
ASF a semnat contractul de 96,4 mil. lei pentru finanţarea proiectului de transformare digitală a autorităţii
27 Mai 2025
AgerpresPotrivit ASF, implementarea acestui proiect finanţat din fonduri europene reprezintă un progres important în procesul de modernizare şi eficientizare a funcţiilor instituţiei legate de reglementare, autorizare, supraveghere şi control, inclusiv a activităţilor de gestionare a petiţiilor, de soluţionare alternativă a litigiilor şi de promovare a educaţiei financiare, fiind menit să redefinească modul în care Autoritatea îşi desfăşoară activitatea şi interacţionează cu piaţa financiară nebancară.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în calitate de beneficiar, a semnat, luni, 26 mai 2025, contractul de finanţare a proiectului de transformare digitală a instituţiei, valoarea acestuia fiind de 96,4 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Contractul a fost semnat la sediul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) de către Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, şi Ana Maria Buşoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) din cadrul ADR, care a semnat în numele şi pentru Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Contractul a fost semnat la sediul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) de către Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, şi Ana Maria Buşoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) din cadrul ADR, care a semnat în numele şi pentru Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Proiectul, intitulat "Digitalizarea Accesului pentru Cetăţeni şi Companii la Investiţii prin Asigurarea unei Pieţe Financiare Sustenabile - D A C C I A PIFS", depus în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PoCIDIF), are o valoare totală de 96,431 milioane lei, din care Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) - 72,275 milioane lei şi contribuţie naţională - 24,156 milioane lei. Proiectul are o durată de implementare de trei ani.
Potrivit ASF, implementarea acestui proiect finanţat din fonduri europene reprezintă un progres important în procesul de modernizare şi eficientizare a funcţiilor instituţiei legate de reglementare, autorizare, supraveghere şi control, inclusiv a activităţilor de gestionare a petiţiilor, de soluţionare alternativă a litigiilor şi de promovare a educaţiei financiare, fiind menit să redefinească modul în care Autoritatea îşi desfăşoară activitatea şi interacţionează cu piaţa financiară nebancară.
"Semnarea contractului de finanţare marchează un moment important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară şi pentru direcţia pe care ne-am asumat-o: digitalizarea ca pilon central al transformării instituţionale. Este un proiect strategic, primul finanţat din fonduri europene la nivelul ASF, care va permite dezvoltarea unor soluţii digitale moderne, cu impact direct asupra eficienţei operaţionale, transparenţei şi accesului facil la servicii, atât pentru consumatori, cât şi pentru actorii din sectorul financiar nebancar. Apreciez în mod deosebit contribuţia colegilor din ASF care au lucrat cu profesionalism şi dedicare la pregătirea acestui proiect. Mulţumesc, de asemenea, echipei Autorităţii pentru Digitalizarea României pentru sprijinul tehnic acordat", a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, citat în comunicat.
Acest proiect vine în întâmpinarea nevoii de transformare digitală a proceselor interne de lucru în toate funcţiile de business ale ASF şi a noilor provocări în procesul de adoptare a cadrului european de reglementare, ce susţine obiectivul de integrare a noilor concepte privind finanţele digitale şi finanţele sustenabile.
"Marcăm astăzi începutul unei etape esenţiale în evoluţia instituţiei noastre - trecerea la o structură digitală modernă şi eficientă care să guverneze toate funcţiile ASF. Acest proiect nu este doar o investiţie în tehnologie, ci este o investiţie în viitorul ASF şi în capacitatea noastră de a răspunde mai rapid, mai clar şi mai transparent atât aşteptărilor consumatorilor, cât şi nevoilor pieţei financiare nebancare. Mă bucur să coordonez implementarea acestui demers, care va conduce la simplificarea proceselor interne, la creşterea calităţii serviciilor publice oferite de ASF şi la întărirea încrederii în activitatea Autorităţii. Mulţumesc colegilor implicaţi în elaborarea proiectului şi partenerilor de la Autoritatea pentru Digitalizarea României", a declarat Gabriel-Ioan Avrămescu, prim-vicepreşedintele ASF, manager de proiect.
Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltare a unui sistem informatic integrat care să ajute ASF să îmbunătăţească şi să extindă serviciile digitale oferite mediului de afaceri, instituţiilor publice şi cetăţenilor. Prin digitalizarea şi optimizarea proceselor interne, ASF va putea oferi servicii publice mai eficiente şi mai accesibile. Totodată, proiectul va permite instituţiei să reacţioneze mai rapid la schimbările şi provocările constante din piaţa financiară nebancară, valorificând avantajele tehnologiei moderne.
Beneficiile implementării acestui proiect amplu de transformare digitală sunt multiple, vizând în principal îmbunătăţirea, prin tehnologii digitale, a calităţii serviciilor publice oferite către mediul de afaceri şi cetăţeni, eficientizarea fluxurilor operaţionale la nivelul instituţiei şi a reacţiei instituţionale la evoluţiile pieţei, precum şi optimizarea activităţii de supraveghere la nivel de entitate activă pe piaţă, totul în condiţiile unui grad superior de transparenţă a activităţii ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pieţei pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 298 / 19454 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...