cursuri – Dreptul Constituțional, Dreptul Administrativ, Dreptul Roman, însă cu Dreptul Civil există două variante: love or hate. Din fericire, pe mine m-a cucerit, însă în anul al doilea a apărut și Dreptul Penal. Dacă Civilul a avut mai mult timp să mă cucerească, Penalul e în faza de curtare, însă i-am oferit din ce în ce mai multe șanse. Rămâne de văzut cu care dintre cele două se va forma relația mai consolidată. Momentan, pentru mine Civilul reprezintă rațiunea, iar Penalul pasiunea”, subliniază tânăra.
Pe un licean care ia în calcul posibilitatea de a studia Dreptul, Adelina îl sfătuiește să se informeze întâi despre cum arată măcar principalele profesii juridice pentru a-și da seama dacă acest domeniu se intersectează într-o anumită măsură cu personalitatea lui, pentru că s-ar putea ca ceea ce ne dorim cu tărie să nu fie potrivit pentru noi.
„Există mai multe persoane din aceste profesii juridice pe care le admir pentru modul în care și-au dezvoltat cariera, dar și pentru felul în care privesc domenii de drept, le înțeleg și le transmit mai departe cu pasiune. Ceea ce mă inspiră la acești oameni este capacitatea de a vedea mai profund decât litera legii, de a simți principiile dreptului și de a rămâne oameni, dincolo de carieră. În rest, consider că fiecare persoană își are propriul drum pe care și-l croiește alături de ceea ce îi este menit.”
Adelina-Patricia Buică
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Studenții vor mai multă practică
În ciuda tendințelor care domină în rândul tinerei generații, Adelina s-a pronunțat foarte clar, subliniind că nu-și dorește să studieze în străinătate, ci vrea să rămână în România.
De asemenea, este de părere că sistemul de învățământ de la noi din țară se poate îmbunătăți constant. Referindu-se la facultățile de drept, Adelina atrage atenția că, în acest moment, programa de învățământ este axată pe partea teoretică, iar studenții trăiesc cei patru ani cu realitatea pe care ei și-o formează, pe baze idealiste, romantice chiar.
„La finalul facultății se lovesc de carențele lumii practice, fie că acestea sunt cauzate de lipsurile din legislație, fie pentru că practicienii sunt oameni și pot aprecia diferit sau pot greși. Pentru ca studenții să fie mai pregătiți pentru întâlnirea cu realitatea factuală, programa ar trebui să ia tot mai mult în considerare experiența practică, având în vedere că cele două săptămâni obligatorii aferente primului an de studiu reprezintă o perioadă aproape nesemnificativă”, susține tânăra.
Ea are o opinie foarte clară legată și de instituția de învățământ în care este studentă. „Încercând să mă plasez obiectiv, printre plusurile facultății se numără acele cadre didactice care, pe lângă pregătirea impecabilă, se pun în ipostaza studentului și reușesc astfel să transmită informația în forma pe care studentul o înțelege și o poate asimila, dar totodată și la standardele dorite. La capitolul minusuri, pot menționa aplecarea către opiniile studenților atunci când se iau decizii sau măsuri care îi privesc. În acest sens, pot să menționez faptul că există un grup consultativ al studenților merituoși din care și eu fac parte. Ni s-a cerut, intr-adevăr, părerea cu privire la ultimul eveniment neplăcut al facultății, respectiv cel referitor la fraudă. Astfel că se poate vedea că se fac pași spre îmbunătățirea acestui aspect”, apreciază Adelina.
În ceea ce privește cursurile cu cel mai mare succes, tânăra menționează că, în acest semestru, a observat că numărul cel mai mare de studenți care participă la cursurile online se înregistrează, în general, la profesorul Flavius Antoniu Baias. „Îmi amintesc, de asemenea, că la cursul de Instituții Politice din anul întâi al domnului profesor Bogdan Dima abia îți găseai un loc. Foarte mulți studenți participau și la cursul de drept administrativ al doamnei profesor Dana Tofan, pe care am fost nevoiți să îl mutăm în Aula Magna, având în vedere numărul mare de studenți.La materia Drept Civil studenții participă în general în număr mare, astfel că și la cursurile din anul întâi ale domnilor profesori George Ilie si Radu Rizoiu participau studenții în număr mare”, povestește Adelina.
Studenția în pandemie
Adelina nu consideră că viața de student este una grea, doar că pandemia a produs schimbări importante. „Mici deficiențe se întâlnesc oriunde, ceea ce e important este celeritatea cu care se depășesc. Probabil problema actuală ar fi faptul că unii studenți nu dispun de condițiile necesare pentru desfășurarea cursurilor online, însă știu că din partea facultății a existat deschiderea de a oferi ajutor în sensul asigurării de echipament. Pentru mine, ca studentă la Drept, schimbarea înseamnă faptul că suntem privați de atmosfera din amfiteatru care involuntar te determina să te integrezi în peisaj, în timp ce de acasă e mai dificil să rămâi concentrat când prin decor apare mama supărată că nu ai făcut curățenie, în timp ce tu ești la seminar și te străduiești să asculți și să înțelegi superficia”, nuanțează tânăra.
În aceste vremuri, tinerii nu prea simt calitatea de student așa cum se simțea atunci când se întâlneau cu colegii pe scările facultății pentru a merge la cursuri și seminare. „De asemenea, la seminarele în format fizic, discuțiile se desfășurau mult mai natural, era mai ușor să intervii și să adresezi întrebările de moment. Online, apar dificultăți legate de funcționarea camerei, a microfonului, se pierde timpul din cauza acestor aspecte tehnice”, mai spune studenta.
Totuși, Adelina a învățat lecții importante în această pandemie, lecții care în mod sigur o vor ajuta în viață. „Am învățat să prețuiesc tot ce trăiesc, pentru că înainte să fiu privată de anumite aspecte, le vedeam atât de firești, încât credeam că oricum mi se cuvin, le vedeam inerente omului, însă se pare că anumite laturi ale vieții sunt adevărate privilegii”, conchide tânăra.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 78 / 145 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...